to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θετικές οι... τοξικολογικές του κανιβαλισμού

Ακόμα κι αν η Δικαιοσύνη αποδοθεί στους άμεσους δράστες της δολοφονίας του Ζακ, υπάρχει ένας ακόμα λογαριασμός που παραμένει ανοιχτός. Αυτός με τους «κανίβαλους αυτού του κόσμου». Ας τους ξαναθυμηθούμε έναν προς έναν


Η χθεσινή έκθεση που παρέδωσαν οι ιατροδικαστές Νίκος Καλόγριας και Σουλτάνα Μαριανού σχετικα με τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ήρθε να φωτίσει και τις τελευταίες πτυχές της δολοφονίας της 21ης Σεπτεμβρίου (παρακολουθήστε όλα τα στοιχεία και τις αντιδράσεις των πρώτων ωρών στο σχετικό ρεπορτάζ). Μια δολοφονία όμως, που συνέχισε να συντελείται τις επόμενες εβδομάδες χωρίς φραγμό σε κάθε επίπεδο της δημοσιας σφαίρας -  και είδικά όσο αφορά τα ΜΜΕ, χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τοξικολογικές και ιστολογικές μετρήσεις, δείχνοντας πως εκείνη τη μέρα ο Ζακ δεν τελούσε υπό την επήρεια καμίας ψυχοδραστικής ουσίας, είναι μάλιστα ικανά να αλλάξουν τον προσανατολισμό των κατηγοριών, εις βάρος των δραστών.

Στην περίπτωση εκείνη που η δικαιοσύνη αποδοθεί όντως στους άμεσους δράστες της δολοφονίας και προς ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος των πολιτών, υπάρχει ένας ακόμα λογαριασμός που παραμένει ανοιχτός. Αυτός με τους «κανίβαλους αυτού του κόσμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τις τελευταίες εξελίξεις: 

Δεν ξεχνάμε

«Δεν ξεχνάμε. Τους αυτόκλητους εισαγγελείς των πάνελ. Τους συνηγόρους της αυτοδικίας. Τα γκάλοπ που προεξοφλούσαν ότι πρόκειται για νόμιμη άμυνα. Τους “καλά του έκαναν”. Τους “καλά να πάθει τέτοιος που ήταν”. Τους “έχουμε γεμίσει γκέι”. Τους ακροδεξιούς που ενθουσιάζονται με τα λιντσαρίσματα. Τους δεξιούς πολιτικάντηδες που έσπευσαν να χαϊδολογήσουν αυτή την αποκτήνωση. Τους “αυτή είναι η πρακτική της αστυνομίας και σε όποιον αρέσει”» καταλήγει το κύριο άρθρο του σημερινού φύλλου της Αυγής.

Με αφορμή και την τελευταία δραστηριότητα εντός της ΕΛ.ΑΣ για αναβάθμιση της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διαταχθεί αρχικά για τη συμπεριφορά των αστυνομικών που συμμετείχαν στην σύλληψη του Ζακ, Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και τη διαθεσιμότητα στην οποία ετέθησαν οι εννέα αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ και άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υπόθεση, έως ότου ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, ας θυμηθούμε μερικούς από τους κύριους αυτουργούς της κοινωνικής βαρβαρότητας.

Οι προπάτορες του δόγματος του «και σε όποιον αρέσει»

«Αυτές είναι οι αστυνομικές πρακτικές και σ' όποιον αρέσει. Στην προσπάθεια χειροπέδησης του Ζακ Κωστόπουλου άσκησαν την απολύτως απαραίτητη βία». 

Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα ανεξήγητα που σαφώς διακρίνονται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Λίγες ώρες αργότερα, ο συνάδελφός του, γ.γ. των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, δήλωνε στον ΣΚΑΪ ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που χειρίστηκαν την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, κλωτσώντας τον και περνώντας του χειροπέδες ενώ βρισκόταν αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, έκαναν άριστα τη δουλειά τους, τηρώντας τις διεθνείς πρακτικές.

Αν με τις «διεθνείς πρακτικές» εννοούν, για παράδειγμα, τους Αμερικανούς αστυνομικούς που πυροβολούν εν ψυχρώ μαύρους εφήβους επειδή νόμισαν (λάθος) ότι ήταν οπλισμένοι, τότε οι δύο συνδικαλιστές της αστυνομίας ίσως και να έπρεπε να βραβεύσουν τους συναδέλφους τους.

Αν δούμε όμως τις «ταπεινές» εγχώριες πρακτικές που υπαγορεύει ο κώδικας δεοντολογίας της αστυνομίας και τις συγκρίνουμε με τα επίμαχα βίντεο και τις «θριαμβολογίες» των δύο συνδικαλιστών ίσως, ίσως λέμε, και να γίνουν «αντιληπτές» οι διαφορές…

Διαβάστε λοιπόν, τι αναγράφει μεταξύ άλλων ο κώδικας δεοντολογίας των Ελλήνων αστυνομικών (και σε όποιον αρέσει), που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Βουλγαράκη, το 2004, πώς νοείται η συμπεριφορά κατά την αστυνομική δράση (Π.Δ. 254/2004, Φ.Ε.Κ. 238/Α΄).

Διαβάστε και ακούστε επίσης, την τοποθέτηση των συνδικαλιστών αστυνομικών Μάνου Μαργετάκη από το ΔΣ και το ΕΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων  (ΠΟΑΣΥ) και Βασίλη Κούτσικου από το ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. «Η αστυνομία είναι ένα θεσμικό όργανο που οφείλει να λειτουργεί σε δημοκρατικό πλαίσιο και να υπόκειται σε έλεγχο, δεν αποτελεί κράτος εν κράτει», επεσήμαναν σε συνέντευξή τους στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο (ηχητικό).

Με τη δράση (και τις «δημοκρατικές» απόψεις) μέρους της αστυνομίας να μην είναι κάτι που προκαλεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη στο αναγνωστικό κοινό, ας προχωρήσουμε σε μερικά ακόμα παραδείγματα από την πεφωτισμένη διανόηση αυτού του τόπου.

Οι «αυτή είναι η "δημοσιογραφία" και όποιον αρέσει»:

Πού θα κρυφτούν, όσοι για μέρες σκύλευαν ένα νεκρό και τροφοδοτούσαν το μίσος και τον κοινωνικό εκφασισμό, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε.

Οι «δημοσκόποι»:

Με προφανή στόχο να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής – εν όψει μάλιστα της πρεμιέρας της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ- η παρουσιάστρια καλούσε τους τηλεθεατές να δουν πρώτα το βίντεο με τον δημόσιο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου που οδήγησε τελικά στο θάνατό του και στη συνέχεια να τοποθετηθούν για το κατά πόσο συμφωνούν ή οχι με την αντίδραση του κοσμηματοπώλη που τον κλωτσούσε με μανία στο κεφάλι.

Από τον σάλο που προκάλεσε η ανάρτηση στο twitter της εκπομπής της Τ. Στεφανίδου και κυρίως τα κίνητρά της, ξεχώρισε η οργισμένη αντίδραση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος που απαίτησε την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Οι «αφήστε την αστυνομία να κάνει ελεύθερη τη δουλειά της»:

Το δόγμα «Αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει», του πρόεδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, είναι ακριβώς το δόγμα Μητσοτάκη, «αφήστε την αστυνομία να κάνει ελεύθερη τη δουλειά της».

 

Ο πολιτικός «μπαμπάς» των αντιπροέδρων

Το κατάπτυστο τύπου "γκάλοπ" φασιστοειδούς εμπνεύσεως, που προέβαλε προ ημερών το κανάλι ΑΡΤ του Γ. Καρατζαφέρη περί δήθεν «ηρωοποίησης» του Ζακ Κωστόπουλου, δεν έμεινε αναπάντητο.

Ο Γ. Καρατζαφέρης καλέστηκε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να εξηγήσει τη στάση του καναλιού του πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ, με βάση το σύνταγμα, τον νόμο και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σύμφωνα με την κλήση, το κανάλι ελέγχεται για παραβίαση της νομοθεσίας «περί σεβασμού μνήμης νεκρού», περί «απαγόρευσης δυσμενών διακρίσεων», περί «παρουσίασης των γεγονότων με αντικειμενικό τρόπο, με προσοχή και με αίσθημα ευθύνης» κ.ά.

Οι υποψήφιοι για βραβείο Πούλιτζερ:

Και φυσικά, δε θα ξεχάσουμε ποτέ τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν συγκεκριμένα ΜΜΕ την υπόθεση της δολοφονίας του
#Justice4zak #Justice4zackieoh

Αυτοί που αγαπούν την πατρίδα «κάπως εριστικά»:

Τέλος, βούηξε το ίντερνετ από «απλούς» πολίτες. Ίσως όχι τόσο «έντιμοι» αλλά σίγουρα «καθαροί», χρήστες του ίντερνετ που απλά «αγαπούν την πατρίδα», χωρίς να είναι ακροδεξιοί. Καθότι υπέρμαχοι του αυτοπροσδιορισμού, δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενα. Άλλωστε τα έργα επιβεβαιώνουν. Πάσης φύσης εικαστικές δημιουργίες, πλούσιο υλικό για τους ανθρωπολόγους του μέλλοντος. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι συγκρίσεις, ένας τομέας στον οποίο τα ελληνικά social media και γενικά η χώρα διαπρέπει επίσης τον τελευταίο καιρό.

Και φυσικά, το αγαπημένο μας Πρώτο Θέμα, στον αγώνα από την πρώτη στιγμή:

ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στον θάνατο του Ζακ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)