to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 12.08.2022

Πολιτική

«Θυμίζει χούντα»: Οι Νιου Γιορκ Τάιμς ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα

«Οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία έχουν πυροδοτήσει ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης» τονίζει η εφημερίδα - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Ελλάδα του «επιτελικού κράτους» μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης


Όπως γράφει η Αυγή:
 
Συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα οι New York Times, καθώς απεσταλμένοι της εφημερίδας βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν ξεκινήσει έρευνα. Σε εκτενές ρεπορτάζ της, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο χρονικό των αποκαλύψεων – από την διάψευση των παρακολουθήσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ τον Ιούνιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέχρι την έκρηξη του σκανδάλου λίγες ημέρες αργότερα. Τονίζουν δε ότι «οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία έχουν πυροδοτήσει ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης».
 

New York Times

Το δημοσίευμα των ΝΥΤ εδώ

«Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμόWatergate και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμο πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι για να ξεκινήσει, να επεκτείνει ή να διακόψει υποκλοπές σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι New York Times κάνουν αναφορά στην επιχείρηση διαχείρισης της ζημιάς που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απολύοντας τον «πιστό» του επικεφαλής της ΕΥΠ, αποδεχόμενος την παραίτηση του ανιψιού του και γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρ. Δημητριάδη και απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο υποστήριξε πως «δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, «αν και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών είναι υπό την επίβλεψή του», όπως επισημαίνουν.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ενώ το συνδέει με τις παρακολουθήσεις που αποκαλύπτονται στην Ευρώπη, με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, του οποίου έχουν γίνει στόχος όπως γράφει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέντρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ. 

Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα τονίζει ότι οι υπαινιγμοί της κυβέρνησης για «σκοτεινά κέντρα» ισοδυναμούν με ένα απελπισμένο προπέτασμα καπνού για να αποφευχθεί το προφανές ζήτημα - ότι είχε πιαστεί να κατασκοπεύει τους δικούς της πολίτες και τους πολιτικούς αντιπάλους της. 

 

Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι η έκταση των κυβερνητικών υποκλοπών δεν θα είχε φανεί εάν δεν είχαν προκύψει οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η προσπάθεια παγίδευσής του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, που κατασκευάζεται από την Cytrox, εταιρεία που λειτουργεί από την Ελλάδα.

«Μπορεί να παρακολουθήσει, μπορεί να ηχογραφήσει», είπε ο Δημήτριος Μάντζος, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι ο ένοχος έπρεπε «να είναι εγχώριος» επειδή τα ελληνικά δακτυλικά αποτυπώματα ήταν παντού. «Είναι πολύ ελληνικό για να το καταλάβουμε, αλλά είναι όλο ελληνικό» πρόσθεσε.

Τέλος, οι New York Times τονίζουν ότι ο πολιτικός αρχηγός δεν ήταν ο μόνος στόχος, περιγράφοντας αναλυτικά πώς  ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο το 2021 για να μην μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση και πώς το κινητό του παγιδεύτηκε και με το Predator.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι μόλις την Τετάρτη ο δημοσιογράφος έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί για τις καταγγελίες του. «Η αποκάλυψη της υπόθεσης Ανδρουλάκη είναι μια ευλογία για μένα» δήλωσε ο Θ. Κουκάκης, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι πεπεισμένος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα για τις παρακολουθήσεις. 

Το δημοσίευμα κλείνει με τη δήλωση Ανδρουλάκη: «Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές μεθόδους».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Ελλάδα του «επιτελικού κράτους» μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή το δημοσίευμα των ΝΥΤ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής, ότι «κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση να αρνείται τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών, η Ελλάδα διασύρεται περισσότερο διεθνώς. Σήμερα είναι η σειρά των New York Times που αναφέρονται στις «σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας» και θυμίζουν την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ανάλογο σκάνδαλο υποκλοπών. Η Ελλάδα του «επιτελικού κράτους» μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει:

«Η απάντηση της κυβέρνησης παραμένει η επίκληση του "εξωτερικού εχθρού" όπως διαφάνηκε και χτες με τις απαράδεκτες δηλώσεις Αθανασίου. Ο κ. Μητσοτάκης γελοιοποιήθηκε με τις διαρροές περί Ουκρανικών και Αρμενικών υπηρεσιών και τη δήθεν εμπλοκή Ανδρουλάκη σε σκοτεινούς φιλοκινεζικούς κύκλους. Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει σε διεθνές μέσο, ότι ο μόνος κερδισμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ αφήνει υπόνοιες και για τουρκικό δάκτυλο. Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει πάνω στην επικίνδυνη γραμμή που χάραξε ο Πρωθυπουργός: εμφανίζει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ως μάχη που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Αναμένουμε κατ' ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει. Εάν δεν εμπλέκονται, να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας και οι ολέθριες επιπτώσεις στις διακρατικές της σχέσεις από ανεύθυνες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή επίσημων διαρροών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της».

«Καμία ανοχή στην προσπάθεια συγκάλυψης. Καμία ανοχή στην προσπάθεια κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού» που εξυπηρετεί «σκοτεινές δυνάμεις». Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά ευθεία επίθεση στην ελληνική Δημοκρατία και η διαλεύκανσή του είναι ύψιστο πατριωτικό καθήκον», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)