to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 29.11.2012

Πολιτική

"Θρίαμβος" στο έλεος της ύφεσης

Η κυβέρνηση τρακάρει όχι μόνο στη λαϊκή απόγνωση, αλλά και στη διάψευση των προβλέψεών της.


Μπορεί ο Σαμαράς να πανηγυρίζει για την απόφαση του Eurogroup και να κομπορρημονεί για την ανάπτυξη που έρχεται, αλλά ο Στουρνάρας, επικαλούμενος τον πατριωτισμό των Ελλήνων προκειμένου να τους πείσει να... θυσιαστούν, αποκαλύπτει τον εφιάλτη πίσω από τον "θρίαμβο". Και ο μνημονιακός Τύπος κρατάει μικρό καλάθι. Τα αντικοινωνικά μέτρα που θ' αρχίσουν να εφαρμόζονται σε λίγες μέρες θα επαναφέρουν στην πραγματικότητα τον πρωθυπουργό, ο οποίος για λίγες ώρες δραπέτευσε στη virtual reality των βίντεο. Όπως και ο ΓΑΠ τότε στο Καστελλόριζο...


Οι αποφάσεις του Eurogroup στηρίζονται συνειδητά σε λανθασμένους υπολογισμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λογιστικός συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Μέρκελ. Για να φτάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020, χρειάζεται να "κουρευτεί" κατά 40 δισ. ευρώ και ταυτοχρόνως το ΑΕΠ σταδιακά να έχει αυξηθεί μέχρι τότε κατά 50 δισ. ευρώ. Χρειάζεται η χώρα να σημειώνει ετησίως ρυθμούς ανάπτυξης 4,5%!


Κι όλα αυτά μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που η ύφεση εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί όαση ανάπτυξης μέσα σε μια Ευρωζώνη με ύφεση; Ποιοι θα επενδύσουν στην Ελλάδα; Ποιοι και τι θα αγοράσουν από την Ελλάδα; Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν από τα τέλη του 2014. Μπορεί μέσα σε πέντε χρόνια να αντιστρέψει τη σημερινή πραγματικότητα;


Ας μην πάμε όμως τόσο μακριά... Η απόφαση του Eurogroup στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος 4,5%. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδεται η άνωθεν κατευθυνόμενη αισιοδοξία, αναγκαία για να χρυσωθεί στις κοινωνίες το χάπι της σκληρής λιτότητας. Όπως συνέβη και φέτος και πέρσι και πρόπερσι, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια του Μνημονίου, η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. Έγκυροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το 2013 η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα διαπιστωθεί η απόκλιση και θα τεθεί θέμα λήψης πρόσθετων αντικοινωνικών μέτρων. Ίσως πριν ληφθούν τα μέτρα αυτά να επιχειρηθεί και φυγή προς τα εμπρός της τρικομματικής κυβέρνησης με εκλογές.


Η δόση, παρ' ότι τελεί υπό την αίρεση της επαναγοράς ομολόγων και της συνακόλουθης παραμονής του ΔΝΤ στο σχήμα της τρόικας, θα δοθεί. Πρόκειται για τεχνητή αναπνοή στην τρικομματική κυβέρνηση. Θα ήταν εκτός μνημονιακών προδιαγραφών να αφεθεί ο Σαμαράς στην τύχη του, όταν μόλις πριν από πέντε μήνες η τρόικα είχε εκβιάσει ανοιχτά τον ελληνικό λαό για την εκλογή των κομμάτων της. Η κυβέρνηση τρακάρει όχι μόνο στη λαϊκή απόγνωση, αλλά και στη διάψευση των προβλέψεών της. Η τεχνητή αναπνοή από το Eurogroup έχει όρια, το αργότερο μέχρι την επόμενη κρίση, με ή χωρίς δόση.

Κυριακή, κοντή γιορτή!
tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)