to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι απαντά ο ΕΜΑ για τα εμβόλια και την παραλλαγή Όμικρον

Οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα εμβόλια σήκωσαν κύμα ανησυχίας, το οποίο αποτυπώθηκε και στις χρηματιστηριακές αγορές, ωστόσο ο ΕΜΑ τηρεί στάση αναμονής και ζητά περισσότερο χρόνο


Στη δίνη του νέου στελέχους κορονοϊού ο πλανήτης με επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες να εργάζονται ώστε να «κατανοήσουν» καλύτερα την παραλλαγή Όμικρον και να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα εμβόλια σήκωσαν κύμα ανησυχίας, το οποίο αποτυπώθηκε και στις χρηματιστηριακές αγορές, ωστόσο ο ΕΜΑ τηρεί στάση αναμονής και ζητά περισσότερο χρόνο.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε για να προσθέσει ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες.

«Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην μετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ.

Σαράντα δύο κρούσματα Όμικρον εντός Ε.Ε

Σήμερα, η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι 42 κρούσματα μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε δέκα χώρες της ΕΕ.

Η Αντρέα Αμόν, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), δήλωσε σε διάσκεψη, που οργανώθηκε από τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ και πραγματοποιήθηκε ονλάιν, πως οι αρχές στις ΕΕ αναλύουν άλλες έξι «πιθανές» περιπτώσεις.

Η ίδια δήλωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ήπια ή χωρίς συμπτώματα, αν και καταγράφονται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

«Για να εκτιμηθεί αν (η Όμικρον) διαφεύγει της ανοσίας, θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στα εργαστήρια με δείγματα από ανθρώπους που ανέρρωσαν. Αυτές αναμένονται μέσα σε δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν ζητά περισσότερα τεστ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου  κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού.

«Ορισμένα κράτη μέλη έχουν μείνει σημαντικά πίσω όσον αφορά αυτή την κρίσιμης σημασίας διάσταση», αναφέρει η Στέλλα Κυριακίδου σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Η επίτροπος κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα.

Η γονιδιακή ακολουθία αποκωδικοποιεί τα γονίδια στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και πληροφορεί τους επιστήμονες για το ποια παραλλαγή είναι παρούσα, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τις μεταλλάξεις και να μαθαίνουν περισσότερα για τον ιό.

Στην επιστολή της με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου, η Στέλλα Κυριακίδου καλεί τους υπουργούς να επιταχύουν τον εμβολιασμό και να προσφέρουν επειγόντως ενισχυτικές δόσεις εμβολίων.

«Ενώ αντιμετωπίζαμε ήδη έναν χειμώνα με προκλήσεις λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα (...) μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω ή πρόσθετες πιέσεις λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον», έγραψε η επίτροπος.

Η Στέλλα Κυριακίδου ενθάρρυνε επίσης τις εθνικές αρχές να κάνουν τόσο μοριακά όσο και ράπιντ διαγνωστικά τεστ σε περισσότερους ανθρώπους.

«Η παρακολούθηση των λυμάτων έχει επίσης αποδειχθεί πως είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες και πρέπει να συνεκτιμάται στη διαγνωστική προσπάθεια», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)