to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 02.09.2021

Οικονομία

Θετικοί οι ευρωπαίοι στην πρόταση της Αριστεράς: Οι πυρκαγιές ανακατευθύνουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Θετική ανταπόκριση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι στην πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη για αναπροσαρμογή των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης, με ανακατεύθυνση κονδυλίων, για την ενίσχυση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας μετά τις πυρκαγιές


·        Δημ. Παπαδημούλης:«Είναι διατεθειμένη η Επιτροπή να εξετάσει την αναπροσαρμογή των εθνικών σχεδίων, την ανακατεύθυνση και την ενίσχυση κάποιων κονδυλίων, για την ενίσχυση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας, αν αυτό ζητηθεί από κάποιο κράτος μέλος;»

·        Β. Ντομπρόβσκις:«Κάποιο κράτος μέλος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για τροποποίηση των σχεδίων του για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, υπάρχει μια σχετική διαδικασία, αλλά πάντως υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιο κράτος μέλος αποφασίσει να την επικαλεστεί»

·        Π. Τζεντιλόνι:«Προβλέπεται συγκεκριμένη χρηματοδότηση για τα ζητήματα αυτά. Και υπάρχει η ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες μας ώστε να καλύψουμε τέτοιες κρίσεις. Αν οι αρχές κάποιων χωρών κάνουν τέτοια διαβήματα νομίζω ότι είναι εφικτό μια τέτοια διαδικασία να κινητοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες»

Διάλογο σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, είχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης,με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι στο Ευρωκοινοβούλιο,  στο πλαίσιο προγραμματισμένης κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους των ΕπιτροπώνECON και BUDG,αλλά και ως μέλος της 27μελούς Επιτροπής που έχει ορίσει το Ευρωκοινοβούλιο για την εποπτεία των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που υποβάλλονται στην Κομισιόν,έθεσε το θέμα της προσαρμογής των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης, με ανακατεύθυνση κονδυλίων, για την ενίσχυση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας μετά τις πυρκαγιές. Στη συνέχεια του διαλόγου, η ανταπόκριση των θεσμικά αρμόδιων της Κομισιόν, ήταν θετική.


Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει άμεσα τη θετική ανταπόκριση των κ.κ. Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι στην πρότασή μου, καταθέτοντας στη Βουλή και στη συνέχεια στην Κομισιόν, συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης και ανακατεύθυνσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την ενίσχυση της πρόληψης, της πολιτικής προστασίας και της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν ιδιαίτερα».


Ακολουθεί ο πλήρης διάλογος:

Δημ. Παπαδημούλης:
«Ξεκινώ ευχαριστώντας τον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Τζεντιλόνι για την ενημέρωση που μας παρέχουν.
Θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση που τη θεωρώ σημαντική:
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επίσημες μετρήσεις, φέτος είχαμε κατεστραμμένη έκταση από δασικές πυρκαγιές, διπλάσια από τον μέσο όρο των 12 τελευταίων ετών.

Σε μερικές χώρες, μάλιστα, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, η έκταση που καταστράφηκε είναι 3, 4 ή και 5 φορές μεγαλύτερη από τον μέσον όρο αυτόν.
Με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα ήθελα να ρωτήσω αν η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να εξετάσει τηνπροσαρμογήτων εθνικών σχεδίων, την ανακατεύθυνση και την ενίσχυση κάποιων κονδυλίων, για την ενίσχυση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας, καθώς αυτό είναι κομμάτι και της πράσινης μετάβασης.

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από τα κράτη μέλη.

Και ένα δεύτερο ζήτημα, πολύ σύντομα: Έχουμε μια ανησυχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί η Κομισιόν καθυστερεί να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τους ίδιους πόρους, όπως έχουν συμφωνηθεί με τον οδικό χάρτη.
Στο Συμβούλιο έχουν αρχίσει και εμφανίζονται εμπόδια, δυσκολίες και άρνηση. Επειδή η αύξηση των ίδιων πόρων είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ερώτησή μου είναι:Τι σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε να τηρηθεί ο οδικός χάρτης και να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα;

Ευχαριστώ πολύ».

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Όσον αφορά τις θεομηνίες και τις πυρκαγιές, κατ’ αρχήν, η πρόληψη και ο περιορισμός των συνεπειών, προβλέπεται, καλύπτεται από το μέσο Ανάκαμψης και υπάρχουν και τα σχετικά σχέδια(το Βέλγιο είχε πλημμύρες, η Κύπρος , η Ιταλία και η Ελλάδα είχαν πυρκαγιές): Μέτρα προσαρμογής στην πολιτική για το κλίμα, μέτρα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον - ούτως ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις  των θεομηνιών στο μέλλον επίσης.
Κάποιο κράτος μέλος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για τροποποίηση των σχεδίων του για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, υπάρχει μια σχετική διαδικασία για την έγκριση αυτών των τροποποιήσεων, αλλά πάντως υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιο κράτος μέλος αποφασίσει να την επικαλεστεί.

Tέλος, για τους ίδιους πόρους, επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται να υποβάλλουμε προτάσεις για τους ίδιους πόρους έτσι ώστε να υπάρξει κάλυψη από τον προϋπολογισμό και για το NextGenerationEU».

Αντίστοιχα, ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Γι’ αυτές τις φυσικές καταστροφές (δυστυχώς είχαμε και πυρκαγιές και πλημμύρες το καλοκαίρι), που μας είπε ο κ. Παπαδημούλης: Γνωρίζουμε ότι γενικώς προβλέπεται συγκεκριμένη χρηματοδότηση για τα ζητήματα αυτά. Και υπάρχει η ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες μας ώστε να καλύψουμε τέτοιες κρίσεις από δημοσιονομική πλευρά.
Όπως είπε και ο συνάδελφος Βάλντις, μέσω αυτού που προβλέπει το μέσο Ανάκαμψης, έχουμε τροποποιήσει ή αλλάξει σχέδια. Όμως δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα κάποιο τέτοιου είδους σχετικό αίτημα, μόνο κάποιες προπαρασκευαστικές επαφές έχω κάνει εγώ προσωπικά, με τις Βελγικές αρχές συγκεκριμένα. Δεν γνωρίζω αν αρχές άλλων χωρών έχουν κάνει τέτοια διαβήματα ούτως ώστε να κινητοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία. Για την τροποποίηση των εθνικών σχεδίων, χρειάζεται μια σταθερή αξιολόγηση κόστους επενδύσεων για την ανασυγκρότηση που επιβάλλεται, αλλάνομίζω ότι είναι εφικτό μια τέτοια διαδικασία να κινητοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Τώρα όσον αφορά τους ίδιους πόρους, επαναλαμβάνουμε ότι ναι έγινε αυτή η μετάθεση για το Β’ εξάμηνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει και δεν κινείται ώστε το 2026 ή το 2028 να καλύψει αυτά τα 15 δισ. ευρώ ετησίως που απαιτούνται για το ΝextgenerationEU. Ευχαριστώ».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)