to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 29.11.2018

Πολιτική

Θετικοί σε γενικές γραμμές οι εμπλεκόμενοι φορείς στο νομοσχέδιο για τον Θεματικό Τουρισμό

Με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Έλενα Κουντουρά, να δεσμεύεται ότι θα προβεί στην ενσωμάτωση των εποικοδομητικών παρατηρήσεων στο νομοσχέδιο για τον Θεματικό Τουρισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς να επικροτούν σε γενικές γραμμές την νομοθετική πρωτοβουλία, συνεχίστηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή η επεξεργασία του σχεδίου νόμου.


Το νομοσχέδιο αφορά στον Θεματικό Τουρισμό, τις ειδικές μορφές τουρισμού και εμπεριέχει ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης και την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας κι όπως τόνισε η αρμόδια υπουργός πρόκειται για εμβληματική νομοθετική πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και λύνει προβλήματα, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τουριστικό κλάδο και δημιουργεί ένα φιλικό επενδυτικό πλαίσιο.

«Στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό μας, θέσαμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, υψηλού επιπέδου, με βιώσιμη, δίκαιη και ισόρροπη λύση. Είναι ένα ορόσημο που ανοίγει νέους ορίζοντες και στηρίζει τις τοπικές και περιφερειακές επενδύσεις», υπογράμμισε η κ. Κουντουρά κατά την τοποθέτησή της στην έναρξη της διαδικασίας επεξεργασίας του νομοσχεδίου.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, αυτοί που προσήλθαν στην αρμόδια επιτροπή κατέθεσαν ως επί το πλείστον τη θετική τους γνώμη επί της αρχής του νομοσχεδίου, εξέφρασαν παρατηρήσεις σε επιμέρους ζητήματα και προέβαλλαν τα αιτήματά τους.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης, ο πρόεδρος Χάρης Βαβουνάκης, αναφέρθηκε ιδίως στα θέματα του ιατρικού τουρισμού και μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρωτίστως για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού απαιτείται η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου.

«Υπάρχει μια φθίνουσα πορεία στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ιατρικό τουρισμό εξαιτίας της πολύ μεγάλης φορολογίας» είπε και επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις με δυνατότητα πρόσβασης όλων των γιατρών σε όλες τις υποδομές της υγείας, ενώ πρότεινε την 24ωρη λειτουργία νοσοκομείων και χειρουργείων και επικεντρώθηκε ειδικώς στην αναγκαιότητα θέσπισης κινήτρων για τους νέους και τους ιατρούς της διασποράς. «Για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται φαντασία σχεδιασμού, τόλμη αποφάσεων, έλεγχος ειδοποίησης, αξιολόγηση, έλεγχος ποιότητας των υπηρεσιών και των υποδομών και κυρίως, εθνική στρατηγική και πολιτική βούληση. Είναι κακό να μην έχεις πλούτο, είναι χειρότερο να έχεις και να μην το ξέρεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαβουνάκης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνεργασίας όλων των υπουργείων, της αξιοποίησης ηλεκτρονικής διαδικασίας και του ΤΤΕ για την ανάπτυξη του συνόλου των τουριστικών υποδομών της χώρας ώστε να αποφευχθούν οι παθογένειες της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, που δεν επιτρέπουν εν τέλει να υλοποιούνται και τα πιο άρτια νομοθετήματα. Ενδεικτικά, ο κ. Στασινός μίλησε για τη διαδικασία δημιουργίας τουριστικών λιμένων, επισημαίνοντας πως αυτή, όπως προβλέπεται, είναι πολύ χρονοβόρα.

«Υπάρχει έκθεση αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης και πρέπει μέσα σε 60 ημέρες να γίνουν όλα αυτά. Αν δεν γίνουν, που δεν θα γίνουν, τι θα κάνουμε; Θα περιμένουμε πέντε χρόνια ή θα λέμε ό,τι έχουμε ένα νομοσχέδιο που δημιουργούμε τουριστικούς λιμένες, όπου στην Τουρκία τους κάνουν σε δύο μήνες και εμείς θα τους κάνουμε σε πέντε χρόνια;» είπε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός ο οποίος έδωσε έμφαση στην προστασία του καταναλωτή.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Τσέγας, χαιρέτισε το νομοσχέδιο, διότι όπως είπε, έρχεται να καλύψει πραγματικά λειτουργικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FEDHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης τόνισε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος ο κλάδος από το εν λόγω νομοθέτημα καθώς έγινε η επεξεργασία του με πολύ προσοχή και σεβασμό στα αιτήματα τα οποία χρόνια ταλανίζουν το επάγγελμα.

Ο Διογένης Βενετόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, ζήτησε να κυρωθεί η ΚΥΑ, η οποία αφορά όρους και προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας πλοίων κυρίως στην ανοικτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγής από Φ.Π.Α.. Χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό "επίμαχο", το οποίο πλήττει όλο τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό και στον οποίο υπάρχει πλήρης συστράτευση όλων των φορέων, των πληρωμάτων, των ναυπηγείων, των πλοιοκτητών, των ναυλωτών, των τουριστικών γραφείων και της Ένωσης Κρουαζιέρας.

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, Φωτεινή Ραλλάτου, καλωσόρισε το νομοσχέδιο επισημαίνοντας για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού.

Ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, ο Αν. Λαζαρίδης εξέφρασε την συμφωνία του κλάδου του με δύο κύρια σημεία του νομοσχεδίου (θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετάφρασης και διερμηνείας ως δυνατότητα κάλυψης της έλλειψης ξεναγών και ορισμός των προσόντων των κατ' εξαίρεση ξεναγών) ενώ εξέθεσε τα σημεία "κομβικής σημασίας για τον κλάδο" στα οποία υπάρχει διαφωνία (πχ. έκδοση των κατ' εξαίρεση αδειών με υπογραφή του γενικού γραμματέα κ.α.)

Ο πρόεδρος των Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας, Π. Τοκουζής, είπε ότι επιλύονται πάγια αιτήματα του κλάδου, με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Άρης Μαρίνης, εκ μέρους της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού εξέφρασε το πάγιο αίτημα να απελευθερωθεί το επάγγελμα των τουριστικών λεωφορείων ώστε να μπορεί να κάνει συγκοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών. Μ. Δανάς, δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος με το νομοσχέδιο και με τον τρόπο με τον οποίον φτιάχτηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)