to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 21.02.2018

Πολιτική

Τι δήλωσαν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο Novartis – Gate στη Βουλή

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis στη Βουλή


Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis στη Βουλή,  για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και από οκτώ πρώην υπουργούς, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Υπερασπίστηκε τη σύζυγο του ο Γ. Στουρνάρας

Για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του αλλά και κατά της συζύγου του έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis.

Με τη φράση «βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι προβληματιζόμενος εάν θα παρευρεθεί ή όχι στη Βουλή αποφάσισε τη φυσική παρουσία του ώστε να μην εκληφθεί «ως καταφρόνηση» των θεσμών της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Όπως πρόσθεσε, η μη παρουσία του σήμερα στη Βουλή θα υπονοούσε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ανεξάρτητοι.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότηατας σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας επικοινωνίας της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου, είπε ότι οι καταγγελίες «θα ανέβουν σε παράσταση στο Δελφινάριο» και της ζήτησε συγγνώμη για τα όσα περνάει.

Π. Πικραμμένος: Ήμουν για λίγες μέρες πρωθυπουργός

Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Novartis, ούτε εγώ ούτε υπουργός μου, υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Είπε ακόμη ότι δεν υπέγραψε καμία διοικητική ενέργεια τιμολόγησης φαρμάκων. 

Κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, σημείωσε ότι η κατηγορία εναντίον του για τις λίγες ημέρες που ήταν πρωθυπουργός συνιστά κατηγορία κατά εν ενεργεία προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είπε ακόμη ότι δεν υπέγραψε καμία διοικητική ενέργεια τιμολόγησης φαρμάκων. 

Δεν έχω καμία ανάμειξη. Όσα καταθέτει ο μάρτυς έχουν προφανή στόχο να πλήξουν την τιμή και την υπόληψη μου για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω. Αυτή η περιπέτεια μπορεί να έπληξε την προσωπικότητά μου αλλά δεν έχασα το κουράγιο μου. Κανένας φίλος μου δεν διανοήθηκε ότι αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι αληθινή, υποστήριξε ο Παναγιώτης Πικραμμένος. 

Τέλος παρακάλεσε να πάει η υπόθεση μέχρι τέλους, όπως είπε, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθεί άσπιλος στην κοινωνία.

Υπόμνημα στη Βουλή κατέθεσε ο Δ. Αβραμόπουλος 

Υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, oποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis.

Σε αυτό, το οποίο θα αναγνωσθεί εν συνεχεία, μεταξύ άλλων αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες:

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, 'εξαφανίσθηκε' για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους», θα αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος σημειώνει ότι κατέθεσε εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτει πως μόνο έτσι πρέπει προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ' επανάληψη, «αυθορμήτως», όπως υποθέτει, ενώπιον της κυρίας εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009.

Και μάλιστα -υπογραμμίζει- θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία.

Ο κ. Αβραμόπουλος λέει επίσης ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας ευρίσκετο την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας.

Προσθέτει ότι παράλληλα έλαβε κάθε μέτρο για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και με πρωτοβουλία του συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, τους ανώτατους παράγοντες όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους.

Γ. Κουτρουμάνης: Είμαι απόλυτα καθαρός. Ψάξτε παντού

«Όταν ασχολείται κάποιος σε αυτήν τη χώρα με την πολιτική, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί κριτική που πολλές φορές είναι και άδικη και αυστηρή. Δεν είχα, όμως, ποτέ φανταστεί ότι θα βρισκόμουν σε αυτό το βήμα να δώσω εξηγήσει ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση ενός σκανδάλου, εν προκειμένω στο σκάνδαλο της NOVARTIS». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας όχι μόνο ξαφνιασμένος αλλά και εξοργισμένος. 

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση για πάνω από 30 χρόνια, από απλός υπάλληλος σε ασφαλιστικό ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν οι πολίτες τον τίμησαν με την ψήφο τους και όταν οι πρώην πρωθυπουργοί, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. 

Για την περίοδο που ήταν υπουργός, την περίοδο της «μεγάλης καταιγίδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δέχθηκε για τις πολιτικές επιλογές του «μία πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, η οποία εξελίχθηκε με ύβρεις, προπηλακισμούς, επιθέσεις, απειλές, προσβολές». Πρόκειται για την περίοδο που, όπως σημείωσε, άσκησε τα καθήκοντά του υποδειγματικά και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, την περίοδο που με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Εργασίας (Οκτώβριος 2009), η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,6 δισ. ευρώ και έγινε 2,85 δισ. «Είναι απολύτως ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε από τον Νοέμβριο του 2009, για τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των υπολοίπων δαπανών, εκεί που θεωρούσαμε ότι υπήρχε κατασπατάληση πόρων» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι τότε το υπουργείο Εργασίας και ο ίδιος παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των δαπανών, ύψους 4,5 δισ., για να αποτραπούν οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις για τις οποίες πίεζε η τρόικα. 

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ. «Οι επιλογές μας αυτές συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό στην περίοδο που ασκούσα καθήκοντα» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η τρόικα υιοθέτησε αυτό το σχέδιο, δεν το επέβαλε. 

«Είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%» υπογράμμισε και κατέθεσε στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης. 

«Μετά από όλα αυτά μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Κουτρουμάνη για πολιτικές ευθύνες; Πολύ περισσότερο να έρθει σήμερα με μία μαρτυρία εντελώς έωλη, αστεία και να θεωρήσει ότι ενέχομαι στο σκάνδαλο αυτό;» παρατήρησε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ ως εμπλεκόμενος, με βάση μία γελοία και ψευδή κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο, δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπλοκής μου. Ψάξτε παντού. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Ψάξτε τα πάντα. Δεν θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους, εντιμότητας, συμπεριφοράς». 

«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS; Αν υπάρχουν δύο τρεις άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα που μιλούσαν σε ανύποπτο χρόνο για τα μεγάλα σκάνδαλα της υγείας, ο ένας είναι ο Κουτρουμάνης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από το 2000 και μέχρι τουλάχιστον την περίοδο που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και είχε μιλήσει για τη μεγάλη λεηλασία των πόρων των ταμείων, πολύ περισσότερο μετά το 2004 που φαινόταν ότι υπήρχε ένας εκτροχιασμός με τις μεθόδους και φαρμακευτικών εταιρειών και παρόχων υγείας, με την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, με τις εικονικές συνταγές». 

«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί και δεν είναι το μόνο. Στον χώρο της υγείας υπάρχουν σκάνδαλα διαχρονικά. Και σήμερα αν ψάξετε υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επισήμανε ότι δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα να αμφισβητηθούν το ήθος και η ακεραιότητά του, βγήκε φτωχότερος και χρεωμένος από την πολιτική, και σήμερα το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να παραγραφούν τα αδικήματα και να μείνει σκιά. «Δεν ανέχομαι να κατηγορούμαι, όταν έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου, την ψυχή μου σε εκείνο το υπουργείο για να μη συμβεί στη χώρα αυτήν το χειρότερο. Και σήμερα να καλούμαι να δώσω εξηγήσεις με μία τέτοια μαρτυρία;» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Ο κ. Φρουζής είχε πάει στο υπουργείο ως αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ μαζί με τον κ. Φιλιώτη, ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν του ζήτησαν τίποτα». 

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσει ανθρώπους. Εκείνο που θεωρώ, πλέον, υποχρέωσή σας είναι συμβάλετε να υπάρξει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Όλες οι μαρτυρίες να ερευνηθούν με τους μάρτυρες παρόντες, είτε τους θέλετε προστατευόμενους, είτε δεν τους θέλετε προστατευόμενους. Χωρίς καμία παραγραφή. Να αναδειχθούν οι ευθύνες, αλλά όχι στην παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Για μένα το χειρότερο είναι να υπάρξει παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Κάντε το χρέος σας» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης και προειδοποίησε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Όταν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες, πολλοί αθώοι μπορεί να τυλιχθούν σε μια κόλλα χαρτί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

 

Ανδ. Λυκουρέντζος: Ευτελής ψευδομαρτυρία» όσα αναφέρονται στη δικογραφία

Στη δικογραφία κάτω από τον τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» ουδένα στοιχείο υπάρχει που να με συσχετίζει με ενοχή, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος διατύπωσε την οργή του για το γεγονός ότι επανέρχεται στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για μια δικογραφία.

Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε από την αρχή της ομιλίας του ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει τη διάταξη 86 παρ. 6 του Συντάγματος για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, ώστε να αποκαλυφθεί ειδικώς για εκείνον η αλήθεια και ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν με αφορούν οι εκτιμήσεις περί παραγραφής, με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ μακρόσυρτο διασυρμό της τιμής και της υπόληψής μου».

Ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, εξήγησε ενώπιον της Ολομέλειας ότι δεν ανήκε σε εκείνον η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής ή έκδοση των κατά καιρούς δελτίων φαρμάκων και προς επίρρωση των λεγομένων του κατέθεσε το σχετικό ΦΕΚ, στα πρακτικά. «Δεν υπέγραψα ποτέ τίποτα και δεν έχω καμία σχέση με καμία εταιρεία και κανένα στέλεχος φαρμακευτικής. Οι αποφάσεις μου όλες είναι στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπέγραφα τις αποφάσεις σε συνεργασία με τα διευθυντικά στελέχη και αρνήθηκα υπογραφή σε πολλές περιπτώσεις» είπε.

Κάνοντας λόγο για «ευτελή ψευδομαρτυρία» εναντίον του, ο πρώην υπουργός, σημείωσε ότι στη δικογραφία χιλιάδων σελίδων, «εμένα δεν με κατηγορεί το FBI, δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό στοιχείο, το ρήμα "υποθέτω" υπάρχει».

«Ο ισχυρισμός του προστατευόμενου μάρτυρα, σαν να ήμουν ιατρικός επισκέπτης, είναι ότι προωθούσα προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. Προφανώς ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι άξιος απαντήσεως, ξεφεύγει κάθε περιπτώσεως σοβαρότητας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως ακριβώς παρακολουθούσαμε με αγωνία κάθε εξέλιξη, ώστε να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι απέναντι στην τρόικα για την επίτευξη της δανειακής συμφωνίας, υπόλογος δεν ήταν ο αν. υπουργός, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Και οι πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων 2012 - 2015 μείωσαν θεαματικά όχι μόνο τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τη δαπάνη στις προμήθειες των νοσοκομείων στα οριζόμενα επίπεδα. Όταν αποχώρησα από υπουργός, ο μνημονιακός στόχος ήταν 1 δισ, εγώ παρέδωσα δαπάνες 935 εκ. ήμουν 65 εκ. κάτω από τον στόχο» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι επί των ημερών του κλήθηκε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ώστε να εξιχνιαστεί ο λόγος για τον οποίο κατεγράφησαν κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος) 11 εκ. συνταγές και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Τότε, συνέχισε ο κ. Λυκουρέντζος, ο επί πολλά έτη συνδικαλιστής των φαρμακοποιών, Κ. Λουράντος, υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του, αλλά τόνισε ότι αν η συνταγογράφηση προέρχεται από γιατρούς είναι πολύ σοβαρό το θέμα, ευτελίζοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι κάθε υπουργός μπορεί να προωθεί προϊόντα εταιρείας. «Είναι ο ίδιος που σε ώρες σύγκρουσης με την κυβέρνηση, έλεγε να γίνουν τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν στεκόταν φυσικά φιλικά απέναντι μας» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Λυκουρέντζος επικαλέστηκε κατά την ίδια περίοδο ανακοίνωση του Συλλόγου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που την υπέγραφαν ο κ. Φρουζής της Novartis και η υπόλοιπη ηγεσία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανακοίνωση στην οποία μέμφεται την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι καθυστερεί την αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων, πάρα την ευρωπαϊκή οδηγία. «Είναι η επιστολή που αποκαλύπτει την άρνησή μας να εισέλθουν πανάκριβα φάρμακα στην αγορά και να εκτιναχθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Μερικοί από αυτούς μας έστειλαν και το μήνυμα, μέσω δημοσιευμάτων, ότι κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του νόμου λόγω της δήθεν αναλγησίας μας απέναντι στην υγεία των ασθενών. Σήμερα οι ίδιοι είναι με την πλευρά εκείνων που προσπαθούν να μας σπιλώσουν ότι δήθεν προωθούσαμε εταιρικά συμφέροντα» είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ως προς το δεύτερο σκέλος που τον αφορά ότι «ενδιαφερόταν για την επίσπευση πληρωμών συγκεκριμένης εταιρείας», ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «παντελώς αβάσιμη και ψευδή αναφορά» και παρατήρησε: «Δεν το έκανα φυσικά, αλλά και να το επεδίωκε κάποιος, θα ήταν αδύνατο να το επιτύχει». Εξηγώντας ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε όπως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, πρώτον διότι ο ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών δεν επέτρεπε οποιαδήποτε μεροληπτική αντιμετώπιση, «ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε τα εντάλματα πληρωμών κι όχι ο εκάστοτε υπουργός» και δεύτερον διότι ήταν στη διάθεσή του ΕΟΠΥΥ όλα τα εντάλματα πληρωμών ύψος 3,5 δισ κι άρα δεν υπήρχαν χρήματα «ειδικά για κάποιους ευνοούμενους και προνομιούχους».

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος κατέθεσε τις επιστολές του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Ελευθέριου Παπαγεωργόπουλου, ως «εξαιρετικά διαφωτιστές» για τα όσα ο ίδιος ανέφερε σχετικώς με αυτό το θέμα, ενώ κατέθεσε και επιστολές του ιδίου στις οποίες τον ευχαριστεί και τον συγχαίρει, διότι ο ρόλος του ως υπουργού υπήρξε καθοριστικός για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στις οποίες αναφέρεται στη γενναιότητα και εντιμότητά του ως «χαρακτηριστικά σπάνιου ήθους στην πολιτική ζωή».

Γεωργιάδης: Ψηφίστε «ναι» γιατί θέλω να δικαστώ 

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής για την Novartis η ομιλία του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση «σκευωρία», ενώ ζήτησε θετική ψήφο στην Προανακριτική γιατί θέλει  να δικαστεί. Στο στόχαστρό του βρέθηκε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, τον οποίο κάλεσε να μην κρυφτεί. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης, αποκρούοντας τις κατηγορίες, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο μικρότερος τζίρος της Novartis είναι επί υπουργίας του.



Δεν είναι ευχάριστη ημέρα για κανένα μέλος του κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που είμαι εγώ σήμερα, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας στην ομιλία του και ζήτησε να κριθούν όσα θα πει με «δικαιοσύνη».

O κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για συκοφαντία, ενώ τόνισε ότι γνωρίζει πως οι πολίτες λένε ότι οι πολιτικοί τα παίρνουν και άρα ουσιαστικά υπάρχει «τεκμήριο ενοχής».

Όπως είπε, θέλει να ζητήσει εγγράφως να δικαστεί για να μην κρυφτεί πίσω από παραγραφή για αδικήματα, όπως η «απιστία», και εκτίμησε ότι το ίδιο θα θέλει να κάνει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Δεν ξέρω γιατί του στερείτε την ευκαιρία».

«Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από καμιά παραγραφή. Το ίδιο θα ήθελε να κάνει και ο κ. Κουρουμπλής. Θα τον καλούσα να ζητήσει να δικαστεί για την παραγραφόμενη απιστία και να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, κατηγορείται ότι δήθεν βρήκε 65 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis και ότι πήρε αντάλλαγμα γύρω στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ εξαπολύοντας επίθεση προς την ψευδομάρτυρα, τόνισε πως «θυμήθηκε μετά από τρεις μήνες πότε έγινε αυτό».

«Είναι αστείο να έχω πληρωθεί κάτι για το οποίο η Novartis δεν έχει εισπράξει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατέθεσε στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τα οποία η Novartis στο επίμαχο διάστημα πήρε μόνο 19 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως ο μικρότερος τζίρος της Novartis είναι επί υπουργίας του.

Αναφερόμενος στην δεύτερη κατηγορία που του αποδίδεται για το λεγόμενο «Harvard Project», επιτέθηκε στον κ. Βαξεβάνη, κάνοντας λόγο για «βλακεύοντα δημοσιεύματα».

«Το έχει πει ο Βαξεβάνης και σπαρταράω στα γέλια, αυτός ο ερευνητής της δημοσιογραφίας. Ο Γεωργιάδης με Σαμαρά και Στουρνάρα πληρώνονταν για να βάλουν τα νέα φάρμακα της Novartis στη λίστα» ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα, λέγοντας πως έχει πολύ πλάκα.


Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως τον κατηγορούν ότι «πληρωνόταν για να βάλουμε τα νέα φάρμακα της Novartis στην αγορά παρά την αντίθεση της τρόικα», σημειώνοντας πως «στο μόνο θέμα που διαφώνησα ήταν στην εισαγωγή των νέων φαρμάκων». 

Όπως είπε ο ίδιος, όφειλε να εφαρμόσει, βάση του Μνημονίου, κοινοτική οδηγία και να βάλει νέα φάρμακα στη λίστα. Υποστήριξε, δε, ότι ο νυν υπουργός Υγείας έχει βάλει στις λίστες 14 νέα φάρμακα της Novartis.

«Φαντάζεστε να λέμε για κάθε υπουργό που βάζει νέα φάρμακα στη λίστα ότι τα παίρνει».

«Είναι εξωφρενικό να με κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι άνω ποταμών. Δεν ψήφισε ούτε ένα μέτρο περιστολής της δαπάνης. Ο νόμος μου είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια τζίρου για την Novartis, ενώ προκλήθηκε μεγάλη μείωση τιμών για χιλιάδες φάρμακα» πρόσθεσε.

Μ. Σαλμάς: Δεν πήρα καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος

«Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς» είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς επιμένοντας σε πολλά σημεία του λόγου του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας πήρε πολλές αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες. «Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία», είπε με έμφαση ο Μάριος Σαλμάς επισημαίνοντας ότι το πόθεν έσχες του, μέχρι το 2014, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έχει ελεγχτεί εξονυχιστικά και το έθεσε η αρμόδια επιτροπή στο αρχείο. 

«Λογαριασμούς δεν είχα και δεν έχω στο εξωτερικό» επισήμανε ο κ. Σαλμάς και συνέχισε λέγοντας «πάντα πίστευα σε αρχές και άξιες και δεν έδινα αξία στο χρήμα».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του, υποστήριξε ότι θα αφήσει τα πρακτικά της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να δουν πως ενώ κάποιος υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και επέμεινε μέχρι τέλους να κάνει το καθήκον του μπορεί να γίνει και εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία φήμη ενός μάρτυρα. «Εάν με παραπέμψετε, που δεν είχα αντίρρηση, μπορεί αυτή η πράξη σας να είναι πιο χρήσιμη από όλα όσα έκανα για την ωφέλεια του Δημοσίου, γιατί μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγής στο μέλλον και η πατρίδα να μην σκοτώνει αυτούς που την ωφέλησαν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς. 

«Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Σαμλάς και έπειτα αναφέρθηκε στις καταθέσεις των μαρτύρων λέγοντας: «Αυτό που είναι συγκεκριμένο για εμένα, και προκύπτει από κάποιες καταθέσεις των μαρτύρων στις αμερικανικές Αρχές, είναι ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές μου αποφάσεις και προσπαθούσε να με παρακάμψει, και ότι πρώτη φορά η εταιρεία συναντούσε τέτοιο εμπόδιο, και ότι πλήρωνε λεφτά σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον δικηγόρο των μαρτύρων που κατέθεσε στην Αμερική, ο οποίος δήλωσε ότι ο Σαλμάς ήταν ο νούμερο 1 στόχος της εταιρίας απ΄ όσα γνώριζε από την αμερικανική δικογραφία». 

Περιγράφοντας το έργο του στο υπουργείο Υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι με την πολιτική που εφάρμοσε στο φάρμακο και στον ΕΟΠΠΥ ωφέλησε πολλά εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο. «Παρέλαβα το υπουργείο με τα φαρμακεία κλειστά και έναν οργανισμό με μεγάλο έλλειμμα και παρέδωσα ένα οργανισμό που πλήρωνε σε τρεις μήνες και μειωμένο έλλειμμα. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης στον ΕΟΠΠΥ όλων των ταμείων και ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της περιουσίας των υπό ένταξη ταμείων σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς και συνέχισε λέγοντας ότι «μειώθηκαν οι τιμές δεκάδων διαγνωστικών εξετάσεων και η δαπάνη για κλινικές και κέντρα». 

Για την φαρμακευτική δαπάνη είπε ότι επί θητείας του μειώθηκε κατά 50% ενώ εισήχθη το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και «καθιέρωσα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία όπως ισχύει μέχρι και σήμερα». 

«Εξοικονόμησα τεράστιο ποσό σε μια νύχτα καθώς έπεσαν οι τιμές και άλλαξαν οι τιμές στον πλανήτη και ήμουν παγκόσμιος στόχος» δήλωσε ο κ. Σαλμάς. «Και εγώ ο αφελής νόμιζα ότι κέρδιζα για τους ασθενείς και τις συντάξεις των ανθρώπων», είπε και συμπλήρωσε ότι την περίοδο αυτή «δέχτηκα τον πιο λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε υπουργός Υγείας στον κόσμο».

Ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε επίσης το γεγονός ότι τα παραπάνω «τα παραδέχτηκε και ο κ. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι "ο Σαλμάς κρατούσε τις τιμές των φαρμάκων πιο κάτω από κει που έπρεπε"», ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή η πολιτική ήταν πέραν του ιδίου, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. 

Τέλος ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι εάν πριν 20 χρόνια τα Ταμεία έκαναν αυτά που έκανε ο ίδιος 20 χρόνια μετά, «δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ» και υπεραμύνθηκε ότι επί θητείας του με αυτές τις πολιτικές το υπουργείο Υγείας βγήκε από το μνημόνιο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)