to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 03.07.2015

Κοινωνία

Τι άδειες δικαιούνται οι φαντάροι για το Δημοψήφισμα

Οι εκλογικές άδειες είναι 1 ή 2 εργάσιμες ημέρες, ανάλογα με την απόσταση από τόπο κατοικίας τους


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φαντάροι μπορούν να φύγουν το Σαββάτο το πρωί και να επιστρέψουν στη μονάδα που υπηρετούν την Τετάρτη το πρωί, μετά τις εκλογές, όπως αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος.

Αναλυτικά:

Τεράστιο πρόβλημα με την εκλογική τους άδεια αντιμετωπίζουν οι φαντάροι της παραμεθορίου.

Ουσιαστικά συχνά τα στελέχη στο Α’ Γραφείο των ακριτικών μονάδων της παραμεθορίου κοροϊδεύουν και αδικούν τους φαντάρους λέγοντας τους απίστευτα πράγματα. Αυτά έκαναν τα στελέχη στις εκλογές του Ιανουαρίου, αυτά επαναλαμβάνουν και τώρα εν όψει Δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ αλλού τους λένε ότι ο υπολογισμός της εκλογικής άδειας γίνεται στη βάση εργάσιμων ημερών μόνο για Αξιωματικούς ενώ οι φαντάροι υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς και είναι υποχρεωμένοι να φύγουν Σαββάτο και να επιστρέφουν Κυριακή βράδυ. Αλλού τους λένε ότι μπορούν να πάρουν μόνο άδεια το Σαββατοκύριακο, γιατί αυτές είναι οι δύο μέρες που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους το ίδιο.

Πολλοί διοικητές δείχνουν το καλό τους πρόσωπο, φέρονται επαγγελματικά και ανθρώπινα, σεβόμενοι τους φαντάρους και τις διαταγές.

Αλλού όμως παιδεύουν και ταλαιπωρούν τους συναδέλφους, μετατρέποντας την εκλογική διαδικασία σε καψόνι.

Επίσης, σε καμιά περίπτωση δε βοηθά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων η συμπεριφορά των στελεχών στη ΔΟΘ που χαρακτηρίζεται από ευθυνοφοβία, καθώς αρνούνται να απαντήσουν με σαφήνεια στο τι προβλέπει η νομοθεσία.

Ευτυχώς, αυτό δεν είναι ο κανόνας στο ΓΕΣ και υπάρχουν στρατιωτικοί που σέβονται τον ρόλο και τη θέση τους.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ- ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ:

Οι σχετικές διατάξεις για τις εκλογικές άδειες των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, εφέδρων και μονίμων, περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο για τη χορήγηση αδειών στους τακτικούς υπαλλήλους του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, που εξέδωσε τοΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Άρα ο χρόνος της εκλογικής άδειας δεν συνυπολογίζεται ούτε στην κανονική άδεια του φαντάρου.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και την επιστροφή στον τόπο διαμονής στους ανωτέρω θα χορηγηθεί άδεια ως εξής:

- Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

- Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.

- Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχειΠΡΌΣΒΑΣΗ , ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση , ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Όπως σημειώνεται, οι υπάλληλοι, άρα και οι ένστολοι που θα κάνουν χρήση της εκλογικής άδειας υποχρεούνται όπως προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία βεβαίωση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής ή άλλου αρμοδίου οργάνου, από την οποία θα προκύπτει ρητώς η συμμετοχή τους στις εκλογές.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)