to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 03.01.2020

Διεθνή

Κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ σκότωσαν Ιρανό στρατηγό με χτύπημα στη Βαγδάτη (ενημέρωση)

Ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, που διηύθυνε τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο δεύτερος τη τάξει της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης - Θύελλα αντιδράσεων


Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς, τον εγκέφαλο πίσω από τα σχέδια και τις προσπάθειες για την επέκταση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, σε αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, γνωστοποίησαν το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι ιρανικές αρχές.

Ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, υπαρχηγός των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του σε αυτή την επιδρομή, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμη έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι, κατά έναν εκπρόσωπο των ΔΛΚ.

Ο θάνατος του υποστρατήγου Σουλεϊμανί, που φέρεται να είχε στενή σχέση με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση των κρυφών πολέμων στους οποίους εμπλέκονται το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ιδίως του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, και ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίποινα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ορκίστηκαν «εκδίκηση».

Το Ιράν συνεχίζει να εμπλέκεται σε μια μακρά σύγκρουση με τις ΗΠΑ, που επιτάθηκε την περασμένη εβδομάδα με την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από φιλοϊρανούς σιίτες παραστρατιωτικούς και άλλους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»). Την Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που ανήκουν στις ΔΛΚ, είχε ιδρύσει ο Μουχάντις.

«Κατά διαταγή του προέδρου» Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τα «αμυντικά» πλήγματα «για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό», σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί, ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Σκοπός της επιχείρησης ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Η εξόντωση του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού φέρνει το Ιράκ στα όρια του χάους: «Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση αποκεφαλισμού που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ή του Οσάμα μπιν Λάντεν» σύμφωνα με τον Φίλιπ Σμιθ, αμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων.

Άνοδος των τιμών του πετρελαίου, του χρυσού και των ομολόγων της Ευρωζώνης Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στο κέντρο της ΤεχεράνηςΟι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ

* ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

*ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στο Ιράκ: «Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα»

* Τι δρομολογεί η εκτέλεση του στρατηγού Σολεϊμανί

*ΟΗΕ: «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο»

Με ελικόπτερα η επίθεση

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διευκρίνισαν ότι η αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις επλήγη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). Οι Φρουροί της Επανάστασης έκαναν λόγο περί επίθεσης από αμερικανικά ελικόπτερα. Φωτογραφίες και πλάνα από τον τόπο όπου έγινε η επιδρομή δείχνουν συντρίμμια σκορπισμένα παντού.

η συνεχής ενημέρωση του Al Jazeera

Νωρίτερα ο Άχμεντ αλ Ασάντι, εκπρόσωπος των ΔΛΚ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τους θανάτους των Σουλεϊμανί και Μουχάντις. Ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις ανέφεραν στο Ρόιτερς πως στον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν πέντε μέλη τους και δύο «καλεσμένοι». Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε υψηλότερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για συνολικά 8 νεκρούς.

Οι ρουκέτες έπληξαν δύο αυτοκίνητα κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Αμπού Μουντάθαρ αλ Χουσέινι, επικεφαλής σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, δήλωσε ότι «οι αμερικανοί εγκληματίες είχαν λεπτομερείς πληροφορίες» για την αυτοκινητοπομπή και τις κινήσεις της.

Η Δύναμη Κουντς («Ιερουσαλήμ»), μαζί με τις οργανώσεις που έχει υποστηρίξει, από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ως μονάδες των ΔΛΚ στο Ιράκ, έχουν αφθονία στρατιωτικών μέσων στη διάθεσή τους αν αυτό που θέλουν είναι να πάρουν την «εκδίκηση» για την οποία μίλησαν οι ιρανοί ηγέτες.

Ορίστηκε ο διάδοχος

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διόρισε τον υπαρχηγό του φονευθέντος διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, ως διάδοχο του Σουλεϊμανί στη θέση του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, έγινε γνωστό από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Κασέμ Σουλεϊμανί

«Μετά το μαρτύριο του ένδοξου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του και μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το πρόγραμμα της Δύναμης Κουντς «θα μείνει όπως ακριβώς ήταν επί του προκατόχου του», προστίθεται στη δήλωση του Χαμενεΐ.

Η πρόσφατη προϊστορία

Τον Σεπτέμβριο η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν για μια εξαιρετικά καταστροφική επίθεση με πυραύλους και UAVs στη Σαουδική Αραβία με στόχο εγκαταστάσεις της ARAMCO, του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού του βασιλείου. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε τότε αντιδράσει μόνο σε φραστικό επίπεδο.

Το Ιράν από την άλλη έχει υποστεί χωρίς να ανταποδώσει εκατοντάδες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, κυρίως ισραηλινές, στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ.

Ωστόσο αναλυτές θεωρούν πως η ιρανική ηγεσία είναι πιθανό να αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά στον φόνο του Σουλεϊμανί, που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε θρύλο για τους σιίτες σε όλη την περιοχή.

Ο υποστράτηγος είχε γλιτώσει από πολλές απόπειρες κατά της ζωής του από τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, του Ισραήλ και αραβικών κρατών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Δύναμη Κουντς, που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υβρίδιο υπηρεσίας κατασκοπείας και ειδικών δυνάμεων, απέτρεψε την ήττα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εμπόλεμη από το 2011 Συρία και συνέβαλε σημαντικά να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο Σουλεϊμανί είχε αναλάβει διοικητής της Δύναμης Κουντς το 1998 και για χρόνια επέλεξε να κρατάει χαμηλό προφίλ.

Για τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Κουντς αποτελεί «πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση». Ηγετικά στελέχη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησαν κάλεσαν ήδη τους μαχητές τους να «ετοιμαστούν για μάχη».

Τραμπ: Σχεδιάζε να σκοτώσει αμερικανούς

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν» και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον έχουν σκοτώσει «εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός" στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Τραμπ είχε αναρτήσει την αμερικανική σημαία.

Eπιβεβαίωσε το Πεντάγωνο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την «εξόντωση» του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. «Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας ότι σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Και ο Πομπέο δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον είναι... «προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση»

Η Ουάσινγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνοδεύοντας με την επωδό αυτήν τα μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter με τα οποία γνωστοποίησε την σειρά των επαφών που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντόμινικ Ράαμπ και Χάικο Μαας αντίστοιχα, καθώς και τον υψηλόβαθμο κινέζο διπλωματικό αξιωματούχο του Πολιτικού Γραφείου Γιανγκ Τζιετσί, μετά την αμερικανική επιχείρηση στην Βαγδάτη για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο CNN ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί προετοίμαζε στην περιοχή «μεγάλης κλίμακας ενέργεια» που θα απειλούσε την ζωή «εκατοντάδων Αμερικανών».

«Γνωρίζουμε ότι ήταν επικείμενη. Λάβαμε την απόφασή μας με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών», είπε.

Αλί Χαμενεϊ: «Εκδίκηση!»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί, αλλά και στα αγγλικά.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Χεζμπολάχ: Υπόσχεται «δίκαιη τιμωρία» των υπευθύνων

Ο επικεφαλής του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, μεγάλου συμμάχου του Ιράν, υποσχέθηκε σήμερα «τη δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων» που ευθύνονται για τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ.

«Η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (...) θα είναι η ευθύνη και το καθήκον όλων των μαχητών της Αντίστασης σε όλον τον κόσμο», υπόσχεται σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, ο οποίος γενικά χρησιμοποιεί τον όρο «Αντίσταση» για να περιγράψει την οργάνωσή του και τους συμμάχους της.

Καταδικάζει ο πρόεδρος του Ιράκ

Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ καταδίκασε σήμερα την αεροπορική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Το Ιράκ θα πρέπει να θέσει το εθνικό του συμφέρον πρώτο και να αποφύγει τις τραγωδίες της ένοπλης σύγκρουσης που μάστιζαν τη χώρα επί τέσσερις δεκαετίες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε ότι η σύνεση και οι πολιτικές λύσεις θα πρέπει να επικρατήσουν επί της αντιπαράθεσης και της κλιμάκωσης σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν στο Twitter μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Εξηγήσεις από τον Ελβετό πρεσβευτή (που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ) ζητά η Τεχεράνη

Η διπλωματία του Ιράν κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979, για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία, μετά τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Στο στέλεχος αυτό της πρεσβείας της Ελβετίας τονίστηκε ότι «η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί» αποτελεί «κατάφωρο» δείγμα «της τρομοκρατίας του αμερικανικού κράτους» και ότι «το αμερικανικό καθεστώς θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες» της επιδρομής αυτής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναρτά στο Twitter βίντεο με Ιρακινούς που «χορεύουν στον δρόμο» μετά την εκτέλεση του  Κασέμ Σουλεϊμανί   

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μεταφόρτωσε σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο το οποίο κατ’ αυτόν εικονίζει Ιρακινούς που «χορεύουν στον δρόμο», εορτάζοντας τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

«Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια», σχολίασε ο Πομπέο κάτω από ένα απόσπασμα βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων το οποίο εικονίζει ένα πλήθος που κάνει πορεία κατά μήκος δρόμου ανεμίζοντας σημαίες του Ιράκ και πανό.

Δεν είχε ενημερωθεί το Κονγκρέσο για την απόφαση Τραμπ

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια. Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών» και «δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του», υπογράμμισε ο Ένγκελ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε», πρόσθεσε.

«Αυτό το πλήγμα έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το Κογκρέσο, χωρίς καμία διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, συνέχισε ο βουλευτής της Νέας Υόρκης. «Η διεξαγωγή μιας επιχείρησης τέτοιας βαρύτητας χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο εγείρει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα και συνιστά προσβολή των εξουσιών του Κογκρέσου», στηλίτευσε ο Ένγκελ. «Η ενέργεια που έγινε απόψε αντιπροσωπεύει σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσής μας με το Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες», προειδοποίησε ο Ένγκελ.

Εξάλλου για τον γερουσιαστή Τζον Μέρφι, μολονότι ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ήταν «εχθρός των ΗΠΑ», ο θάνατός του ενδέχεται να βάλει ακόμα περισσότερους Αμερικανούς σε κίνδυνο.

«Ένας λόγος που γενικά δεν (δολοφονούμε) ξένους πολιτικούς είναι η πεποίθηση ότι τέτοιες ενέργειες θα έχουν αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι Αμερικανοί, όχι λιγότεροι», τόνισε ο Μέρφι μέσω Twitter. «Αυτή θα όφειλε να είναι η αληθινή, πιεστική, σοβαρή ανησυχία μας απόψε», πρόσθεσε.

Σε πολύ διαφορετικό, πανηγυρικό τόνο, η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον θάνατο του ιρανού ανώτατου αξιωματικού, κατ’ αυτήν «αρχιτρομοκράτη», δηλώνοντας «υπερήφανη» που ο πρόεδρος Τραμπ έπραξε «το σωστό».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Καταδικάζει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι καταδίκασε σήμερα τη «δολοφονία» του διοικητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί και του ιρακινού διοικητή πολιτοφυλακής Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις. Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία "θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο", αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η δολοφονία ενός ιρακινού στρατιωτικού διοικητή που κατέχει επίσημη θέση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ιράκ, του Κράτους του, της κυβέρνησής του και του λαού του», υπογραμμίζει ο Μάχντι.

Η αμερικανική επίθεση παραβίασε επίσης τους όρους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με νομοθεσία που να διαφυλάσσει την ασφάλεια και την κυριαρχία του Ιράκ, προσθέτει.

«Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών εναντίον ηγετικών προσωπικοτήτων του Ιράκ ή μιας φίλης χώρας στο ιρακινό έδαφος (...) αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων που διέπουν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων», αναφέρεται στη δήλωση του Μάχντι. Ο ιρακινός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης το κοινοβούλιο να συνεδριάσει εκτάκτως.

Ρωσία: Παράτολμο βήμα που θα αυξήσει τις εντάσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του Κασέμ Σουλεϊμανί θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA."Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων", δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik. "Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό", τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι καταδίκασε σήμερα την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της ιρανικής Δύναμης Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί και ο διοικητής ιρακινής πολιτοφυλακής Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Σιστάνι: «Θρασεία παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας»

«Η άγρια και αδικαιολόγητη επίθεση την περασμένη νύκτα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια θρασεία παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και διεθνών συμφωνιών. Οδήγησε στον φόνο διοικητών οι οποίοι είχαν νικήσει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Σιστάνι.

«Αυτά και άλλα γεγονότα δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς πολύ δύσκολους καιρούς. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμπεριφερθούν με αυτοσυγκράτηση και να δράσουν συνετά», προστίθεται στη δήλωση αυτή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, αφού ο εκπρόσωπος του Σιστάνι στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα του Ιράκ ανέγνωσε τη δήλωση στη διάρκεια του κηρύγματος της Παρασκευής, εκατοντάδες πιστοί φώναξαν «Όχι στην Αμερική».

Κίνα: Να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» οι ΗΠΑ

Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον φόνο στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές--και κυρίως τις ΗΠΑ--να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Αυτοσυγκράτηση ζητά ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα παραμείνει «σε στενή επαφή» μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Το ίδιο και το Ριαντ

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα σε «αυτοσυγκράτηση για για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Υπό το φως της ταχείας εξέλιξης (των γεγονότων), το βασίλειο καλεί σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανάρτηση στο Twitter.

Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κύριος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, το Ριάντ, κατηγόρησε για την κλιμάκωση της βίας τους "τρομοκράτες πολιτοφύλακες".

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)