to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 31.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Θόδωρος Αγγελόπουλος: In Memoriam, σήμερα στο Μέγαρο

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.


Aφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που, "μέσα από ένα αδιαπραγμάτευτο προσωπικό ύφος και μια υψηλή αισθητική εικόνων απελευθέρωσε την κινηματογραφική αφήγηση από το μελόδραμα και τις ρομαντικές εξιδανικεύσεις και ανέδειξε την πραγματικότητα ως δυναμική αφετηρία επίγνωσης και ανατροπής", είναι η αποψινή εκδήλωση (7 μ.μ.) με την οποία το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, τιμά τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό.

Για τις ταινίες και το μεγάλο ταξίδι του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ελληνική ιστορία θα μιλήσουν: ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος, η διδάκτωρ Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ειρήνη Στάθη και ο ομότιμος καθηγητής της Αρχαίας Κλασικής Φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης. Τους ομιλητές θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο περιέχει επίσης μια δική του ερωτική επιστολή προς την πόλη του, «μια γέρικη πόλη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων», όπως λέει ο ίδιος, την τηλεοπτική ταινία «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», φτιαγμένη το 1983 για τη δημόσια τηλεόραση και την Trans World Film. Στο διάρκειας 43' φιλμ που φέρει την υπογραφή του μεγάλου Έλληνα δημιουργού περιλαμβάνονται, στη σκηνοθεσία και το σενάριο, αποσπάσματα από τις ταινίες "Ο θίασος", "Οι κυνηγοί" και "Ο Μεγαλέξαντρος". Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ ακούγονται κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Διονύση Σαββόπουλου. Θα μεταδοθεί επίσης βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του φεστιβάλ των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)