to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 16.01.2015

Οικονομία

«Θηλιά» σε 60.000 δανειολήπτες λόγω ελβετικού φράγκου

Ψυχρολουσία για περισσότερους από 60.000 Έλληνες δανειολήπτες από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ. Εκτινάσσει τη δόση και το ύψος των δανείων τους που είχαν συναφθεί στο ελβετικό νόμισμα, έως και 25%!


Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, χθες, Πέμπτη, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστατεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

Την ίδια ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως το ελβετικό φράγκο έφτασε το επίπεδο των 0,8052 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη ζημιά σε πάνω 60.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. Ευρώ. 

Με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες δέχονται μεγάλο χτύπημα, καθώς διαπιστώνουν ξαφνικά ότι το υπόλοιπό τους αυξάνεται, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν πολλά περισσότερα κάθε μήνα για την αποπληρωμή του δανείου (πηγή: Αυγή)

Όπως σημειώνει η ΕφΣυν στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, οι δανειολήπτες είδαν να εκτινάσσονται οι δόσεις και το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους κατά 25%, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «τώρα χρωστούν περισσότερα από αυτά που δανείστηκαν και έχουν ήδη αποπληρώσει».

Δείτε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)