to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 01.12.2013

πηγή: alterthess.gr

Πολιτική

Τη Δευτέρα η νέα συνάντηση Αρβανιτόπουλου με το ΑΠΘ

Τι αναφέρουν οι προτάσεις Αρβανιτόπουλου για το ΑΠΘ


Για τη Δευτέρα 2/12 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με επιτροπή της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων των διοικητικών υπαλλήλων.

Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Μυλόπουλος αλλά και νομικοί και οικονομολόγοι. 

Όπως είχε διαφανεί και από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, παρά την ομόφωνη απόφαση, -αλλά και από τις δηλώσεις Μυλόπουλου τις επόμενες ημέρες ότι δεν είναι αντίθετος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια- διακριτές είναι οι διαφορετικές οπτικές. Υπενθυμίζεται πως η επίσημη ανακοίνωση ανεφέρε: «ειδικά για το ΑΠΘ, οι έγγραφες προτάσεις του κ. Υπουργού Παιδείας, όπως είναι  διατυπωμένες,  δεν  επιλύουν  κανένα  από  τα  προβλήματα  που  δημιουργεί  η διαθεσιμότητα και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η εκ νέου συνάντηση επιτροπής της Συγκλήτου με τον κ. Υπουργό Παιδείας».

Οι δύο γραμμές και η εξήγηση

Παρά τη κοινή διαπίστωση της Συγκλήτου πως η διαθεσιμότητα θα φέρει αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος υπήρχαν δύο γραμμές αντιμετώπισης της, ειδικά μετά και τις πληροφορίες που έφτασαν για συμβιβασμό των πρυτάνεων των ΑΕΙ της Αθήνας. 

Από τη πλευρά τους ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Παυλίδης καθώς και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Παντής εξέφρασαν την άποψη πως το πανεπιστήμιο από την επ’ αύριο κιόλας θα παρουσιάσει ανυπέρβλητα προβλήματα και αδυναμία λειτουργίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παντής πως με τη διαθεσιμότητα του συνόλου των μόνιμων υπαλλήλων του τεχνικού συνεργείου που είναι υπεύθυνοι για τη θέρμανση του Ιδρύματος τα κτίρια του ΑΠΘ θα μείνουν παγωμένα από σήμερα εν μέσω μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας στη πόλη.  «Πως θα το διαχειριστούμε αυτό; Πως θα ζητήσουμε από τους καθηγητές και τους φοιτητές να κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες; Και αν αρρωστήσει κάποιος φοιτητής, ποιος θα έχει την ευθύνη;» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και σε άλλες υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό λόγω διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alterthess.gr ο κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε- προφορικά- στον κ. Μυλόπουλο, πως μέσω της κινητικότητας, των θέσεων ΕΕΔΙΠ και του Οργανισμού του ΑΠΘ θα επανατοποθετηθεί το 80% των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Αρβανιτόπουλος φαίνεται πως προωθεί και το ενδεχόμενο προσφοράς έκτακτης επιχορήγησης στο Ίδρυμα για την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση που αυτές προκύψουν. Προφανώς σύμφωνα με όσα δείχνει η εμπειρία αυτό σημαίνει περεταίρω ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του πανεπιστημίου μέσω εργολαβιών όπως για παράδειγμα αυτών του τεχνικού συνεργείου ή και υπηρεσιών των βιβλιοθηκών του Ιδρύματος.  Βέβαια για τη σχετική διαδικασία θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες γεγονός που σημαίνει πως η θέρμανση στο Ίδρυμα θα επανέλθει μετά το χειμώνα!  

Στο τέλος της Συνεδρίασης από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Γ. Μυλόπουλος επισήμανε πως παρά τις «εσωτερικές συγκρούσεις» του καθένα το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί πάση θυσία και υπεύθυνη για αυτό είναι η διοίκησή του. «Εδώ δεν είμαστε για να ρίξουμε κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε «αλλά για να λειτουργήσουμε το πανεπιστήμιο». Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε εκ νέου διαπραγμάτευση επιτροπής της Συγκλήτου με τον Υπ. Παιδείας για να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)