to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 27.04.2022

Πολιτική

Θ.Φωτίου: Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα – όχι στην βαρβαρότητα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει την ώριμη πρότασή του για θέσπιση πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια, αυστηρό έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς, καθώς και άμεση εφαρμογή του μοντέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας, ρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα μείωση των λογαριασμών άνω του 50% σε όλους τους καταναλωτές.


Δήλωση Θ. Φωτίου, βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

500 καταναλωτές την ημέρα απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, μόνο στην Αττική, άρα 1100 περίπου πανελλαδικά. Η είδηση φέρνει σε απόγνωση τα νοικοκυριά και εξοργίζει την κοινωνία, αλλά δεν μας εκπλήσσει. Είναι η φυσική συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αδιαφορεί προκλητικά για τις συνθήκες ζωής των πολιτών ενώ ταυτόχρονα τους εμπαίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, διαφημίζει τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις, που χρηματοδοτούν την ακρίβεια, και περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του λύσει το πρόβλημα: 15 ευρώ βενζίνη το μήνα για 3 μήνες, 25λεπτά επιδότηση ανά κιλοβατώρα στα φτωχά νοικοκυριά που δικαιούνται ΚΟΤ, δηλαδή σε αυτούς που με τις αυξήσεις στα βασικά είδη αδυνατούν ακόμα και να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Για τα νοικοκυριά αυτά ο λογαριασμός απλά σηματοδοτεί την απειλή να μείνουν χωρίς ρεύμα, αφού δεν μπορούν αντικειμενικά να τον πληρώσουν.

Το νέο δεδομένο που ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να αντιληφθεί και αδιαφορεί να αντιμετωπίσει, είναι η αδυναμία των μεσαίων στρωμάτων, νοικοκυριών αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη σε περιβάλλον γενικευμένης ακρίβειας και με ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Το πρόβλημα δεν αφορά πια μόνο όσους διαβιούν σε ακραία φτώχεια. Πλήττει κυρίως νοικοκυριά που το εισόδημά τους εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό και την απληστία των ισχυρών του χρήματος. Η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις απλά παρατείνει την αγωνία. Πολύ σύντομα ο καταναλωτής διαπιστώνει ότι συσσωρεύει χρέος που τον βαρύνει για πάντα, αφού είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, ενώ κάθε στιγμή κινδυνεύει να μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε το 2015 να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που μάστιζε την χώρα, με ανθρώπους που έτρωγαν από τα σκουπίδια ή αυτοκτονούσαν, με χιλιάδες κομμένες παροχές ρεύματος και θανάτους από μαγκάλια, μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες αντιμετώπισε την οξεία φάση του προβλήματος με τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που, εκτός από την κάρτα αλληλεγγύης για την αγορά τροφίμων θεσμοθέτησε μεταξύ άλλων και την παροχή δωρεάν 300 KWh ρεύματος μηνιαία. Μετά από σχεδόν 3 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κάρτα αλληλεγγύης και το δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά ξαναέγιναν αναγκαιότητα και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Κυρίως όμως πρέπει να διασφαλιστεί ότι μέχρι να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στην αγορά του ηλεκτρισμού, κανένα νοικοκυριό δεν θα απειλείται με διακοπή ηλεκτροδότησης. Το να στερούνται σήμερα νοικοκυριά ένα κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα επειδή το κόστος του είναι απαγορευτικό συνιστά βαρβαρότητα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει επιλέξει να μην στηρίξει τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επειδή έχει προτεραιότητα να προστατέψει τα συμφέροντα του καρτέλ της ενέργειας, βάζοντας πλάτη στην αισχροκέρδεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει την ώριμη πρότασή του για θέσπιση πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια, αυστηρό έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς, καθώς και άμεση εφαρμογή του μοντέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας, ρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα μείωση των λογαριασμών άνω του 50% σε όλους τους καταναλωτές.

Σήμερα όμως η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Δεν θα ζήσουμε, το 2022 την κατάσταση που μας παρέδωσε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον κ. Μητσοτάκη το 2015.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)