to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 23.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Θοδωρής Σπηλιόπουλος: Φέρνουμε στο προσκήνιο την πλούσια ιστορία του Χαϊδαρίου

Ο Θ. Σπηλιόπουλος μιλά στην “Αυγή” για το όραμά του και δεν ξεχνά την πάγια διεκδίκηση για ανάκτηση της πρόσβασης του Χαϊδαρίου στην Ακτή Σκαραμαγκά, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας.


Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Βισκαδουράκη - ΑΥΓΗ

Τον ιστορικό πλούτο του Χαϊδαρίου από την αρχαία Ελλάδα και την πορεία των μυστών στα Ελευσίνια Μυστήρια έως τη σύγχρονη Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα αντιστασιακών στο στρατόπεδο της πόλης επιδιώκει να φέρει στην επιφάνεια ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ενώνοντας την πόλη του με την Αθήνα. Ο ίδιος μιλά στην “Αυγή” για το όραμά του και δεν ξεχνά την πάγια διεκδίκηση για ανάκτηση της πρόσβασης του Χαϊδαρίου στην Ακτή Σκαραμαγκά, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας.

* Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τι προσδοκάτε να φέρει η απλή αναλογική;

Είμαστε περήφανοι ως παράταξη που εντέλει η απλή αναλογική έγινε πράξη ύστερα από αγώνες δεκαετιών, που σκεφτείτε ότι ξεκίνησαν στη Μεταπολίτευση. Άλλωστε, έχουμε αποδείξει με την πολιτική μας διαδρομή, αλλά και την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες όταν αυτές υπηρετούν το συμφέρον των συνδημοτών μας. Αυτό που λέμε στον κόσμο είναι ότι με την απλή αναλογική διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας διευρυμένης τοπικής Δημοκρατίας, πράγμα που θα πάει την Αυτοδιοίκηση ένα βήμα παραπέρα, αξιοποιώντας τη δυναμική των συναινέσεων. Ζητούμενο είναι η ψήφος των δημοτικών συμβούλων να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το καλό της πόλης μας. Ακριβώς επειδή η απλή αναλογική μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, εμείς λέμε ότι μπορούμε να συμμαχήσουμε με τις δημοκρατικές δυνάμεις που προάγουν τον τόπο και υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών. Επ’ ουδενί δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε με τον ίδιο τους τον εαυτό! Αυτούς που περιορίζονται στη στείρα αντιπολίτευση, υπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς και δεν έχουν κανένα όραμα για το Χαϊδάρι.

* Ποιο, λοιπόν, είναι αυτό το όραμα;

Κατ’ αρχάς, θέλουμε το Χαϊδάρι να ανακτήσει τη φυσική του έξοδο στη θάλασσα και ο κόσμος να έχει πρόσβαση στην Ακτή Σκαραμαγκά. Γι’ αυτό και διεκδικούμε από το Ελληνικό Δημόσιο την έκταση των 220 στρεμμάτων. Παράλληλα, ζητούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την απομάκρυνση των βυθισμένων σκαφών και τον καθαρισμό του βυθού της μικρής ακτής (λιμανάκι). Μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε την αποκατάσταση της Ακτής Σκαραμαγκά με ήπιες λειτουργικές κατασκευές για τη φιλοξενία κατοίκων της πόλης μας και της Δυτικής Αθήνας. Εξάλλου, για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης της Ακτής Σκαραμαγκά υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Για εμάς η ανάδειξη του ιστορικού πλούτου του Χαϊδαρίου συνιστά μέσο για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Είναι ο τρόπος για να φέρουμε στο προσκήνιο την πλούσια ιστορία του Χαϊδαρίου. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε την ανάδειξη του Στρατοπέδου του Χαϊδαρίου, όπου εκτελέστηκαν αντιστασιακοί από τους ναζί, σε χώρο μνήμης. Επίσης, επειδή το Χαϊδάρι βρίσκεται πάνω στην πορεία της Ιεράς Οδού, διεκδικούμε να πιστοποιήσουμε τον λεγόμενο Μεγάλο Δυτικό Περίπατο, που ξεκινά από την Αθήνα και διασχίζει το Αιγάλεω, την Αγία Βαρβάρα, το Χαϊδάρι, τον Ασπρόπυργο και καταλήγει στην Ελευσίνα. Ο Μεγάλος Δυτικός Περίπατος συνδέει όλα τα μνημεία πολιτισμού και φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη με το σημερινό πολιτιστικό γίγνεσθαι, αλλά και με τον πράσινο διάδρομο του Λεκανοπεδίου, ο οποίος καταλήγει στην Ακτή Σκαραμαγκά.

Επίσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πάρκου Τρίτση έχουμε ήδη σχεδιάσει προγράμματα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής επιμόρφωσης στον Βοτανικό Κήπο, στο όρος Ποικίλο - Αιγάλεω, στον Σκαραμαγκά και στη Λίμνη Κουμουνδούρου, στους ιστορικούς χώρους της πόλης μας.

* Και τι σχεδιάζετε για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Έχουμε πρόγραμμα για την άμεση επανεκκίνηση της πόλης μας μετά από δεκαπέντε χρόνια στασιμότητας, από τη διοίκηση Μαραβέγια έως και την τελευταία επί Σελέκου. Κατ’ αρχάς στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών για εξοικονόμηση πόρων. Η δημοτική αρχή Σελέκου, με τη γνωστή της αδιαφορία και χωρίς σχέδιο, αποδείχθηκε ανίκανη να απορροφήσει πόρους από την Περιφέρεια Αττικής για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες τύπου Led, που εξοικονομούν περί το 50% σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Με σκοπό τη μείωση των δημοτικών τελών, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Συνοδοιπόροι μας σε αυτόν τον αγώνα είναι όλοι οι Χαϊδαριώτες, αλλά κυρίως τα παιδιά, που μπορούν πιο εύκολα να αφομοιώσουν την ανάγκη για ένα μέλλον σε ένα περιβάλλον πιο καθαρό.

Και επειδή δίνουμε έμφαση στη νέα γενιά, δεν μπορεί να μην απαντήσουμε στο αίτημά της για περισσότερους και καλύτερους αθλητικούς χώρους. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας για την άθληση των μελών τους με βελτίωση και διεύρυνση αθλητικών χώρων. Επίσης, θέλουμε να σταθούμε δίπλα στις νέες οικογένειες και γι’ αυτό δεσμευόμαστε να δρομολογήσουμε την ίδρυση τουλάχιστον ενός παιδικού σταθμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός της προσοχής τα δημοτικά ιατρεία, που αποτελούν κύριο βραχίονα αποτελεσματικής λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέλος, υποστηρίζουμε την αναβάθμιση του πρώην «Λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας», όπου πολλοί συμπολίτες μας έβρισκαν και βρίσκουν λύση στα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου «Αττικού» και στην καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των επειγόντων περιστατικών αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών.

* Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Οδοντιάτρων Αττικής Αθηνών. Είναι άμισθο μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Αττικόν, καθώς και του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας. Έχει το οδοντιατρείο του στο κέντρο του Χαϊδαρίου από το 1984. Ενεργός πολίτης στον χώρο της Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα, είναι ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» και δημοτικός σύμβουλος από το 2014.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)