to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 24.11.2022

Πολιτική

Θηρευτές προσωπικών δεδομένων οι εφαρμογές του GOV.GR - Τι απαντά ο Πιερρακάκης

Προσωπικά δεδομένα συλλέγουν εφαρμογές του GOV.GR - Καμία περιττή ή εμπορική χρήση λέει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Μ. Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): «Κάνει monetize τις κρατικές εφαρμογές για κινητά η κυβέρνηση στις πλάτες των πολιτών;»


[Η διαρροή προσωπικών δεδομένων ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (το QR code της ταυτότητάς του), κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εφαρμογής GOV-GR WALLET μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη - EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ]

«Θηρευτές» προσωπικών δεδομένων και εν δυνάμει μηχανές «αξιοποίησης» των δραστηριοτήτων του ανυποψίαστου χρήστη φαίνεται ότι είναι και οι κρατικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα από το gov.gr, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο θέμα της ΕΦ.ΣΥΝ.

Η εφημερίδα προειδοποιεί για επικίνδυνες «τρύπες» ασφαλείας στο GOV.GR και «ανοιχτά παράθυρα» για εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες κινητών android ή πάνω από 10% του ελληνικού πληθυσμού έχουν κατεβάσει μία ή περισσότερες εφαρμογές όπως το COVID Free Gr, το COVID Free GR Wallet, το GOV.GR, το GOV.GR Wallet, MyHealth, MyAttica. Ο αριθμός αυτός αφορά χονδρικά το 80% των χρηστών αυτών των εφαρμογών, καθώς το ένα πέμπτο των Ελλήνων κατόχων κινητών χρησιμοποιεί περιβάλλον ios σε κάποιο προϊόν Apple.

Ήδη, στοιχεία αυτών των χρηστών διοχετεύτηκαν σε διαφημιστές μέσω των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ. Σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί η «εμπορική» αξία αυτών των δεδομένων, με μία τιμή 30 ευρώ ανά χρήστη με βάση τα δεδομένα της αγοράς, προκύπτει δυνητικά μία αξία άνω των 90-100 εκατ. ευρώ. «Είναι ενδιαφέρουσα, καθώς δεν έχουμε αντιληφθεί να έχει αποτυπωθεί λογιστικά, ούτε να συνάδει προς τον δημοσιευμένο σκοπό δημιουργίας αυτών των εφαρμογών».

Τι απάντησε ο Πιερακκάκης

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που απορρίπτει τα παραπάνω ως «Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή» και δηλώνει ότι «οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη».

Η πλήρης απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

«Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή. Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχόλιο μας για το σημερινό δημοσίευμα της Εφ.Συν.

Το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr και το 1 δις ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους.

Όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη.

Ταυτόχρονα, η χώρα αποκτά συνεχώς νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλαιά και γίνονται διαρκείς επενδύσεις στη θωράκιση και διασφάλιση των συστημάτων. Μια εικόνα εντελώς αντίθετη από το παρελθόν, όπου η έννοια κυβερνοασφάλεια υπήρχε μόνο στη θεωρία και σίγουρα όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης. Και ίσως αυτό εν μέρει επεξηγεί γιατί η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είχε καθυστερήσει τόσο.Φυσικά, στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις λεπτομέρειες των ψηφιακών εφαρμογών και το πως οι πολίτες εξυπηρετούνται. Το σκεπτικό για ακόμα μια φορά αφορά τη στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά. Όπως έχουμε όμως τονίσει και στο παρελθόν, η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη».

Μ. Κάτσης: Κάνει monetize τις κρατικές εφαρμογές για κινητά η κυβέρνηση στις πλάτες των πολιτών;

Σχετικά με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αλλά και τη σχετική απάντηση Πιερρακάκη, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης, προέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 24/11 στη σχετική δήλωση:

«Το ρεπορτάζ της Εφ.Συν. αναδεικνύει πτυχές ενός εξόχως σοβαρού ζητήματος που ανησυχεί τους πολίτες, αυτού της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι ψηφιακές εφαρμογές για κινητά της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr που χρησιμοποιούν χιλιάδες πολίτες για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους οφείλουν να είναι ασφαλείς και να σέβονται απαρέγκλιτα τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ούτε ο κ. Πιερρακάκης ούτε κανείς από το Υπουργείο απαντά για ποιό λόγο κρατικές εφαρμογές να  χρησιμοποιούν αναγνωριστικό διαφήμισης και διαφημιστικά coockies. Το ερώτημα είναι απλό: Κάνει monetize τις κρατικές εφαρμογές για κινητά η κυβέρνηση στις πλάτες των πολιτών; Eπίσης, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι όχι μόνο το Υπουργείο να μη διαβιβάζει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών σε τρίτη χώρα ή διεθνή οργανισμό όπως μας διαβεβαιώνει ως οφείλει, αλλά και να απαγορεύεται ρητά η διαβίβαση δεδομένων σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.

Η κυβέρνηση του υπερκοριού κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύβεται και οφείλει απαντήσεις σε μια κοινωνία που δεν της έχει πια καμία εμπιστοσύνη. Για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας επί του πεδίου είναι μείζον και δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο και τις απαντήσεις χαρακτηρίζοντάς τες υποτιμητικά “λεπτομέρειες”».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)