to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 29.04.2021

Πολιτισμός

Θρίλερ στο ΣτΕ: Με μία ψήφο πέρασε η κυβερνητική γραμμή για την απόσπαση των αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την απόσπαση και επανατοποθέτηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε στον σταθμό Βενιζέλου


Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη διάσκεψή της τη Μεγάλη Τρίτη, σύμφωνα με διαρροές τις οποίες αναλύει το ρεπορτάζ της Πόλυς Κριμιώτη, απέρριψε τις προσφυγές των επτά φορέων για την διατήρηση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης στο φυσικό τους χώρο.

Η απόφαση πάρθηκε με την οριακή πλειοψηφία των 12 προς 13 ψήφων. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την απόσπαση και επανατοποθέτηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε στο σταθμό Βενιζέλου.

Θυμίζουμε τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν προκληθεί μετά την αποκάλυψη της "Αυγής", για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο γραφείο της Προέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρπ, μία εβδομάδα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Η επίσκεψη είχε χαρακτηριστεί τότε παραθεσμική ενέργεια καθώς αποδόθηκε στην υπουργό πρόθεση να επηρεάσει τη δικαιοσύνη για τη σημαντική αυτή υπόθεση που είχε επίσης απασχολήσει τη Βουλή μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση.  

Εκκρεμεί ωστόσο  η έκδοση της απόφασης από το ΥΠΠΟΑ με την οποία εγκρίνεται η μελέτη απόσπασης επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του καθηγητή Δημήτρη Κορρέ. Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει τη συγκεκριμένη μελέτη από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί η συγκεκριμένη διαρροή μέσα από το δικαστήριο, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση  και να έχει ανακοινωθεί επίσημα από το ΣτΕ. Αν όντως αληθεύει η συγκεκριμένη διαρροή για την πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων, πρόκειται για μια "πύρρειο νίκη" που σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν απονομιμοποιεί την επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική λύση της in situ παραμονής των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.

Το περίφημο σταυροδρόμι της ρωμαϊκής λεωφόρου Decumanus Maximus με την Cardo,  και τα κτιριακά σύνολα με ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμάρινες και γύψινες διακοσμήσεις,  και τα υπολείμματα από εργαστήρια και καταστήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα συνθέτουν το μοναδικό μνημειακό σύνολο, το οποίο η επιστημονική κοινότητα αποκαλεί "Πομπηϊα της Θεσσαλονίκης".

Για τη  διατήρηση του συνόλου στο χώρο που αποκαλύφθηκε συστρατεύτηκαν επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, διεθνείς ενώσεις και φορείς όπως η Europa Nostra, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, πολίτες, συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς από όλη τη χώρα και κυρίως η ίδια η κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Παρ' ότι είχε βρεθεί τεχνική λύση για τη διατήρηση των περίφημων αρχαιοτήτων στο χώρο που αποκαλύφθηκαν και τη λειτουργία του μετρό της πόλης, και υλοποιούνταν ήδη από το 2017, η κυβέρνηση με την εμμονή της  να θρυμματιστεί, να μεταφερθεί και να επανατοποθετηθεί το περίφημο μνημείο, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο και τις ίδιες τις αρχαιότητες ενώ προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών και λειτουργία του μετρό, έργου ζωτικής σημασίας για την Θεσσαλονίκη.

Για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης της νυν υπουργού Πολιτισμού με την οποία είχε εγκριθεί το αίτημα της Αττικό Μετρό για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ επτά φορείς, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία,  ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων καθώς και επτά καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)