to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 30.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Θρακιώτικη μουσική απόβαση στο Ηρώδειο

Θρακιώτικη απόβαση στην Αθήνα, καθώς στο Ηρώδειο θα εμφανιστούν πάνω από 200 συντελεστές, που θα παρουσιάσουν μουσικές, χορούς και τραγούδια από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Σμύρνη, την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο.



Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι 84 χρονών, η φωνή του όμως, το ασίγαστο πάθος του για την μουσική παράδοση και η λαχτάρα του να μεταλαμπαδεύσει στις νεώτερες γενιές τον ανεκτίμητο μουσικό πλούτο που συλλέγει εδώ και τουλάχιστον έξι δεκαετίες, δεν έχουν "μηδέ μια τρίχα λευκή". Ένα δροσερό ποτήρι νερό από την αστείρευτη πηγή της παραδοσιακής μας μουσικής θα προσφέρει στους φίλους του την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας με τους συνεργάτες του στο Ηρώδειο μουσική, χορούς και τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Σμύρνη, την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο, σε μια συναυλία μνήμης αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την εκχώρηση της Ανατολικής Θράκης, η οποία συμπίπτει και με τα 90χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια θρακιώτικη απόβαση στην Αθήνα, καθώς στο Ηρώδειο θα εμφανιστούν πάνω από 200 συντελεστές! Ανάμεσά τους, θα βρίσκονται περίπου 100 μαθητές του Χρόνη Αηδονίδη, οι περισσότεροι μικρά παιδιά 5-10 ετών, 30μελές χορευτικό συγκρότημα από το Αιγίνειο Πιερρίας που θα παρουσιάσει τελετουργικούς χορούς φορώντας αυθεντικές παραδοσιακές στολές, καθώς και το γυναικείο συγκρότημα Νέας Βύσσας σε χορούς της Ανατολικής Θράκης. Στη συναυλία θα συμμετέχουν επίσης ο Πέτρος Γαϊτάνος σε ποντιακά και μικρασιάτικα τραγούδια και η Γιώτα Νέγκα που θα ερμηνεύσει τραγούδια της Σμύρνης και της Καππαδοκίας.

Όσοι βρεθούν στο Ηρώδειο θα μπορούν επίσης να απολαύσουν σημαντικά παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια της Σμύρνης, νανουρίσματα της Μακεδονίας, αλλά και βυζαντινούς ύμνους.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι για το εγχείρημα. Ακόμα και ο Γιάννης Πραντσίδης, δάσκαλος παραδοσιακών χορών και επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου "Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης", διαβεβαίωσε ότι "κι εγώ θα χορέψω", ενώ ο Χρ.Αηδονίδης υποσχέθηκε ότι "όσοι έρθουν στη συναυλία δεν θα το μετανιώσουν"...

Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν στον Σύλλογο Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχίζω». Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), τηλ. 2107234567 (www.ticketservices.gr). Τιμές εισιτηρίων: 21, 28, 34, 55, και 68 ευρώ.

Λαζαρίδου Ε.

Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)