to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 28.06.2019

Πολιτική

Tι αποφεύγει να απαντήσει η Ν.Δ. για το ασφαλιστικό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να κρύβεται και να μην δίνει απαντήσεις για το σχέδιό της να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση.


ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. εξακολουθεί να κρύβει το σχέδιό της να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση

Η ανακοίνωση το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ΝΔ και το σχέδιό της για την κοινωνική ασφάλιση αναφέρει:

Η Ν.Δ. εξακολουθεί να κρύβεται και να μην δίνει απαντήσεις για το σχέδιό της να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση.

Το σχέδιο αυτό θέτει σε κίνδυνο την καταβολή και το επίπεδο των συντάξεων 1,25 εκατ. συνταξιούχων, δημιουργεί τρύπα δεκάδων δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνει έκθετους του σημερινούς ασφαλισμένους και τις εισφορές που έχουν καταβάλει, δεν εγγυάται τις εισφορές και τις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων.

Για μία ακόμη φορά ρωτάμε τον κ Μητσοτάκη:

-        Εφόσον σκοπεύει να καταργήσει το ισχύον πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης με τι θα το αντικαταστήσει;

-        Επιμένει στο σχέδιό του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

-        Εγγυάται και πώς το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1,25 εκατ. συνταξιούχων;

-        Εγγυάται και πώς τις εισφορές των ασφαλισμένων;

-        Πόσο θα κοστίσει το σχέδιό του στον κρατικό προϋπολογισμό;

-        Εξετάζει νέους φόρους για να καλύψει το κόστος του σχεδίου του;

-        Τι προτίθεται να κάνει με τις κύριες συντάξεις του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;

-        Σχεδιάζει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει καθαρά και ειλικρινά. Δεν μπορεί ούτε να υπεκφεύγει ούτε να εξαπατά τους πολίτες.

Τι αποφεύγει να απαντήσει η Ν.Δ. για το ασφαλιστικό

Το δημοσίευμα της «Αυγής» (Άγγελος Τσέκερης) αναφέρει:

Δεν κατάφερε τελικά η Ν.Δ. να κρατήσει τις πραγματικές προθέσεις της για το ασφαλιστικό έξω από την προεκλογική συζήτηση. Οι αποκαλύψεις της "Αυγής" και του Ανδρέα Πετρόπουλου υποχρέωσαν τα στελέχη της και, τελικά, τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθούν πάνω στο τεράστιο αυτό θέμα.

Μόνο που οι απαντήσεις τις οποίες έδωσαν κάθε άλλο παρά πειστικές και καθησυχαστικές ακούστηκαν. Αντίθετα, έκαναν ακόμη πιο ορατό το σχέδιο αρπαγής 75 δισ. από τον δημόσιο επικουρικό πυλώνα που ετοιμάζουν οι επιτελείς του Κ. Μητσοτάκη σε συνεργασία με τραπεζίτες και ασφαλιστές.

Ευθέως ο τομεάρχης της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό Ν. Μηταράκης και, κάπως πιο "ντροπαλά", άλλα στελέχη της Ν.Δ., παραδέχτηκαν ότι τα στοιχεία που παρουσίασε η "Αυγή" είναι αληθινά και όλα όσα αποκαλύψαμε είναι όντως στο τραπέζι. Τι απαντούν: «Ναι, οι συζητήσεις στις οποίες αναφέρεστε έχουν γίνει, αλλά δεν είναι αυτό το σχέδιό μας». Και ποιο είναι το σχέδιό τους; Δεν μας το λένε. Απαντούν μόνο ότι ο ιδιωτικός επικουρικός πυλώνας δεν θα είναι υποχρεωτικός. Αλλά γι' αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Να σημειώσουμε δύο ηχηρές σιωπές. Ο Γ. Βρούτσης, καθ’ ύλην αρμόδιος της Ν.Δ. για τα εργασιακά, είναι αυτές τις ημέρες εξαφανισμένος. Και ο Μπ. Παπαδημητρίου, στον οποίο οι αποκαλύψεις της "Αυγής" αποδίδουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η Ν.Δ., προτιμά να παριστάνει πως δεν έχει διαβάσει το δημοσίευμα που τον αφορά. Κάνουν, δηλαδή, αυτό που έκανε και ο Κ. Μητσοτάκης όταν παρουσίασε το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.: προσπερνούν εντελώς το θέμα. Τα επιτελεία της Ν.Δ. γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δημόσια συζήτηση για το ασφαλιστικό δεν τους συμφέρει καθόλου.

Έχουν απόλυτο δίκιο. Γιατί, όπως αποδείχτηκε από τη δημόσια συζήτηση των τριών τελευταίων ημερών, η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τεράστια δυσκολία να διαψεύσει συγκεκριμένες δράσεις του σχεδίου της. Ενώ στα ξεκάθαρα ερωτήματα που της τίθενται απαντά με υπεκφυγές και με καλολογικά στοιχεία για το υπέροχο ασφαλιστικό που θα φέρει ευημερία και μόνο. Επομένως, αποδρά από την προγραμματική συζήτηση. Έτσι, πολύ λογικά, ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άρνηση της Ν.Δ. να διαψεύσει ως έμμεση επιβεβαίωση του σχεδίου της, το οποίο αποφεύγει να παρουσιάσει αναλυτικά.

Ακόμη ένα Μνημόνιο;

Να λοιπόν σε τι από αυτά που παρουσίασε η "Αυγή" τις δύο τελευταίες ημέρες δεν θέλει να απαντήσει η Ν.Δ.:

1. Ποιος θα πληρώσει το κόστος των 50 δισ. και πλέον που απαιτείται για να καταβάλλονται οι τρέχουσες επικουρικές συντάξεις όταν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα αποδίδονται στις ασφαλιστικές εταιρείες; «Η ρωμαλέα ανάπτυξη που θα φέρουμε» απαντούν ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., δείχνοντας με πόση ευκολία καταφεύγουν στη δημαγωγία και στα φουσκωμένα λόγια για να κρυφτούν. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί με ακόμα ένα Μνημόνιο. Δεν το προσπερνάς σαν δευτερεύον. Ούτε η απάντηση μπορεί να είναι «τα πρώτα χρόνια δεν θα είναι μεγάλο, μετά θα δούμε..»

2. Θα υπάρξει υποχρεωτική εισφορά 7% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ώστε να στηριχτεί το καινούργιο σύστημα; Ο Χ. Σταϊκούρας έδωσε την αδιανόητη απάντηση «θα το δούμε όταν θα φέρουμε το νομοσχέδιο». Που σημαίνει είτε ότι δεν έχουν ιδέα τι σκοπεύουν να κάνουν, πράγμα άκρως επικίνδυνο, είτε ξέρουν και το κρύβουν για να μην δημιουργηθεί θόρυβος δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές.

3. Είναι στις προθέσεις τους να εγγυηθούν μόνο το 50% της σύνταξης των ασφαλισμένων, δηλαδή του ποσού που θα προέρχεται από την κύρια σύνταξη; Τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσό, που θα αφεθεί στα ρίσκα των αγορών, στα σκαμπανεβάσματα των διεθνών χρηματιστηρίων και στην ανιδιοτέλεια και την κοινωνική ευαισθησία των ασφαλιστικών εταιρειών;

4. Υπάρχει σχέδιο για μείωση της προσωπικής διαφοράς που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις κύριων συντάξεων; Ή θα το δούνε κι αυτό μετά τις εκλογές, όταν θα φτιάχνουν το νομοσχέδιο;

5. Υπάρχει σχέδιο για κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα;

6. Υπάρχει σχέδιο για επιστροφή των νεότερων ηλικιακά συνταξιούχων στη μερική απασχόληση; Πράγμα που, εκτός των άλλων, θα απαιτήσει και ευρύτερο σχέδιο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας;

Ένα πράγμα μόνο επιχείρησε να διαψεύσει η Ν.Δ.: ότι ο επικουρικός πυλώνας που θα εκχωρηθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι υποχρεωτικός. Μην ανησυχείτε, λένε στον κόσμο, το ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα είναι πάντα εκεί και μόνο όσοι θέλουν θα πάνε στους ιδιώτες. Πράγμα που, φυσικά, δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Τα εργαλεία που μπορούν να συρρικνώσουν τη δημόσια επικουρική ασφάλιση προς όφελος της ιδιωτικής υπάρχουν και όλοι τα γνωρίζουν. Και θα χρησιμοποιηθούν, σίγουρα, στον βαθμό που οι ιδέες της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ταυτίζονται με τις ιδέες των ασφαλιστικών εταιρειών. 75 δισεκατομμύρια σε 25 χρόνια δεν τα αφήνεις έτσι από τα χέρια σου για να δαγκώσεις μικρότερη μπουκιά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ασφαλιστές που διαχειρίζονται αυτά τα κεφάλαια παίρνουν αμοιβές έως και 1 εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο. Και οι προϊστάμενοί τους μπορεί να παίρνουν και 12. Ξέρει ο κ. Μηταράκης...

Η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να αποφύγει ή έστω να υποβαθμίσει τη συζήτηση γι' αυτό το τεράστιο deal με τους ασφαλιστές και τις τράπεζες τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Η πληροφορίες της "Αυγής", πάντως, είναι ότι σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις. Γι' αυτό οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να βλέπουν όχι μόνο αυτά που τους δείχνουν, αλλά κι αυτά που τους κρύβουν. Γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται...

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)