to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τη διάσπαση της Google εξετάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να ζητήσει τη διάσπαση της Google


Το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να ζητήσει τη διάσπαση της Google, γράφουν οι Financial Times, μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσεις τις πολιτικές πιέσεις στην Κομισιόν να κρατήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον τεχνολογικό γίγαντα, είτε μέσω της έρευνας της μονοπωλιακές πρακτικές, είτε με την υιοθέτηση οδηγιών που θα περιορίσει την δύναμη του. 

Το σχέδιο απόφασης που έχει δει η εφημερίδα, αναφέρει ότι η «αποσύνδεση των μηχανών αναζήτησης από τις άλλες εμπορικές υπηρεσίες» θα μπορούσε να εξεταστεί ως μια πιθανή λύση για την κυριαρχία της Google. Και φαίνεται ότι έχει την υποστήριξη των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.

Μια ψηφοφορία μομφής ειδικά για έναν αμερικανικό κολοσσό είναι εξαιρετικά σπάνια στην ευρωβουλή και εν μέρει δείχνει την εχθρική στάση των Γερμανών κατά της Google. Οι Γερμανοί κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί είναι η κυρίαρχη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο και οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις -από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις τηλεπικοινωνίες- είναι οι πιο σφοδροί επικριτές του τεχνολογικού κολοσσού. Από τον διορισμό του στην Κομισιόν, ως επίτροπος Τεχνολογίας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ έχει εξετάσει μεταξύ άλλων την επιβολή εισφοράς στην Google επειδή εμφανίζει υλικό στη μηχανή αναζήτησής της που προστατεύεται από δικαιώματα ή να υποχρεωθεί να είναι «ουδέτερη» στα αποτελέσματα αναζήτησης και έχει εκφράσει την «ανησυχία» του για την εγκατάσταση λογισμικού της σε αυτοκίνητα.

Με άλλα λόγια, η Google  έχει εξελιχθεί κάτι σαν αλεξικέραυνο για τις ανησυχίες των καταναλωτών, ρυθμιστικών αρχών και πολιτικών σχετικά με την κυριαρχία της Silicon Valley στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εξαπολύονται συνεχείς επιθέσεις για όλα τα θέματα, από την εμπορική της υπεροχή μέχρι την πολιτική της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει την εξουσία να επιβάλει διάσπαση επιχειρήσεων, αλλά έχει πλέον μεγαλύτερη επιρροή στην Κομισιόν, που έχει την πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την επικράτηση της μηχανής αναζήτησης της Google στην αγορά εδώ και πέντε χρόνια, με τους επικριτές του αμερικανικού κολοσσού να υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την αναζήτηση, ευνοούν τις δικές υπηρεσίες της Google εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Η αμερικανική εταιρεία δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά πληροφορίες των FT αναφέρουν ότι τα στελέχη της είναι έξαλλα με την «πολιτικά υποκινούμενη» εκστρατεία εναντίον της εταιρείας και ότι πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του εγγράφου μόλις πριν μερικές ημέρες. Το σχέδιο της απόφασης θα συμφωνηθεί στις αρχές της εβδομάδες, πριν την ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. 

tags: google

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)