to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θορυβούν και δέρνουν

Προπηλακισμός και σύλληψη οικογένειας περιοίκων στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη από τα ΜΑΤ της φρουράς, επειδή «τόλμησαν» να τους ζητήσουν να κάνουν ησυχία, για να κοιμηθούν!.


Φαίνεται πως πολλοί αστυνομικοί νομίζουν πως υπάγονται στο υπουργείο Προπηλακισμού του Πολίτη, και όχι Προστασίας του Πολίτη. Στον μακρύ κατάλογο των υποθέσεων αστυνομικής κακομεταχείρισης και βίας, προστίθεται η καταγγελία μιας οικογένειας που πέρασε μία νύχτα στο κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων, επειδή ζήτησε από τους αστυνομικούς της κλούβας που φυλάει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη να μην κάνουν θόρυβο, για να μπορέσει η οικογένεια να κοιμηθεί.

Η οικογένεια (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») μένει σε διπλανή πολυκατοικία από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στον πρώτο όροφο. Συχνά δεν μπορούν να κλείσουν μάτι από τις κουβέντες των αστυνομικών από κάτω, τα χτυπήματα από τα πούλια στο τάβλι, τον θόρυβο της αναμμένης μηχανής με τέρμα το κλιματιστικό. Συχνά αναγκάζονται να κάνουν παρατήρηση στους αστυνομικούς κι εκείνοι συνήθως ανταποκρίνονται.

Το χρονικό

Την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, σύμφωνα με όσα διηγείται η οικογένεια στην «Εφ.Συν.». Παρότι η θερμοκρασία δεν ήταν μεγάλη, το κλιματιστικό δούλευε στο τέρμα. «Κλείστε το λίγο, βρε παιδιά, να κοιμηθούμε, τόσο ζέστη κάνει πια;» βγήκε η γυναίκα στο μπαλκόνι. «Τράβα μέσα, κυρά μου, διαταγές παίρνω μόνο από τον διοικητή μου» απάντησε ο αστυνομικός. Βγήκε στο μπαλκόνι ο σύζυγος. «Γιατί μίλησες έτσι; Θα μπορούσε να ‘ναι μάνα σου. Στο σπίτι σου βάζεις συνέχεια το air-condition;» του είπε. Μπροστά στον άντρα του σπιτιού, ο αστυνομικός ξέφυγε: «Αντε γαμήσου, ρε μαλάκα, τράβα κι εσύ μέσα».

Η στιχομυθία κατέληξε με τον αστυνομικό να καλεί τον άντρα να κατέβει κάτω, «αν έχει τ’ αρχίδια». Ο άντρας βγήκε στην εξώπορτα και ο αστυνομικός όρμησε να τον χτυπήσει. Τον συγκράτησαν οι συνάδελφοί του, που όμως δεν παρέλειψαν να στολίσουν τον πολίτη κι αυτοί με ύβρεις και να τον απειλήσουν ότι θα του κάνουν γυαλιά-καρφιά το διαμέρισμα. «Πάμε να φύγουμε, οι άνθρωποι είναι τούβλα» είπε απογοητευμένος ο άντρας στη γυναίκα του, που είχε κατέβει κι αυτή στο μεταξύ.

Τότε, 10-15 αστυνομικοί μπήκαν στην πολυκατοικία, πέταξαν στην άκρη τη γυναίκα και συνέλαβαν τον άντρα, φορώντας του χειροπέδες. «Εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής», τον πληροφόρησαν. Λίγο μετά, πήγε στο Τμήμα και η γυναίκα του, που τους ενημέρωσε ότι θα υποβάλουν και αυτοί μήνυση. Τότε, τη συνέλαβαν κι εκείνη. Το χαρτί με τα δικαιώματά τους δεν τους το έδωσαν παρά το επόμενο πρωί, όταν άλλαξε η βάρδια. Μετά την αναβολή του αυτόφωρου, η δίκη τους έχει οριστεί για την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου.

«Ασύδοτη βία»

«Πέρα από τις γνωστές σχέσεις αστυνομίας, μαφιών και εμπόρων ναρκωτικών, που υποβαθμίζουν συστηματικά την περιοχή και στοχεύουν στην πολιτική της απονεύρωση, έρχεται και η απροκάλυπτη, ασύδοτη βία ενάντια στους κατοίκους, επειδή απλά και μόνο τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν», αναφέρει ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων, που καλεί σε συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Εξαρχείων και σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια της Ευελπίδων τη μέρα της δίκης, στις 9 το πρωί. Κύκλοι της αστυνομίας ενημέρωσαν την «Εφ.Συν.» ότι ερευνούν το περιστατικό…

Του Δημήτρη Αγγελίδη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)