to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 07.12.2012

Πολιτική

Τι αλλάζει στις μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών και στην εξεταστική των επί πτυχίω

Τις νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων, αλλά και την μία επιπλέον εξεταστική που θεσμοθετείται για τους φοιτητές επί πτυχίω περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται στη Βουλή.


Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς που έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε αντίστοιχο τμήμα άλλου ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.

Το κριτήριο επιλογής των υποψηφίων θα είναι το ύψος του εισοδήματος της οικογένειάς τους, εάν έχουν αδέλφια που φοιτούν ήδη σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και μπορούν να μετεγγραφούν στην ίδια πόλη και σε αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου τμήμα μ' αυτό που πέρασαν αρχικά. Οι λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του Βουλή.

Παράλληλα καθιερώνεται από φέτος η έκτακτη εξεταστική, καθώς οι φοιτητές επί πτυχίω θα μπορούν να δώσουν κάποια μαθήματα που «χρωστούν» ώστε εάν το θέλουν να τελειώσουν νωρίτερα και πιο ευέλικτα τις σπουδές τους.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, παρατείνεται  για επτά μήνες η προθεσμία που ορίζεται από τον σχετικό νόμο προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα όργανα, τη διαδικασία, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη βαρύτητα των επιμέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη και την αξιολόγηση της θητείας των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης.


Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο:

Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Γ΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.

Ακόμα, αποκλειστικά και μόνο για τις μεταθέσεις του 2013 οι σχετικές αιτήσεις των εκπαιδευτικών υποβάλλονται το αργότερο έως και 31.1.2013.

Τέλος, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα αρμοδιοτήτων του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)