to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 05.09.2018

Πολιτική

Θετικοί οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Θετικοί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίστηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Εμπορίου της Βουλής, για να εκφράσουν τις απόψεις τους


Θετικοί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίστηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Εμπορίου της Βουλής, για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Το χαρακτήρισαν ως πολύ θετικό βήμα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ενημέρωσης σε όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους Έλληνες. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιχορήγηση από το ελληνικό Δημόσιο, με το ποσό των 110 ευρώ εφάπαξ, στους μόνιμους κατοίκους περιοχών που μέχρι σήμερα δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού με ελεύθερη επιλογή του παρόχου. 

Προβληματισμός εκφράστηκε από ορισμένους εκπροσώπους φορέων αλλά και βουλευτές ως προς την έννοια του μόνιμου κατοίκου και πρότειναν να επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και να διευρυνθούν τα όρια, ώστε να συμπεριληφθούν στα ευεργετήματα του νόμου, όχι μόνο όσοι διαμένουν στις περιοχές όλον τον χρόνο, αλλά και αυτοί που είναι ιδιοκτήτες και πάνε κάθε Σαββατοκυρίακο ή κάνουν μεγάλης διάρκειας διακοπές εκεί. 

Για νομοσχέδιο που βρίσκεται σε πολύ καλή κατεύθυνση έκανε λόγο ο δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά την έννοια της μόνιμης κατοικίας, καθώς έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση και αυτοί που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά είναι ιδιοκτήτες και ζουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αυτές τις περιοχές. 

Ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, Πέτρος Φίλος, ζήτησε να μπει στους καινούργιους αποκωδικοποιητές και το σήμα της ΕΡΤ, ώστε οι κάτοικοι να ενημερώνονται και από τη δημόσια τηλεόραση. 

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, ανέφερε ότι η συνδεσιμότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων των κρατών και είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη η τηλεοπτική κάλυψη. «Το νομοσχέδιο προσπαθεί να καλύψει αυτό το στοιχείο και υλοποιεί μία δράση με σαφή κοινωνικό προσδιορισμό. Στόχος είναι να φθάσουμε στο 100% της τηλεοπτικής κάλυψης και να υπάρχει σήμα στις "λευκές" περιοχές. Είναι μία πρώτη ουσιαστική πρωτοβουλία για οριστική λύση του προβλήματος. Η πλήρης συνδεσιμότητα δίνει τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών τεχνολογιών και ο δικός μας ρόλος σε αυτήν την προσπάθεια είναι υποστηρικτικός» σημείωσε ο κ. Μάσσελος. 

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Χρήστος Καψάλης έκανε λόγο για ουδέτερο νομοσχέδιο που προβλέπει όλες τις πλατφόρμες για την τηλεοπτική κάλυψη, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να θεραπευτούν τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν με αποτέλεσμα να μην ταυτίζεται η γεωγραφική τηλεοπτική κάλυψη με τις γεωγραφικές περιοχές.

Ο γγ της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Στερεάς Ελλάδος, Γιώργος Σιμόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα πολύ θετικό βήμα, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθούν όχι μόνο τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια αλλά και τα περιφερειακά, καθώς, όπως, είπε η περιφερειακή τηλεοπτική κάλυψη της χώρας είναι ελλιπής. «Επικροτούμε την προσπάθεια, θέλουμε, όμως, να μην παραμείνουμε οι φτωχοί συγγενείς» επισήμανε και ζήτησε από το υπουργείο και τις αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν και να λύσουν γρήγορα το θέμα των αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών συχνοτήτων. 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, στις αμφιβολίες που εξέφρασε για άρθρο του νομοσχεδίου ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, Γιώργος Κατσαϊτης. Όπως υποστήριξε ο κ. Κατσαϊτης, με το σχετικό άρθρο καταργείται το δικαίωμα του εκδότη περιφερειακού τύπου να είναι και δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών. «Οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων δεν μπορεί να εξαιρεθούν από την επικύρωση των επαγγελματικών τους ταυτοτήτων ως δημοσιογράφοι, καθώς όλοι σχεδόν έχουν και τις δύο ιδιότητες» υπογράμμισε. 

Ο κ. Κρέτσος διαβεβαίωσε ότι η ρύθμιση δεν αφορά τις περιφερειακές εφημερίδες αλλά καταργεί μία αναχρονιστική αντίληψη που ισχύει από τη 10ετία του 1950, με την οποία η έγκριση και η αναγνώριση των δημοσιογράφων γινόταν από το υπουργείο και όχι μέσα από τις επαγγελματικές ενώσεις τους.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)