to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 04.07.2021

Κοινωνία

Θρίλερ με εξαφάνιση 16 προσφύγων που βγήκαν στη Χίο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η τύχη 20 προσφύγων και μεταναστών από Κογκό, Γουινέα και Γκάμπια, που φέρεται να αποβιβάσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Νενήτων Χίου, τις πρωινές ώρες της Κυριακής 4 Ιουλίου 2021 - To απόγευμα εμφανίστηκαν 4 γυναίκες, εκ των οποίων μόνο 3 έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκαν στη δομή - καραντίνα - Φόβοι ότι «επαναπροωθήθηκαν» πίσω στην Τουρκία οι άλλοι 17


Όπως γράφει η χιώτικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα astraparis.gr το πρωί της Κυριακής:

Στην βάρκα, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέβαιναν συνολικά 20 άτομα και μετά την αποβίβασή τους οι 16 φέρεται να εντοπίσθηκαν από την αστυνομία και το λιμενικό και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Περί τις 6.30 – 7 το πρωί αυτόπτες μάρτυρες είδαν την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών άγνωστου αριθμού, με κλούβα και με την συνοδεία αυτοκινήτων του λιμεναρχείου Χίου και της αστυνομίας.

Από την πλευρά της αστυνομίας παρέχεται επισήμως η πληροφορία ότι ουδεμία συμμετοχή είχαν σε επιχείρηση εντοπισμού ή και μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών και παρέπεμπαν στο λιμεναρχείο Χίου.

Το λιμεναρχείο Χίου με την σειρά του μας παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, από το οποίο μας δήλωσαν ότι δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό, σύμφωνα με την ενημέρωση που φέρεται να είχαν από το λιμεναρχείο Χίου.

Κατόπιν τούτων, οι αυτόπτες μάρτυρες της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και της κινητικότητας των περιπολικών, αλλά και ελικοπτέρου στην ευρύτερη περιοχή των Νενήτων Χίου, μάλλον έχουν… παραισθήσεις.

Βίντεο από την περιοχή που κρύβονται τα τέσσερα άτομα

«Εξαφανίσθηκαν» οι 16 πρόσφυγες - 3 γυναίκες εμφανίστηκαν στα Νένητα

Επιβεβαιώνουν - όπως γράφει το astraparis.gr το απόγευμα της Κυριακής 4/7 - οι τρεις από τις συνολικά τέσσερις γυναίκες, που εμφανίσθηκαν μέσα στο χωριό των Νενήτων Χίου, περί τις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής 4 Ιουλίου 2021, ότι μαζί τους ήταν άλλοι 16 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ δε τούτων και ένα μωρό και οι οποίοι είχαν αποβιβασθεί το πρωί σε παραλία της περιοχής.

Οι τρεις γυναίκες, η τέταρτη είχε φύγει μόνη της προς άγνωστη κατεύθυνση, κρύβονταν μέχρι εκείνη την ώρα σε χωράφια της περιοχής των Νενήτων, χωρίς να εντοπισθούν από τους λιμενικούς που κυριολεκτικά όργωναν την ευρύτερη περιοχή.

Σε δηλώσεις τους προς τον astraparis.gr επιβεβαίωσαν πλήρως τις αρχικές πληροφορίες μας, τόσο για τον συνολικό αριθμό, όσο και για την μεταφορά κάποιου αριθμού (προφανώς οι 16 που λείπουν) με οχήματα του λιμεναρχείου Χίου και της αστυνομίας και επομένως γεννάται μείζον ζήτημα για το πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι άνθρωποι.

Επισήμως, το λιμεναρχείο Χίου και το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του astraparis.gr, διέψευσαν ακόμα και το περιστατικό της άφιξης προσφύγων στα Νένητα, ενώ από την αστυνομία επίσης δηλώθηκε ότι ουδεμία συμμετοχή είχαν σε επιχείρηση εντοπισμού προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια ακριβώς στιγμή όλοι οι κάτοικοι των Νενήτων και όχι μόνον έβλεπαν τα περιπολικά να οργώνουν την περιοχή τους, ενώ ελικόπτερο πραγματοποιούσε χαμηλές πτήσεις για τον εντοπισμό των τεσσάρων γυναικών που είχαν διαφύγει το πρωί.

Από τον astraparis.gr ειδοποιήθηκε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα το λιμεναρχείο Χίου, προκειμένου να μεταβούν στο σημείο λιμενικοί, για την παραλαβή των τριών γυναικών και την μεταφορά τους, κάτι που έγινε λίγο αργότερα με την άφιξη λιμενικών με αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι εστάλη μέιλ σε όλες τις αρμόδιες αρχές, με τα ονόματα και φωτογραφία των τεσσάρων γυναικών, προκειμένου γι΄ αυτές να κινηθεί η διαδικασία ασύλου μετά τον εντοπισμό τους.

Διαβάστε για το ίδιο περιστατικό και το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών

Πηγή: astraparis.gr

Διαβάστε για το ίδιο περιστατικό και το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών όπου και υπάρχει σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο - μαρτυρία μιας από τις γυναίκες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)