to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 15.06.2012

left.gr

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Τι δε μας λένε οι δημοσκοπήσεις και γνωρίζουν στη ΝΔ

Σε μια κανονική προεκλογική περίοδο οι δημοσκόποι έχουν καθαρή εικόνα του αποτελέσματος πριν την ανακοίνωση τις τελευταίας έρευνας.


Μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες ακούγεται η φράση «η κατάσταση δεν είναι πλέον αναστρέψιμη» και κάπως έτσι ξεκινά η κανονικότητα. Στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος εμφανίζεται ως πρωθυπουργός, του δεύτερου ξεκινά την εσωκομματική μάχη -καθώς έχει μπει ήδη θέμα ηγεσίας- και το ΚΚΕ δίνει τη μάχη της «συνέχειας» αφού η λαϊκή κυριαρχία απέχει σε κάθε περίπτωση πολύ.

Οι δημοσκοπήσεις όμως πλέον πέφτουν έξω. Και πέφτουν έξω συστηματικά, με τους δημοσκόπους να ψάχνουν να βρουν αν φταίει η στάθμιση, αν ο κόσμος τους έχει πάρει στο ψιλό ή αν οι ψηφοφόροι μετακινούνται με τους ρυθμούς που κάνουν ζάπινγκ.


Μαθαίνουμε ότι αρκετές έρευνες δημοσκοπήσεων, ενώ συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα στοιχεία δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη τους γιατί δεν έδιναν ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Ή μάλλον έδιναν πολλά και αντιφατικά. Και οι δημοσκόποι ψάχνονται λέει ακόμη και τώρα, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές να ανακαλύψουν το νέο αλγόριθμο που θα σταθμίσει τα δείγματα και θα βγάζει καθαρό νικητή.


Πριν τις εκλογές της 6ης Μαίου, κρυφή δημοσκόπηση μεγάλης εταιρίας, έδινε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ να δίνει τη μάχη για τη δεύτερη θέση. Κι όμως αν έβλεπες τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις καταλάβαινες ότι ακόμη και χωρίς «την κατάσταση να μην είναι πλέον αναστρέψιμη», όλοι είχαν αναλάβει τους κατάλληλους ρόλους. Ο Σαμαράς και ο Τσίπρας είχαν ξεκινήσει τη καινούργια προεκλογική περίοδο και ο Βενιζέλος έδινε τη τελευταία μάχη για να βγάλει στη Θεσσαλονίκη και δεύτερο βουλευτή. Το μήνυμα είχε δοθεί στη σφαίρα του κοινωνικού, καταλάβαινες ποια ομάδα τραβούσε και ποια είχε γεμίσει παλτά που σέρνονται να μοιράσουν κανένα φυλλάδιο.


Την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα πλέον δεν χρειαζόταν να γίνουν καν τα exit polls. Ήταν όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογικοί αντιπρόσωποι, υποψήφιοι, σημαιούλες. Μόνο ΣΥΡΙΖΑ.


Άρα οι δημοσκοπήσεις δεν στάθμισαν σίγουρα τη δυναμική, το ρεύμα που υπήρχε, τους μη προνομιούχους, φτωχούς και απογοητευμένους που μάλλον ο αλγόριθμος των εταιριών πετάει έξω από την περίφημη στάθμιση.


Οι δημοσκόποι ορκίστηκαν πίστη στην επιστήμη τους και διόρθωση των λαθών τους. Όμως δεν τα κατάφεραν. Δύο και σήμερα για να ανοίξουν οι κάλπες και το μόνο ασφαλές στοιχείο στις δημοσκοπήσεις τους είναι το στατιστικό λάθος. Και πάλι όμως το κοινωνικό έκανε τη δουλειά του και αυτή τη φορά το έπιασαν μέχρι και στη Συγγρού που γενικά με κάτι τέτοια δεν το έχουν. Ο Αντώνης Σαμαράς συμπεριφέρθηκε λοιπόν χθες στη Θεσσαλονίκη, όχι ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αλλά ως υποψήφιος στο δήμο Λαγκαδά. Συνοδεία 30 οπαδών και 10 ασφαλιτών από το με συμβολική σημασία Δημαρχείο Λαγκαδά, έκανε την προτελευταία του δήλωση πριν τις εκλογές και ενημέρωσε ότι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία είναι ο ίδιος και ο Τσίπρας. Στη συνέχεια πήγε στη Μηχανιώνα, συνοδεία 10 ασφαλιτών και 10 οπαδών και μοίρασε φυλλάδια σε καφέ και ιχθυοπωλεία. Και το βράδυ μίλησε μπροστά σε 100 εκστασιασμένους ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ, δίχως να κάνει κεντρική προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα για να εμφανιστούν και Οννεδίτες τους είπαν ότι κάνουν reunion και θα βραβευτεί κάποιος πρώην πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας. Δεν ήταν καν δηλαδή ο πρόεδρος το τιμώμενο πρόσωπο.


Έτσι όμως δεν πάμε πουθενά. Δεν είπαμε να το έχεις, να αναρωτιέται ο κόσμος αν είσαι το νόθο παιδί του Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε να έχεις τους 16.000 χιλιάδες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες. Είπαμε ο κόσμος καταλαβαίνει που πάει το πράγμα και χωρίς δημοσκοπήσεις. Αλλά δε γίνεται και ο πιο φανατικός σου ακροατής να είναι ο Παπαγεωργόπουλος. Πρόεδρε, προσοχή σήμερα γιατί στην Αθήνα η ξεφτίλα δεν κρύβεται.Στο πεζόδρομο στην Ερμού κανείς Χριστουγεννιάτικο παζάρι, όχι προεκλογική ομιλία.

Λ.Α

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)