to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι ακριβώς θα συμβεί με τα δικαστήρια από τις 27 Απριλίου;

Το πολυδιαφημισμένο «άνοιγμα των δικαστηρίων» στις 27-04-2020, στην πραγματικότητα δεν είναι απόφαση επιστροφής στην κανονικότητα. Ούτε καν πρόκειται περί απόφασης με έντονο συμβολισμό, όπως ισχυρίστηκε, σε μια ατελέσφορη προσπάθεια ωραιοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ερώτηση: Ανοίγουν τα δικαστήρια στις 27/4/2020;

Απάντηση: ΟΧΙ.

Ερώτηση: Και τότε τι γίνεται στις 27/04/2020;
Απάντηση: Από τις 27/04/2020 θα είναι δυνατή η εγγραφή προσημειώσεων σε ακίνητο ή ακίνητα, εφόσον συμφωνούν και ο δανειστής και ο οφειλέτης (συναινετική προσημείωση).

Ερώτηση: Και γιατί πρέπει να γίνει αυτό;
Απάντηση: Διότι η κυβέρνηση δεν χορηγεί τα βοηθήματα που υποσχέθηκε ως άμεση ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τα χρήματα του κράτους κατευθύνονται στις τράπεζες. Οι τράπεζες θα μετασχηματίσουν τα χρήματα αυτά σε έντοκα τραπεζικά δάνεια, τα οποία θα ασφαλίσουν με προσημείωση υποθήκης στα ακίνητα του οφειλέτη.

Ερώτηση: Είναι καλό ή κακό όλο αυτό;
Απάντηση: Είναι κακό.
Πρώτον, με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένας νέος κύκλος χρέους στην ελληνική κοινωνία. Η οποία είναι ήδη υπερχρεωμένη.
Δεύτερον, με τον τρόπο αυτό, το κρατικό χρήμα μετατρέπεται σε εργαλείο έμμεσης τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και άμεσου τραπεζικού πλουτισμού, μέσω της τοκοφορίας.
Τρίτον, πρόκειται για δράση στην οποία σημαντική μερίδα ήδη χρεωμένων πολιτών δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση, ακριβώς λόγω των υφιστάμενων χρεών. Έτσι, είτε λόγω υφισταμένων κόκκινων δανείων, είτε λόγω Τειρεσία, είτε λόγω κριτηρίων πιστοληπτικής ικανότητας ένα μεγάλο μέρος των πληττόμενων πολιτών θα αποκλειστεί από κάθε βοήθεια και αφήνεται να καταστραφεί. Ή να πτωχεύσει, εξ ου και η προώθηση, εν μέσω πανδημίας του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
Τέταρτον, η εμπράγματη ασφάλεια ενός χρέους γεννά για τον οφειλέτη όχι μόνο τον κίνδυνο της εκτέλεσης (ο οποίος υπάρχει πάντα, όταν ο οφειλέτης έχει ακίνητη ή σημαντικής αξίας κινητή περιουσία) αλλά επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα τροπής της προσημείωσης σε υποθήκη. Ήτοι διασφαλίζει δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης του βάρους ή ακόμα και την άσκηση υποθηκικής αγωγής.
Πέμπτον, η εμπράγματη ασφάλεια δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας του δανείου πχ ως προς τους μη λογιστικοποιημένους τόκους του αρ 150 Ν. 4261/2014.
Εκτον, η εμπράγματη ασφάλεια καθιστά το δάνειο αυξημένης εξασφάλισης με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η πώληση ή τιτλοποίηση της απαίτησης σε υψηλότερο τίμημα, στα funds, δημιουργώντας πρόσθετο περιθώριο κέρδους στις τράπεζες.

Συνεπώς, το πολυδιαφημισμένο «άνοιγμα των δικαστηρίων» στις 27-04-2020, στην πραγματικότητα δεν είναι απόφαση επιστροφής στην κανονικότητα. Ούτε καν πρόκειται περί απόφασης με έντονο συμβολισμό, όπως ισχυρίστηκε, σε μια ατελέσφορη προσπάθεια ωραιοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Είναι απόφαση που τάσσει, για άλλη μια φορά, στο επίκεντρο της πολιτικής και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τις τράπεζες και τα συμφέροντά τους και μετατρέπει τη δικαιοσύνη στον απαραίτητο νομιμοποιητικό παράγοντα για την εξυπηρέτησή τους.


Μάριος Μαρινάκος
Δικηγόρος παρ’ Εφέταις

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)