to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μήνυμα νίκης από τον Αλ. Τσίπρα (βίντεο)

«Στα πρόσωπα των 42 υποψηφίων μας για την Ευρωβουλή καθρεφτίζεται το πρόσωπο της Ελλάδας της νέας εποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ όπου το απόγευμα της Δευτέρας 22/4 έγινε η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


Μήνυμα νίκης στις ευρωεκλογές έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η Προοδευτική Συμμαχία με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει, ενώ απεύθυνε πρόσκληση-πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Μιλώντας στην πανηγυρική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε: "Σας το υπογράφω. Η αριστερά, η οικολογία, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, οι δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας δεν έχουμε πει τη τελευταία λέξη. Δε θα αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη".

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το βίντεο που άνοιξε την μεγάλη εκδήλωση στο ΣΕΦ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και -απαντώντας εμμέσως στις αναφορές του προέδρου της ΝΔ από την Λιβαδειά το περασμένο Σάββατο- τον προκάλεσε ακόμη μία φορά σε τετ-α-τετ τηλεοπτική αντιπαράθεση. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας -εξηγώντας παράλληλα "γιατί θα κερδίσει τις εκλογές"- "...Έχουμε όπλο τα πεπραγμένα μίας διακυβέρνησης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σύμμαχός μας όμως είναι και οι προγραμματικές θέσεις των αντιπάλων μας τις οποίες προσπαθούν να κρύψουν, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες τους. Πήγε προχθές στην Κύπρο και του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα. Όταν το κατάλαβαν, το επικοινωνιακό του επιτελείο τον έβαλε σήμερα να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και να προσπαθήσει να το μαζέψει. Παρομοίως του είχε ξεφύγει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, του είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ότι θέλουν την διατήρηση του ένα προς πέντε στις προσλήψεις στο δημόσιο". Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη είπε: "Αναρωτιέμαι, όταν αναφέρεται στο πρόγραμμά του, αυτά είναι υποσχέσεις ή απειλές; Έχω την αίσθηση ότι όταν μιλάει απειλεί τον ελληνικό λαό".

Συνεχίζοντας, απεύθυνε την πρόσκληση-πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι όποτε δίνει συνεντεύξεις στις μετρήσεις "έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος. Του προτείνω έναν τρόπο να αποκτήσει κι αυτός την τηλεθέαση που ταιριάζει σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έλθει σε πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί μου, δίχως "ότο-κιου" δίχως σημειώσεις". Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης να δεχθεί αυτή την φορά την πρόσκληση-πρόκληση για τηλεοπτική αντιπαράθεση.

(ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

Δείτε φωτογραφικό υλικό στο σχετικό άλμπουμ του Left.gr:

«Δείτε τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ»

Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην επίθεσή του και τον Μάνφρεντ Βέμπερ: "Δείτε τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ που θέλει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν. Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου; Τι έλεγε για το Grexit; Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη με αυτές του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς; Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του στην Ελλάδα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο; Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με αυτούς που τους θέλουν βασανισμένους ή και θαλασσοπνιγμένους;".

 

Αναφερόμενος στο κλίμα από τις έως τώρα συγκεντρώσεις, στους οποίες έχει μιλήσει, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Έχω την αίσθηση ότι από την πρώτη μας συγκέντρωση στο Γαλάτσι, έχει γυρίσει ολόκληρο το κλίμα. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουν πλέον μπροστά". Υποστήριξε δε ότι "οι συγκεντρώσεις μας παντού αλλά και η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός του κόσμου θυμίζει σε εμάς, όχι μέρες χαλαρής ευρωεκλογικής μάχης, αλλά μέρες του 2015. Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος ανταποκρίνεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια".

 ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

«Νίκη των προοδευτικών δυνάμεων σε μία σειρά από χώρες»

Υποστήριξε ότι ο προοδευτικός κόσμος αντιδρά στην "φαιά προπαγάνδα, τις στημένες ειδήσεις, τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και σήμερα με θράσος απειλούν και κουνάνε το δάκτυλο". Διαβεβαίωσε, δε, ότι "Η προσπάθεια θα είναι νικηφόρα στις 26 του Μάη".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα και στη μάχη της Ευρώπης: "Έχουν ορισμένοι προδιαγράψει ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να γυρίσει την πλάτη στις προοδευτικές δυνάμεις και να αποθεώσει τη δεξιά. Τους λέμε μη βιάζεστε ορισμένοι να κάνετε τη προσδοκία σας τετελεσμένο γεγονός".

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι σε μία σειρά χώρες της ΕΕ θα νικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις: "Την άλλη Κυριακή θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία., με τον Πέδρο Σάντζες αλλά και τους Ποδέμος να χαλάνε τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που επιθυμούν μάλιστα να συγκυβερνήσουν...Στη Φιλανδία και στη Δανία... Και βεβαίως, αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έρθουν και από τη Βρετανία, με τη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν". Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στις αναμενόμενες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα πρέπει να προστεθεί και η νίκη της Προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στη σκηνή και συναυλία

«Dream team»

"Αυτή δεν είναι ομάδα, είναι η dream team", είπε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των 42 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο από ανθρώπους από όλο το φάσμα του κοινωνικού χώρου, ψηφοδέλτιο μάχης και αγώνα και ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πλατιάς συσπείρωσης και θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από θέσεις αριστεράς, δημοκρατικής και προοδευτικής παρουσίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, είπε ότι "δεν αρκεί να έχεις την dream team, η dream team πρέπει να μάθει να παίζει συλλογικά, να δίνει πάσες και να σκοράρει" και έδωσε έτσι το σύνθημα "η dream team μαζί με όλους εσάς, να οργώσουμε την Ελλάδα, να δώσουμε το μήνυμα της προόδου, της δημοκρατίας, της νίκης".

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι "το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα είναι αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες και τους αγώνες μας".

 2 άτομα, πλήθος

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ξεχωριστά καθέναν από τους υποψηφίους και τους κάλεσε στο βήμα μαζί του, λέγοντας (αναλυτικά τα βιογραφικά εδώ):

1. Ελευθερία Αγγέλη, «Από τη Νεολαία μας, τη Νεολαία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πρώτη γραμμή του αγώνα»

 1 άτομο, χαμογελάει, στέκεται

2. Βλάσης Αγτζίδης, «Ο ιστορικός του Πόντου και της Μικρασίας με μεγάλη συμβολή στην υπόθεση της συλλογικής μνήμης»

3. Κώστας Αρβανίτης, «Από τις γραμμές της μαχητικής δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης, στη μάχη για την Ευρωβουλή - κι ας μοιάζει λίγο με τον Ντάισελμπλουμ»

 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

4. Τζένη Αρσένη, «Από τον χώρο του θεάτρου, με μακρά πορεία στην ανανεωτική αριστερά, σήμερα στη ΔΗΜΑΡ»

5. Σωτήρης Βαλντέν, «Από τον αντιδικτατορικό αγώνα μέχρι σήμερα υπέρμαχος της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, στο ψηφοδέλτιο μας εκπροσωπώντας τη "Γέφυρα"»

 3 άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμι

6. Αλέξης Γεωργούλης, «Ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του, στην πρώτη γραμμή για να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας του πολιτισμού στην Ευρώπη»

7. Νίκος Γραικός, «Ο σύντροφος μας ο Νίκος, για χρόνια δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, μπήκε και αυτός στο στόχαστρο της κρεατομηχανής της ακροδεξιάς. Νίκο, δε λογοδοτούμε σε κανέναν ανθρωποφάγο για το ποιόν θα αγαπήσουμε στη ζωή μας».

 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

8. Σπύρος Δανέλλης, «Ο βουλευτής που με σθένος και παρρησία μπήκε ολόψυχα στη μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δίδαξε ήθος απέναντι στους αλαλάζοντες εθνικόφρονες της Δεξιάς»

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμι

9. Θοδωρής Δουλουμπέκης, «Από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, μαζί για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη»

10. Μάριος Θεοφιλάτος, «Από τη Νεολαία μας, και τον ιστορικό τόπο του Μεσολογγίου»

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στη σκηνή, άτομα στέκονται και κουστούμι

11. Στέργιος Καλπάκης, «Ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, που είναι μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη μάχη»

12. Λουτσιάνα Καστελίνα, «Από τους πρώτους που μας μίλησαν για το δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό, από τη σπουδαία γενιά της ιταλικής αριστεράς που άλλαξε τον τρόπο σκέψης για την Αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη»

 1 άτομο, στέκεται

13. Πέτρος Κόκκαλης, κάνοντας χιούμορ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο Πέτρος Κόκκαλης είναι στον αριθμό 13 και είναι γνωστός για τις αθλητικές του προτιμήσεις -κανείς δεν είναι τέλειος-, αλλά επίσης είναι εγγονός του γιατρού του ΕΑΜ, και επιπλέον ένας άνθρωπος που οραματίζεται την Ευρώπη της αειφορίας και της συλλογικής επαγρύπνησης για την κλιματική αλλαγή και εκπροσωπεί την Πολιτική Κίνηση "Κόσμος" στο ψηφοδέλτιο μας»

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στη σκηνή, άτομα στέκονται και κουστούμι

14. Λυδία Κονιόρδου, «Κορυφαία ηθοποιός και τραγωδός, από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, που κόσμησε με την παρουσία της την κυβέρνηση μας από το πόστο της υπουργού Πολιτισμού»

15. Ιωάννα Κοντούλη, «Με μακρά πορεία στο οικολογικό κίνημα και τους μεγάλους αγώνες για τα δικαιώματα»

 ένα ή περισσότερα άτομα

16. Στέλιος Κούλογλου, «Ο Στέλιος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως να ξεμπροστιάζει τους μηχανισμούς της προπαγάνδας και των fake news, ο ευρωβουλευτής μας που έδωσε μάχες για την Ελλάδα και τους λαούς του Νότου»

17. Κωνσταντίνα Κούνεβα, «Ένα σύμβολο της μάχης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Μια γυναίκα που μας δίνει δύναμη και ορμή για τους αγώνες του μέλλοντος. Η ευρωβουλευτής μας που μας τιμά με την παρουσία της στις τάξεις μας».

18. Έλενα Κουντουρά, «Η γυναίκα πίσω από την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού. Που βραβεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες ως η κορυφαία υπουργός τουρισμού στον κόσμο».

 ένα ή περισσότερα άτομα

19. Παναγιώτης Κουρουμπλής, «Από τους πιο δραστήριους και παραγωγικούς υπουργούς από το 2015»

20. Γιώτα Λαζαροπούλου, «Με ηγετική παρουσία στους αγώνες των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων του τραπεζικού τομέα που αγωνίστηκαν με σθένος και κέρδισαν τα δικαιώματα τους»

 4 άτομα, άτομα στη σκηνή και άτομα στέκονται

21. Πάνος Λάμπρου, «Ο σύντροφος ο Πάνος, ένας από τους άοκνους εργάτες της Αριστεράς και του χώρου των δικαιωμάτων»

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στη σκηνή και άτομα στέκονται

22. Κυριακή Μάλαμα, «Ακόμη μια παρουσία από το χώρο του πολιτισμού, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη διεύθυνση προγράμματος της ΕΡΤ3»

23. Γιάννης Μουζάλας, «Ο Γιάννης που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης όταν άλλοι συνάδελφοι του Υπουργοί, πρότειναν να πνίγουμε ανθρώπους και να κυνηγάμε τα βαρκάκια των κυνηγημένων».

24. Ουφούκ Μουσταφά, «Η δικηγόρος από την Κομοτηνή, της συνύπαρξης των πολιτισμών και των παραδόσεων»

25. Γιουνούς Μουχαμαντί, «Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο γιατρός από το Αφγανιστάν που έκανε δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα».

 7 άτομα, άτομα στέκονται, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

26. Στέλλα Μπελιά, «Εκπαιδευτικός από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάντα απέναντι στην ομοφοβία και το ρατσισμό»

 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

27. Όλγα Νάσση, «Η πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας».

28. Αλέξανδρος Νικολαΐδης, «Ο επόμενος υποψήφιος», είπε ο κ. Τσίπρας, ένας πραγματικός μακεδονομάχος και όχι γιαλατζί, μακεδόνας ολυμπιονίκης μας στο Ταεκβοντο. Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου».

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

29. Ρος Ντέιλι, «Που δυστυχώς δεν κατάφερε να είναι σήμερα μαζί μας»

Ένας Ιρλανδός με κρητική ψυχή που για χρόνια μας ταξιδεύει με τις μελωδίες του και παράλληλα εργάζεται για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στη σκηνή και πλήθος

30. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, «Με μακρά πορεία στον προοδευτικό χώρο και την ανανεωτική Αριστερά»

 8 άτομα, άτομα στέκονται, κουστούμι και νύχτα

31. Δημήτρης Παπαδημούλης, «Μια από τις πιο συνεπείς φωνές του αριστερού ευρωπαϊσμού στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρωτεργάτης της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή»

 7 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

32. Θεοδόσης Πελεγρίνης, «Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και υφυπουργός Παιδείας».

 7 άτομα, άτομα στέκονται, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

33. Γιώργος Πετρόπουλος, «Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ με πλούσια συνδικαλιστική δράση».

34. Δημήτρης Πλουμπίδης, «Καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Γιός του μάρτυρα της Ελληνικής Αριστεράς, του Νίκου Πλουμπίδη».

 8 άτομα, άτομα στέκονται, άτομα στη σκηνή, κουστούμι, γάμος και εσωτερικός χώρος

35. Αντώνης Ρέλλας, «Σκηνοθέτης και ενεργός στο κίνημα των Ατόμων με Αναπηρία».

 11 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

36. Νατάσα Ρωμανού, «που δυστυχώς δεν κατάφερε να είναι σήμερα εδώ μαζί μας».

Ερευνήτρια της ΝΑΣΑ και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που για κακή τύχη του κ. Μητσοτάκη μάλλον το αλώσαμε και αυτό.

37. Φωτεινή Σκοπούλη, «Γιατρός, πανεπιστημιακός που έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας, εκπροσωπώντας τη ΔΗΜΑΡ στο ψηφοδέλτιο μας»

 9 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

38. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, «Κοσμήτορας της Σχολής ΝΟΠΕ του Καποδιστριακού και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που παρέδωσε σπουδαίο έργο για τις αναγκαίες προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας».

 9 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

39. Μαρία Τζαμπάζη, «Από την Ξάνθη, ενεργό στέλεχος του κινήματος για τα δικαιώματα των Ρομά».

 10 άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμι

40. Βλάσης Τσιόγκας, «Ένας νέος αγρότης από την Κορινθία, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά ανθρώπων που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή»

41. Γιώργος Χρηστάκης, «Χορευτής και χορογράφος, από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του αναπηρικού κινήματος, με συμμετοχή σε ακτιβιστικές κινήσεις και δράσεις επί σειρά ετών»

 12 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

42. Ραλλία Χρηστίδου, «Από τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών, γνωστή και αγαπητή στο κοινό, με ενεργή παρουσία στα κινήματα και το χώρο της Αριστεράς».

 10 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

 

Πριν τον Αλ. Τσίπρα χαιρέτισαν τη μεγάλη εκδήλωση η Λ. Καστελίνα (ΕΔΩ η ομιλία της) και ο Δ. Παπαδημούλης (ΕΔΩ η τοποθέτησή του), ο οποίος ανήρτησε φωτογραφίες από την κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ:

Aναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας:

Έχω την αίσθηση,φίλες και φίλοι, προοδευτικοί πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά, ότι δεν έχουν περάσει είκοσι μέρες από την πρώτη συγκέντρωση, όταν ανταποκρίθηκαν οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες της Αθήνας και της Ελλάδας στο κάλεσμά μας για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία.

Δεν πέρασαν είκοσι μέρες και είναι σαν να έχουν περάσει μήνες. Το κλίμα έχει αλλάξει και το βλέπουμε παντού. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι πολίτες συσπειρώνονται, οι πολίτες έρχονται στο πλάι μας σε έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα για να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη πορεία του τόπου προς την πρόοδο και την πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε το 2015.

Και σε όλες μας τις συγκεντρώσεις,όπως και σήμερα, που πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας, γιατί έπρεπε να έχουμε διπλάσια αίθουσα από τη σημερινή, για να μπορέσει να χωρέσει τον παλμό, τη μαζικότητα, τη παρουσία των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών που θέλουν να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Σε όλες τις συγκεντρώσεις, τον παλμό πράγματι τον δίνουν οι νέοι άνθρωποι, που ήταν αυτοί που έδωσαν τον παλμό και τον τόνο και στους μεγάλους νικηφόρους αγώνες του 2015.

Οι συγκεντρώσεις μας παντού βρίσκουν ανταπόκριση και πράγματι αυτή η ανταπόκριση και αυτός ο ενθουσιασμός, δίνουν σε όλους μας την αίσθηση ότι δεν βρισκόμαστε σε μια χαλαρή ευρωεκλογική αναμέτρηση, σε μια χαλαρή ευρωεκλογική μάχη. Αλλά θυμίζουν σε όλους εμάς, τόσο όσον αφορά την μαζικότητα, όσο όμως και σε ότι αφορά τον ενθουσιασμό, τις μέρες του 2015, και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Και ποιο είναι το μήνυμα; Ότι ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας έχει πεισμώσει τελικά από τη φαιά προπαγάνδα, από τις στημένες ειδήσεις, από τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και, σήμερα, με θράσος και με αλαζονεία μας κουνάνεκαι το δάκτυλο, και αυτός ο κόσμος συσπειρώνεται ξανά, ενεργά, δυναμικά στη Προοδευτική Συμμαχία.

Και όσο περισσότερο οι αντίπαλοί μας γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, τις τηλεοράσεις και τις ραδιοφωνικές τους συχνότητες με ψέματα, απειλές και συκοφαντίες,άλλο τόσο οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες θα γεμίζουν στάδια, γήπεδα και πλατείες ανά τη χώρα για να εκφράσουν τη στήριξή τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Και θέλω κι εγώ να υπογραμμίσω, αυτό που από το βήμα αυτό πριν από λίγο είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όπου τα προηγούμενα 5 χρόνια ήταν επικεφαλής της ευρωβουλευτικής μας ομάδας, μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου, μαζί με ένα σύμβολο αγώνα που ήταν για εμάς η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ήρθε στο ψηφοδέλτιό μας για να δώσει το παρόν των δυνάμεων της εργασίας στη μεγάλη προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα.

Είπε λοιπόν ο Δημήτρης πριν, ότι στόχος σε αυτές τις εκλογές δεν είναι απλά να καταγράψουμε ένα καλό σκορ, στόχος μας είναι να φέρουμε ξανά την νίκη, την νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις, την νίκη για την προοδευτική συμμαχία, την νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα δώσει μήνυμα ότι δεν θα γυρίσει πίσω η χώρα, ότι οι δυνάμεις τις παλινόρθωσης δεν θα πετύχουν το σχέδιο τους. Γιατί σε αυτό τον τόπο, αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον του και το μέλλον του τόπου είναι μόνο ο ελληνικός λαός.Αυτός θα αποφασίσει αν θα πάμε μπροστά, αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ή θα γυρίσουμε πίσω.

Και θα στείλουμε βεβαίως και μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Έχουν ορισμένοι προδιαγράψει ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να γυρίσει την πλάτη στις προοδευτικές δυνάμεις και να αποθεώσει τη δεξιά και την ακροδεξιά. Εμείς τους λέμε, μη βιάζεστε ορισμένοι να βγάλετε συμπεράσματα, και μη βιάζεστε και κάποιοι άλλοι να κάνετε τη προσδοκία σας τετελεσμένο γεγονός. Διότι, όσοι βιάζεστε, την Κυριακή που μας έρχεται, που εδώ στην Ελλάδα θα σουβλίζουμε το αρνί, στην Ισπανία θα πάρετε μια πρώτη γεύση στις εθνικές εκλογές, από το πώς ο ευρωπαϊκός Νότος και οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να αποδείξουν ότι ο Νότος παραμένει προπύργιο, καρδιά της δημοκρατικής Ευρώπης. Με τη νίκη του Πέδρο Σάντσες αλλά και των Ποδέμος που θα χαλάσουν τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που επιθυμούν μάλιστα εκεί να συγκυβερνήσουν. Αλλά θετικές ειδήσεις θα έχουμε και αλλού, θετικές ειδήσεις, θα έχουμε και σε κάποιες χώρες του Βορρά. Έτσι λένε οι εκτιμήσεις, όπου σύντομα θα έχουμε εθνικές εκλογές στη Δανία. Και βεβαίως, αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έρθουν μετά από πάρα πολύ καιρό και από τη Βρετανία, με τη μεγάλη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Και στις αναμενόμενες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εγώ από τις περιοδείες μου, όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και σήμερα, βλέποντάς σας εδώ, τη μαχητικότητά σας, την αποφασιστικότητά σας, σας λέω ναι, προσθέστε στις μεγάλες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων και τη νίκη της Προοδευτικής μας συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Φίλες και φίλοι, σε αυτή τη μεγάλη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών που θα δώσουμε τον αγώνα εκπροσωπώντας τις δυνάμεις της αριστεράς, αλλά όχι μόνο, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, τις δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας, έχουμε ένα μεγάλο στόχο: Να μην αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη αλλά και στην πατρίδα μας.

Όμως στην χώρα μας, θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτόν τον στόχο, έχοντας στη φαρέτρα μας ένα πολύ σημαντικό όπλο, που είναι τα πεπραγμένα μιας τετραετούς διακυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικές, πρωτοφανείς για τη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας.

Ένα όμως από τα μεγάλα όπλα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι, εκτός από τα πεπραγμένα μας, εκτός δηλαδή από αυτά τα πολλά, τα δίκαια που έγιναν πράξη, και οι προγραμματικές θέσεις των πολιτικών μας αντιπάλων. Προγραμματικές θέσεις που προσπαθεί όσο μπορεί να αποκρύψει ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, το επιτελείο του, αλλά δεν μπορούν να το καταφέρουν. Δεν τους αφήνει η χαρά να κρύψουν τις θέσεις τους κάποιες φορές. Τους ξεφεύγουν, τους ξεφεύγουν παντού αυτά που έχουν στο μυαλό τους, αυτά που έχουν στα σχέδιά τους και στο πρόγραμμά τους, αλλά, βεβαίως, δεν συμφέρει προεκλογικά να τα διατυμπανίζουν.

Πήγε λοιπόν προχθές ο κ. Μητσοτάκης στην Κύπρο. Εκεί μίλησε σε μια εκδήλωση και του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, μετά το δημόσιο, και στον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια οι επιτελείς του, το επικοινωνιακό του επιτελείο, τον έβγαλε σήμερα άρον άρον σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, στο δελτίο των ειδήσεων, προκειμένου να προσπαθήσει να μαζέψει την αλήθεια που του ξέφυγε προχθές. Όπως όμως του ξέφυγε αυτό για το δώρο των Χριστουγέννων, παλαιοτέρα του είχε ξεφύγει και το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, παλαιότερα του είχαν ξεφύγει και οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το 1 προς 5 που θέλει να επαναφέρει στο δημόσιο έναντι του 1 προς 1 που εμείς έχουμε καταφέρει, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν τη διατήρηση του αφορολογήτου, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας, τους είχαν ξεφύγει τόσα και τόσα άλλα.

Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, άραγε ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στο πρόγραμμά του, αυτά στα οποία αναφέρεται, είναι υποσχέσεις ή απειλές; Έχω την αίσθηση, ότι είναι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός ο οποίος όταν μιλάει προγραμματικά, απειλεί τον ελληνικό λαό, απειλεί την ελληνική κοινωνία, δεν υπόσχεται, απειλεί.

Τον άκουσα σήμερα, λίγο πριν φύγω από το γραφείο μου για να έρθω εδώ, σε αυτή τη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έχοντας ένα σωρό σημειώσεις μπροστά του μη του ξεφύγει τίποτα, να λέει ότι εγώ προσωπικά και όλοι μας είμαστε εκνευρισμένοι, έχουμε νεύρα γιατί φεύγουμε.

Εδώ και 3,5 χρόνια φεύγουμε κατά τον κ. Μητσοτάκη, τόσα νεύρα πια μας έχουν ξεχειλίσει, αλλά, προσέξτε κάτι, επειδή κάθε φορά που βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ίσως επειδή δεν έχει φροντίσει και για τα μηχανάκια που μετράνε την τηλεθέαση έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος, δεν ξέρω τι θα κάνει σήμερα, εγώ έχω να του προτείνω έναν τρόπο: Να αποκτήσει επιτέλους κι αυτός μια τηλεθέαση όπως αξίζει σε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να έρθει για να αντιπαρατεθούμε, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς. Να αντιπαρατεθούμε σε όλους τους τομείς. Για την οικονομία, για την Ευρώπη, για τα εθνικά θέματα, να ανταλλάξουμε απόψεις, επιχειρήματα. Η αντιπαράθεση στον τόπο δεν μπορεί να γίνεται με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση.

Έρχομαι όμως τώρα να πω δυο λόγια για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού μας ψηφοδελτίου. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι περήφανος για την παρουσία μας στην ευρωβουλή, από την ομάδα μας. Είμαι περήφανος γιατί ο Δημήτρης, η Κωνσταντίνα και ο Στέλιος έκαναν πράξη αυτό που προσπαθούμε τώρα εμείς, στρατηγικά, να ενώσουμε δηλαδή δυνάμει,ς αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της μάχης που έχουμε, άρα να ενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα και συλλογικότητες με διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορές. Προσπάθησαν να το κάνουν πράξη εδώ και 4 χρόνια με το λεγόμενο progressivecaucus, δηλαδή τη συνάντηση ευρωβουλευτών από την Αριστερά, από τους Πράσινους, αλλά και από τους Σοσιαλιστές.

Όμως, σήμερα, θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος, πολύ υπερήφανος και για το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε σε λίγο. Πιστεύω ότι είναι ένα σπουδαίο ψηφοδέλτιο και είμαι περήφανος γιατί το κάλεσμά μας για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, βρίσκει σάρκα και οστά στον κοινωνικό χώρο και αυτό είναι ίσως σημαντικότερο, βρίσκει σάρκα και οστά στο ψηφοδέλτιόμας το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Ελλάδας της νέας εποχής.Ανθρώπους που αποτελούν κόσμημα για τον τόπο, τη δουλειά τους, τον κοινωνικό τους χώρο, και που κάνουν πράξη τη προοδευτική συμμαχία και τη πλατιά μας διεύρυνση πρωτίστως μέσα στη κοινωνία.Οι άνθρωποι του πολιτισμού, της εργασίας, της επιστήμης, του αθλητισμού, η νέα γενιά δεν είναι για εμάς ένα ντεκόρ, δεν είναι οι κομπάρσοι σε τηλεοπτικά σποτάκια,αλλά θέλουμε να είναι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματός μας, οι πρωταγωνιστές της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Και βεβαίως εκπροσωπούν αυτό που εμείς ονομάζουμε Ελλάδα της δημιουργίας και της συλλογικής προόδου.Είναι οι διαφορετικές διαδρομές, οι προσωπικές ιστορίες, η σκληρή προσπάθεια του καθενός και της καθεμίας να πετύχει στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Στα πρόσωπα των υποψηφίων μας καθρεφτίζεται το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, της δημιουργικής Ελλάδας και η κοινή πίστη όλων μας ότι η πατρίδα μας δεν έχει άλλο δρόμο να διαβεί παρά αυτόν που ανοίγεται μπροστά της.Και δεν έχει παρά να μην κοιτάξει άλλο πίσω, στα ερείπια της κρίσης, στο σκοτεινό παρελθόν της διαφθοράς, στο παρελθόντης Ελλάδας των λίγων και εκλεκτών. Αλλά το μόνο που έχει είναι να κοιτάξει μπροστά.

Ξέρετε, η προοδευτική παράταξη πάντοτε έδωσε στο τόπο ελπίδα, προοπτική, αλλά κίνησε προς τα εμπρός τον τροχό της ιστορίας, στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου, έχοντας όραμα για τον τόπο καιέχοντας πάντοτε και όραμα για την Ευρώπη.

Εμείς τώρα ενώνουμε δυνάμεις γι’ αυτό που λέει τώρα το σύνθημά μας: Για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών.


 

Με πολλούς από όλους εσάς που είστε σήμερα στην αίθουσα αλλά και από τους 42 υποψήφιους και υποψήφιές μας συμπορευτήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε κοινούς αγώνες αλλά και σε παράλληλες πορείες.Με άλλους, ήρθαμε κοντά μόλις πρόσφατα.Όλους όμως μας ενώνει ένα πάθος και μια αγάπη. Η αγάπη γι’ αυτόν εδώ τον τόπο.Αλλά και το πάθος να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα ιδανικά που έχτισαν το συλλογικό μας σπίτι, την Ευρώπη.Την Ευρώπη που μοιάζει,όμως,σήμερα, να χάνει τον προσανατολισμό της. Να κοιτά πίσω και να νοσταλγεί ίσως κάποιες από τις χειρότερές της μέρες. Τις μέρες εκείνες που πιστέψαμε ότι τις έχουμε κλείσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.Όμως, πρέπει να σας πω κάτι, αν και νομίζω το ξέρετε. Ότι οι πιο όμορφες μάχες, είναι πάντοτε οι δύσκολες μάχες. Και μια τέτοια μάχη έχουμε μπροστά μας να δώσουμε για την Ευρώπη. Όλοι μαζί.

Άκουσα πριν ένα ιστορικό στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς, και είναι μεγάλη τιμή μας που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας και ανέβηκε σ’ αυτό το βήμα, τη Λουτσιάνα Καστελίνα και συνειδητοποίησα τις μάχες που έχουν δώσει οι δυνάμεις της προόδου, οι δυνάμεις της αριστεράς, οι δυνάμεις του σοσιαλισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, αυτό μας μάθατε εσείς στην Ιταλία, μας μάθατε μέσα από το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα να αγωνιζόμαστε για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει σοσιαλισμός.


 

Έλεγα ότι, ακούγοντας την Λουτσιάνα Καστελίνα, συνειδητοποίησα πόσες μάχες, πόσοι αγώνες, πόσες διεκδικήσεις έχουν δοθεί από τα κινήματα και από τις δυνάμεις της αλλαγής, δηλαδή τις δυνάμεις της αριστεράς για να κινηθεί προς τα μπρος ο τροχός της ιστορίας. Και τώρα είμαστε μπροστά σε ακόμα μια δύσκολη μάχη. Και αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Μια Ευρώπη που βάζει σήμερα έτσι όπως είναι, πρέπει να το πούμε αυτό, πάνω από τους ανθρώπους, τα κέρδη των λίγων.

Μια Ευρώπη που σήμερα, έτσι όπως είναι και όπως λειτουργεί, φαίνεται να υποτιμά την κοινωνική συνοχή προς όφελος της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας.


 

Και ξέρετε, κι εμείς, μια τέτοια μάχη πήγαμε να δώσουμε, και τη δώσαμε με αξιοπρέπεια και με αυτοπεποίθηση κι ας έλεγαν κάποιοι ότι είμαστε μόνοι μας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Με όλα τα λάθη μας, με όλες τις παραλείψεις μας. Δώσαμε μια μάχη έντιμη, με αποφασιστικότητα και με εντιμότητα και με αξίες. Και δεν μας λύγισε το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε από καλύτερες θέσεις.

Όμως πρέπει να δούμε σήμερα ότι δεν είναι μόνο αυτό το σκιάχτρο της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν είναι μόνο αυτό το σιδηρούν παραπέτασμα της λιτότητας, αλλά, την ίδια στιγμή,δίπλα σ’ αυτό, και εξ αιτίας αυτού, έχει αναδυθεί ένα σκιάχτρο πολύ πιο απειλητικό από τη λιτότητα.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την παράπλευρη συνέπεια της λιτότητας και των δημοσιονομικών καταναγκασμών.

Και πρόκειται για την άνοδο της ακροδεξιάς, την άνοδο των νεοναζί, την άνοδο του ρατσισμού, της ρατσιστικής ρητορικής αλλά και των φασιστών, γιατί αυτή είναι η αλήθεια, που κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κέρδισαν επιρροή σε μια Ευρώπη που οι ελίτ επέλεξαν να ρίξουν στις πλάτες των λαών την κρίση και τα αδιέξοδα των πολιτικών τους.

Και στο έδαφος αυτό αναδύθηκαν αυτές οι πλέον αντικοινωνικές και μισανθρωπικές τάσεις.

Γιατί η ακροδεξιά, δεν ντύνει με όμορφα λόγια και πομφόλυγες το πολιτικό της σχέδιο, όπως οι νεοφιλελεύθεροι.

Η ακροδεξιά δεν είναι σαν τους νεοφιλελεύθερους, τους mainstream, δεν ντύνει με όμορφα λόγια και με πομφόλυγες το πολιτικό της σχέδιο. Η ακροδεξιά μιλάει στα ένστικτα, γι’ αυτό και είναι επικίνδυνη. Χειρίζεται συναισθήματα,τον φόβο και τον τρόμο των ανθρώπων, και καθοδηγεί την οργή στον αδύναμο. Γι’ αυτό και κερδίζει έδαφος, ιδίως στα λαϊκά στρώματα και στην εργατική τάξη.

Με λίγα λόγια, προσφέρει το καλύτερο συμπλήρωμα στονκυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό.

Γι’ αυτό και πολλές φορές σήμερα πάνε πακέτο.

Σε πολλές χώρες μετριοπαθείς συντηρητικοί ξορκίζουν μεν την απειλή της ακροδεξιάς, αλλά υιοθετούν την ατζέντα τους δε.

Δείτε, για παράδειγμα, τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ ο οποίος επιδιώκει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι έλεγε –θυμηθείτε- ο κ. Βέμπερ για τα κλειστά σύνορα;Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου;Τι έλεγε για το Grexit, όταν καταδίκαζε την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ;Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας;

Και αναρωτηθείτε σε τι διαφέρουν όλα αυτά, σε τι διαφέρουν αυτές οι θέσεις του κ. Βέμπερ αλλά και του ομοϊδεάτη του εδώ, του κ. Μητσοτάκη, με αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού, του κ. Όρμπαν, ή του Αυστριακού Καγκελάριου, του κ. Κουρτς;

Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο, για τη θεσμοθέτηση 12ωρου στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του εδώ, του κ. Μητσοτάκη, ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο;Τι διαφορά έχει;

Και τι διαφορά έχουν αυτοί οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, ύψωναν φράχτες και τοίχους και εμπόδιζαν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα,με κάποιους άλλους εδώ που μας κατηγορούσαν, μας έκαναν κριτική,διότι έλεγαν ότι δήθεν θέλουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να λιάζονται στις πλατείες, ενώ αυτοί τους ήθελαν στις φυλακές, τους ήθελαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να πάρουν το μήνυμα να μην έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;Πείτε μου τι διαφορά έχει;Είναι πολύ θολές οι διαχωριστικές γραμμές .


 

Αλλά,ξέρετε εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.Είμαστε πολλοί και πολλές σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, οι πολίτες που επιθυμούν και θέλουν να δουν μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα δομείται πάνω στις μεγάλες ιδέες και τις μεγάλες αξίες που γέννησαν την ίδια και τροφοδότησαν την πρόοδο της.

Διότι, φίλες και φίλοι, η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν ενώθηκε, όχι όταν χωρίστηκε σε στρατόπεδα.Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν αναδιένειμε τον πλούτο, όχι όταν συγκέντρωνε τον πλούτο στα χέρια λίγων.Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν συνεργάστηκε, συνεργάστηκαν οι λαοί της για τα μεγάλα επιτεύγματα στον πολιτισμό και την επιστήμη.Όχι όταν διχάστηκε.Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν ενσωμάτωσε την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Όχι όταν ύψωνε φράχτες και τείχη.Όταν συγκροτούσε το κοινωνικό κράτος και όταν ενδιαφέροντανγια τους αδύναμους.Όχι όταν υιοθέτησε τον κοινωνικό δαρβινισμό.Όταν ενωμένη νίκησε το φασισμό. Όχι όταν υιοθετούσε τον κοινωνικό δαρβινισμό.Όταν, τέλος, ενωμένοι οι λαοί, νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον φασισμό. Όταν τον έβλεπαν να επελαύνει σκορπώντας το θάνατο και τη φρίκη.


 

‘Έχουμε λοιπόν πολύ σημαντικούς λόγους να ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε Ελλάδα και Ευρώπη.Έχουμε πολύ σημαντικούς λόγους, δημοκράτες, οικολόγοι, δημοκρατικοί ριζοσπάστες, αριστεροί ριζοσπάστες, ευρωπαίοι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες να ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.Για να νικήσουμε ξανά το φασισμό, για να νικήσουμε τη λιτότητα, για να νικήσουμε το ρατσισμό, τον αυταρχισμό. Και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Γι’ αυτό παλεύουμε. Για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόοδο.

Γι’ αυτό παλεύουμε και γι’ αυτό θα νικήσουμε στην εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Δεν έχουμε καμιά άλλη δυνατότητα. Η μόνη δυνατότητα είναι να νικήσουμε και θα νικήσουμε.

Και το ψηφοδέλτιο που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης.

Θέλω να καλέσω έναν-έναν τους υποψήφιους και τις υποψήφιές μας για να τις γνωρίσετε και να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Θα λέω τα ονόματά τους και θα έρχονται εδώ πίσω στην εξέδρα.


 

Πρώτα απ’ όλους, να καλέσω στην κεντρική σκηνή, με αλφαβητική σειρά, η πρώτη μας υποψήφια, ηΕλευθερία η Αγγελή, από τη Νεολαία μας, τη Νεολαία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην πρώτη γραμμή του αγώνα


 

Να καλέσω τον Βλάση τον Αγτζίδη, τον ιστορικό του Πόντου και της Μικρασίας με μεγάλη συμβολή στην υπόθεση της συλλογικής μνήμης, γιατί εμείς δεν έχουμε σχέδιο να ψηφοθηρούμε στον κόσμο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι όταν η ευρωομάδα τους καταψηφίζει τα ψηφίσματα και έρχονται μετά να παρουσιάσουν τους πατριώτες. Εμείς δίνουμε τον αγώνα καθημερινά, με τις αξίες και τα ιδανικά μας.

Να καλέσω τον Κώστα τον Αρβανίτη,από τις γραμμές της μαχητικής δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης, διεκδικεί μια θέση στην Ευρωβουλή, αν και τώρα που τον βλέπω θυμίζει λίγο τον Ντάισελμπλουμ, αλλά θα το ξεπεράσουμε αυτό..

Να καλέσω τη Τζένη την Αρσένη από τον χώρο του πολιτισμού, σκηνοθέτης από το χώρο του θεάτρου, με μια μακρά πορεία στην ανανεωτική αριστερά, σήμερα στη ΔΗΜΑΡ, που ένωσε τις δυνάμεις της μαζί μας.

Να καλέσω τον Σωτήρη τονΒαλντέν, ο Σωτήρης ο γνωστός σε όλους μας από τα μαχητικά του άρθρα, από τον αντιδικτατορικό αγώνα, μέχρι σήμερα υπέρμαχος της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και της Ευρώπης, στο ψηφοδέλτιόμας, εκπροσωπώντας την Κίνηση Πολιτών «Γέφυρα»

Αν και κάποιοι είπαν ότι δεν χωρούν πολλοί Αλέξηδες, εντούτοις εγώ είμαι μεγαλόψυχος, θα καλέσω τον Αλέξη τον Γεωργούλη, έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, στην πρώτη γραμμή για να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας, του πολιτισμού, στην Ευρώπη


 

Θα καλέσω τον Νίκο τον Γραικό. Ο σύντροφός μας, δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, μπήκε και αυτός στο στόχαστρο της κρεατομηχανής της ακροδεξιάς. Νίκο, δεν λογοδοτούμε σε κανέναν ανθρωποφάγο για το ποιόν θα αγαπήσουμε στη ζωή μας.

Να καλέσω τον Σπύρο Δανέλλη. Τον βουλευτή της Ανανεωτικής Αριστεράς, που με σθένος και παρρησία μπήκε ολόψυχα στη μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δίδαξε ήθος στους αλαλάζοντες εθνικόφρονες που εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να ματαιώσουν μια ιστορική συμφωνία. Σπύρο σε ευχαριστούμε.

Ένας άλλος εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ο Θοδωρής ο Δουλουμπέκης. Από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ακτιβιστής, μαζί μας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Άλλος ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ο Μάριος ο Θεοφιλάτος. Από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και τον ιστορικό τόπο του Μεσολογγίου, μουσικός, νέος και ωραίος.

Να καλέσω τώρα τον γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, που είναι μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη μάχη, τον Στέργιο Καλπάκη.

Βεβαίως σηκώθηκε όλο το γήπεδο όρθιο και δικαίως για την Λουτσιάνα Καστελίνα.Δεν την ευχαριστούμε μόνο για την παρουσία της στο ευρωπαϊκό μας ψηφοδέλτιο. Την ευχαριστούμε γιατί ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για το δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό, από τη μεγάλη γενιά της ιταλικής αριστεράς που άλλαξε τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της Αριστεράς. Λουτσιάνα σε ευχαριστούμε.

Τώρα ορισμένες φορές η μοίρα εκδικείται. Διότι στον αριθμό 13 στο ψηφοδέλτιο είναι ποιος; Ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο οποίος εκτός από γνωστός για τα αισθήματά του για τον Ολυμπιακό και πρόεδρός του – κανείς δεν είναι τέλειος -, πρέπει να πούμε ότι εκτός και από τη γνωστή του καταγωγή – γιατί εγώ θέλω να κρατήσω ότι ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη ήταν ο υπουργός της κυβέρνησης του βουνού. Αλλά εκτός από την καταγωγή του, έχει και μια πλούσια δράση και παρουσία τόσο στο οικολογικό κίνημα όσο και στο αυτοδιοικητικό κίνημα. Εκπροσωπεί την Πολιτική Κίνηση «Κόσμος» στο ψηφοδέλτιό μας. Όπου μας μιλάει για την συλλογική επαγρύπνηση για το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής και είναι πράγματι μαζί με άλλους υποψήφιους, το κομμάτι της Πράσινης Αριστεράς.

Η επόμενη υποψήφια είναι η Λυδία Κονιόρδου.Κορυφαία ηθοποιός και τραγωδός, από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, κόσμησε με την παρουσία της την κυβέρνησή μας από το πόστο της Υπουργού Πολιτισμού, και τώρα κοσμεί το ευρωψηφοδέλτιό μας.

Η επόμενη υποψήφια είναι και αυτή από τον χώρο της οικολογίας. Με μακρά πορεία στο οικολογικό κίνημα και τους μεγάλους αγώνες για τα δικαιώματα. Η Ιωάννα Κοντούλη.

Ο επόμενος υποψήφιος είναι ο Στέλιος ΚούλογλουΟ Στέλιος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως να ξεμπροστιάζει τους μηχανισμούς της προπαγάνδας και των fakenews, ο ευρωβουλευτής μας που έδωσε μάχες τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Και η επόμενη ευρωβουλευτίνα μας, η Κωνσταντίνα η Κούνεβα. Σύμβολο της μάχης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Μια γυναίκα που μας δίνει δύναμη και ορμή για τους αγώνες του μέλλοντος.

Ο επόμενος. Τον γνωρίσαμε σε μαχητικούς αγώνες, στη Βουλή, στη δημοκρατική παράταξη, ως υπουργό που απέδειξε ότι η αναπηρία δεν είναι μειονέκτημα, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν και να παλεύουν γιατί είναι πολιτικά όντα και να αγωνίζονται και να διεκδικούν και να πετυχαίνουν. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Η επόμενη υποψήφια, η Γιώτα Λαζαροπούλου.Με ηγετική παρουσία στους αγώνες των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων του τραπεζικού τομέα, που αγωνίστηκαν με σθένος και κέρδισαν τα δικαιώματά τους

Ο Πάνος Λάμπρου. Ο σύντροφός μας ο Πάνος, ένας από τους άοκνους εργάτες της Αριστεράς και του χώρου των δικαιωμάτων. Όπου υπάρχουν άνθρωποι χωρίς φωνή, ο Πάνος θα τους υπερασπίζεται. Σε ευχαριστούμε Πάνο.

Η Κυριακή Μάλαμα.Ακόμη μια παρουσία από το χώρο του πολιτισμού, από τη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ3.

Εντάξει βρε παιδιά. Αν ξεχάσουμε και κανέναν. Θα τον πούμε, μην στεναχωριέστε. Εντάξει ξεχάσαμε, αλλά αυτή δεν ξεχνιέται. Διότι έχει σαρώσει όλα τα βραβεία στον Τουρισμό. Ξεχάσαμε την Έλενα Κουντουρά.Έλενα. Η υπουργός που βρίσκεται πίσω από τις πολύ μεγάλες επιδόσεις και την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού.

Ο ΓιάννηςΜουζάλας. Ο Γιάννης που σήκωσε το βάρος το μεγάλο, όταν οι συνάδελφοί του στα υπουργικά συμβούλια πρότειναν να πνίγουμε ανθρώπους και να τους κυνηγάμε, ο Γιάννης ήταν εκεί, νηφάλιος πάντοτε, σε βαθμό εκνευριστικό. Νηφάλιος, ήρεμος, πράος, αλλά αποφασιστικός. Ευχαριστούμε Γιάννη.

Η Ουφούκ Μουσταφά. Τη γνώρισα ως ενεργό μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Σήμερα είναι ενεργό μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, δικηγόρος στην Κομοτηνή. Αγωνίζεται για την συνύπαρξη των πολιτισμών και των παραδόσεων. Ευχαριστούμε Ουφούκ.

Ο Γιουνούς Μουχαμαντί. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και Μεταναστών, ο γιατρός από το Αφγανιστάν που έκανε δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα. Τον ευχαριστούμε για τους αγώνες που δίνει. Τον ευχαριστούμε που είναι στο ευρωψηφοδέλτιό μας.

Επόμενη υποψήφια είναι η Στέλλα Μπελιά. Εκπαιδευτικός από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάντα απέναντι στην ομοφοβία και το ρατσισμό. Στέλλα είμαστε περήφανοι για εσένα.

Η Όλγα Νάσση. Η πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας. Με ιταλική και ελληνική καταγωγή. Ζει μόνιμα στη Σικελία, αλλά είναι και κόρη ενός μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς, του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, του γνωστού Νάσση του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και συνεχίζει τον δρόμο του αγώνα εκεί, από την Ιταλία. Αλλά η μάχη είναι πανευρωπαϊκή.

Επόμενος υποψήφιος είναι ένας αληθινός μακεδονομάχος, όχι γιαλαντζί σαν κάποιους άλλους. Που σήκωσε την γαλανόλευκη σημαία, την τίμησε και συνεχίζει να την σηκώνει. Ο Μακεδόνας ολυμπιονίκης μας στο Ταεκβοντο. Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης

Επόμενος υποψήφιος είναι ο Ρος Ντέιλι. Ένας Ιρλανδός με κρητική ψυχή που για χρόνια μας ταξιδεύει με τις μελωδίες του και παράλληλα εργάζεται για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Ρος σήμερα δεν μπόρεσε να έρθει, γιατί βρίσκεται στην Σικελία, γιατί; Σε ένα προγραμματισμένο μάθημα που δεν μπορούσε να αναβάλλει, για να διδάξει κριτική μουσική στην Σικελία.

Δεν υπάρχουν σύνορα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν σύνορα στους αγώνες μας.

Επόμενη υποψήφια η Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου. Με μακρά πορεία στον προοδευτικό χώρο και μακρά πορεία στην ανανεωτική αριστερά, μακρά πορεία στον επαγγελματικό της χώρο, καταξιωμένη, ξαναγυρίζει στην εστία της. Είναι εδώ μαζί μας. Σε ευχαριστούμε.

Ο επόμενος, μάλλον τον έχετε ακουστά, είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Μια από τις πιο συνεπείς φωνές του αριστερού ευρωπαϊσμού στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρωτεργάτης αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και υφυπουργός Παιδείας με μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, από το συνδικαλιστικό κίνημα, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ με πλούσια συνδικαλιστική δράση.

Ο Αντώνης Ρέλλας. Σκηνοθέτης και ενεργός στο κίνημα των ατόμων με αναπηρία.

Η Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια της ΝΑΣΑ και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Κολούμπια ή Κολάμπια δεν έχει σημασία. Διότι ξέρετε έχουμε και εμείς άριστους, αλλά οι δικοί μας οι άριστοι είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Διότι αυτό σημαίνει αριστεία. Να αριστεύεις στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό, αλλά και στους αγώνες για να αλλάξουμε τον κόσμο. Η Νατάσα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη. Θα έρθει τις επόμενες μέρες για τις ανάγκες της προεκλογικής μάχης. Δεν μπόρεσε να είναι σήμερα μαζί μας.

Η Φωτεινή Σκοπούλη. Γιατρός, πανεπιστημιακός που έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας, από τα Γιάννενα από την Ήπειρο, εκπροσωπώντας τη δημοκρατική αριστερά στο ψηφοδέλτιό μας. Με την ευρεία έννοια, την δημοκρατική και ανανεωτική αριστερά.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Κοσμήτορας της Σχολής ΟΠΕ του Καποδιστριακού, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Παρέδωσε σπουδαίο έργο για τις αναγκαίες προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας. Σε ευχαριστούμε Μιχάλη που είσαι μαζί μας.

Η Μαρία Τζαμπάζη. Από την Ξάνθη, ενεργό στέλεχος του κινήματος για τα δικαιώματα των Ρομά. Στην πρώτη γραμμή του συνδικαλιστικού κινήματος των Ρομά. Οι οποίοι, πλέον, εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Δεν έχουν βασιλιάδες, όπως στο παρελθόν. Δίνουν αγώνα για τα δικαιώματά τους και εμείς δώσαμε επίσης μάχες και αγώνες γιατί πολλά από τα δίκαια έγιναν πράξη και συνεχίζουμε.

Ο Βλάσης Τσιόγκας. Ένας νέος αγρότης από την Κορινθία, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά των ανθρώπων που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή.

Ο Γιώργος Χρηστάκης. Χορευτής, χορογράφος, από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του αναπηρικού κινήματος, με συμμετοχή σε ακτιβιστικές κινήσεις και δράσεις επί σειρά ετών.

Νομίζετε ότι είναι αδικημένοι, αυτούς που τους περνάμε από τη σειρά. Δεν είναι αδικημένοι. Μεγαλύτερη προβολή.

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης. Δεν χρειάζεται πολλά λόγια για να προσφωνηθεί. Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Γιός του μάρτυρα της Ελληνικής Αριστεράς, του Νίκου Πλουμπίδη. Σε ευχαριστούμε Δημήτρη που είσαι μαζί μας.

Και νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ότι έφτασα στην τελευταία, στην έσχατη, στην τελευταία αλλά όχι έσχατη μάλλον υποψήφια, έτσι δεν λένε; Διότι είναι πράγματι μια έκπληξη η παρουσία της στο ψηφοδέλτιό μας. Την ευχαριστούμε που είναι μαζί μας, για να εκπροσωπεί τους νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά των Ελλήνων δημιουργών, τη γνωστή και αγαπητή στο κοινό, με ενεργή παρουσία όμως και στα κινήματα και στους αγώνες και στην Αριστερά.Η Ραλλία Χρηστίδου

Αυτή δεν είναι ομάδα βρε παιδιά. Αυτή είναι οι DreamTeam.

Φίλες και φίλοι

έχω την αίσθηση ότι το ψηφοδέλτιό μας ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους από όλο το κοινωνικό χώρο, ένα ψηφοδέλτιο μάχης, ένα ψηφοδέλτιο αγώνα.

Εγώ θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτής της πλατιάς συσπείρωσης. Και είναι στους 42 υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από θέσεις Αριστεράς, από θέσεις προόδου, από θέσεις δημοκρατικής προοδευτικής παρουσίας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους. Να ευχηθώ καλή επιτυχία.

Θέλω να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ.

Και θέλω κλείνοντας να πω ότι δεν αρκεί να έχεις την DreamTeam. Πρέπει η DreamTeam να μάθει να παίζει και συλλογικά, να δίνει πάσες και να σκοράρει.

Πρέπει το επόμενο διάστημα η DreamTeam μαζί με όλους εσάς να οργώσουμε την Ελλάδα με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο, χωριό το χωριό, πόλη την πόλη, χώρος δουλειάς στο χώρο δουλειάς.

Να δώσουμε το μήνυμα της προόδου, της δημοκρατίας. Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης.

Και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες και τους αγώνες μας.

Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.

Να είστε καλά, γεια σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)