to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 01.10.2022

Πολιτισμός

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο αγαπημένος τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας σε ηλικία 85 ετών.


O Σταμάτης Κόκοτας απεβίωσε στο Ασκληπιειό Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Υπ. Πολιτισμού: Μοναδικό φαινόμενο στην ελληνική μουσική

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Σταμάτη Κόκοτα

Πληροφορούμενη την είδηση της απώλειας του Σταμάτη Κόκοτα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της φωνής του, την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του, ο Σταμάτης Κόκοτας αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ελληνική μουσική, καθώς ερμήνευσε όλους τους μεγάλους Ελληνες δημιουργούς. Η δισκογραφία του αποτελεί ανθολογία της ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα, καθώς περιλαμβάνει τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Ξαρχάκου, Σπανού, Καλδάρα, Χατζηνάσιου και πολλών ακόμη σημαντικών συνθετών. Εκανε μια σπουδαία καριέρα και ήταν ίσως ο πρώτος Ελληνας τραγουδιστής, που με το έργο του, τη σταθερή του πορεία, την αναγνώριση από τους συναδέλφους του και την αγάπη του κόσμου, έδειξε ότι η καλή μουσική είναι μία, χωρίς διαφορετικά είδη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είχε πει και ο ίδιος, ο Σταμάτης Κόκοτας κυνήγησε την αγάπη του κόσμου και την κέρδισε. «Το μυστικό της επιτυχίας μου ήταν ότι έδινα την ψυχή μου στο τραγούδι. Όπου πήγα, άφησα τη σφραγίδα μου: την ερμηνεία», είχε πει, και όντως ο Σταμάτης Κόκοτας, με τη χαρακτηριστική φωνή και την ιδιαίτερη ερμηνευτική του προσέγγιση έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Μέσα από τις συνεργασίες του με τον Ξαρχάκο, τον Μούτση, τον Ζαμπέτα, τον Καλδάρα, τον Θεοδωράκη και πολλούς άλλους, συντρόφευσε με τα τραγούδια του γενιές Ελλήνων και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της νυχτερινής Αθήνας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Τα τραγούδια του πέρασαν από γενιά σε γενιά και έχουν φτάσει μέχρι και σήμερα 

Με ανακοίνωση αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σήμερα αποχαιρετούμε τον Σταμάτη Κόκοτα, έναν πολύ σημαντικό τραγουδιστή και ιδιαίτερο άνθρωπο.

Ο Σταμάτης Κόκοτας ταυτίστηκε με μια εποχή κορύφωσης του ελληνικού τραγουδιού και πολλοί ήταν οι δημιουργοί που του εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους.

Με την ερμηνεία του πολλά από αυτά τα τραγούδια έγιναν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, και έχουν φτάσει μέχρι και σήμερα.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

Σία Αναγνωστοπούλου: Τον ευχαριστούμε για τα μεγάλα τραγούδια που μας έδωσε

Σε δήλωση της τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου, για την απώλεια του Σταμάτη Κόκοτα αναφέρεται:

«Μια σπουδαία   προσωπικότητα του λαϊκού τραγουδιού, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία -καλτ για κάποιους- ο Σταμάτης Κόκοτας, άφησε σήμερα τη σκυτάλη των τελευταίων μέτρων της ζωής του.  Οι ερμηνείες του στα μεγάλα τραγούδια, με τα οποία συνδέθηκε η  κρυστάλλινη χροιά της φωνής του, παρέπεμπαν  σ’ εκείνες τις εποχές που το λαϊκό τραγούδι μετρούσε μεγάλες συνεργασίες, αυθεντικότητα, προσεγμένες δισκογραφικές δουλειές, ξεχωριστό ταλέντο και ποίηση. Στην δεκαετία του ’60 και του ’70, τότε που το λαϊκό τραγούδι άνθιζε μέσα σε μια ατμόσφαιρα αντιφατική και παράξενη -από τη μία η φτώχεια, η ελπίδα και η λύτρωση του κόσμου μέσα από το τραγούδι και από την άλλη οι μεγάλες πίστες-  ο Σταμάτης Κόκοτας συνάντησε και ερμήνευσε τους  μεγάλους συνθέτες,  -Ξαρχάκο, Καλδάρα, Ζαμπέτα, Σπανό- ψυχαγώγησε και εκτόνωσε τις ανάγκες του λαϊκού κόσμου.

Τον αποχαιρετούμε με λύπη και συγκίνηση. Τον ευχαριστούμε για τα μεγάλα τραγούδια που μας έδωσε και που τα τραγουδήσαμε μαζί του και που θα συνεχίσουμε να τα τραγουδάμε. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, σε όλους τους αγαπημένους του».

​Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, «αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος με την ιδιαίτερη παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι, μέσω της συνεργασίας του με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη με ξεχωριστές διαχρονικές ερμηνείες».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Το συλληπητήριο μήνυμα του ΜέΡΑ25 για τον Σταμάτη Κόκοτα

Αποχαιρετούμε με ιδιαίτερη θλίψη τον σπουδαίο μουσικό Σταμάτη Κόκοτα και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)