to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 18.12.2017

Πολιτική

Θ. Γαλιατσάτος: Το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων νήσων μας έδωσε νέες δυνάμεις για να προχωρήσουμε

Στα θετικά αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων νήσων, υπό την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή 25 Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος .


«Το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων νήσων είναι ο σταθμός που μας έδωσε νέες δυνάμεις για να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ενώ απαρίθμησε τα είκοσι σημαντικότερα σημεία που αναπτύχτηκαν κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Ιονίων νήσων που αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα.

«Στο Συνέδριο αναγνωρίστηκε η εξελισσόμενη δυναμική της τουριστικής οικονομίας στα Ιόνια Νησιά. Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων είναι πλέον ο οδηγός στην ελληνική τουριστική οικονομία» είπε ο Περιφερειάρχης, που υπογράμμισε ότι ξεκινά άμεσα και η υπογραφή της ΚΥΑ για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο Ιονίων Νήσων. Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή του έργου - άξονα Β/Ν που περιλαμβάνει οδικό δίκτυο και λιμάνια από Κέρκυρα έως Ζάκυνθο. « Η εκκίνηση γίνεται με την ανάθεση αναγνωριστικής μελέτης από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης, όπως συμφωνήθηκε ήδη με τους αρμοδίους υπουργούς» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην αποδοχή του έργου κατασκευής νέας γέφυρας στην Λευκάδα, στην εξαγγελία του α' τμήματος του έργου ύδρευσης στην Κέρκυρα με χρηματοδότηση 47 εκ ευρώ και στην οριστικοποίηση παραχώρησης παραλιακού μετώπου στον δήμο Κέρκυρας.

Όσον αφόρα την στήριξη της Αγροτικής Οικονομίας των νησιών ο κ. Γαλιατσάτος, διευκρίνισε ότι ξεκινούν ειδικές προδιαγραφές στην προκήρυξη προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), όπως για νέους αγρότες, ώστε να προσιδιάζουν με τα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, στάθηκε ιδιαίτερα και στις δεσμεύσεις του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με τις οποίες ξεκινά από τον ερχόμενο Μάρτιο η ακτοπλοϊκή γραμμή σύνδεσης των νησιών του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, ξεκινά νέα η ακτοπλοϊκή γραμμή, με πλοίο κλειστού τύπου, από Κέρκυρα σε Παξούς και αντίστροφα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η σύνδεση με ακτοπλοϊκή γραμμή του Καστού -Καλάμου με την Λευκάδα.

Μεταξύ των άλλων έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν στο Ιόνιο, είναι, σύμφωνα με τον κ Γαλιατσάτο και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων Υπουργών, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των ΟΧΕ Ιονίων Νήσων, η προώθηση της υλοποίησης του master plan του λιμένος Ζακύνθου, η αύξηση κατά 25 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης για το οδικό δίκτυο και τα αντιπλημμυρικά έργα, η αποδοχή και στήριξη της στρατηγικής της Περιφέρειας για την προώθηση της αγροτοδιατροφής και ενσωμάτωσης στην τοπική οικονομία ως δίπολο με τον τουρισμό.

«Το art café παραμένει στο Δήμο Κέρκυρας (αντί για εκμετάλλευση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), προχωρά η ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με ταυτόχρονη αναβάθμιση των τμημάτων του και δημιουργείται τμήμα Τουριστικών Σπουδών και η παραμονή της έδρας του Κτηματολογίου στην Κέρκυρα με υποκαταστήματα στα άλλα νησιά» τόνισε ο κ Γαλιατσάτος.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ενώ αναφερόμενος στο αίτημα της Υγειονομική Περιφέρεια να μεταφερθεί στο Ιόνιο, αλλά και στην εφαρμογή του κανονισμού 229/13 της Ευρ. Επιτροπής ένα ειδικό καθεστώς που ισχύει μόνο για τα προϊόντα των μικρών νησιών στο Αιγαίο,ο κ. Γαλιατσάτος είπε χαρακτηριστικά : «O Πρωθυπουργός είπε " οι υπουργοί μου δεν συμφωνούν , εγώ συμφωνώ με τον Περιφερειάρχη" αναφερόμενος στον Αποστόλου για την μη προώθηση του Κανονισμού 229/13 της ΕΕ στο Ιόνιο και στους Υπουργούς υγείας για την ΥΠΕ Ιονίων Νήσων.

«Αν όλα αυτά θεωρούνται πολλά ή λίγα, σημαντικά ή ασήμαντα μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ενεργοποιήθηκε η δημοκρατική συνεργασία διαλόγου και προβληματισμού στο σύνολό της. Κερδισμένος από το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων νήσων, είναι ο πολίτης των νησιών μας και η ίδια η Δημοκρατία. Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να μην το δει, εκτός κι αν είναι τυφλός» είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)