to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 01.10.2016

Οικονομία

Θετικά μηνύματα για κλείσιμο της αξιολόγησης - Ημερομηνία-κλειδί η Τετάρτη 5/10

Αισιοδοξία επικρατεί εντός και εκτός Ελλάδας για το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης στις 10 Οκτωβρίου και την εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ


Αισιοδοξία επικρατεί εντός και εκτός Ελλάδας για το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης στις 10 Οκτωβρίου και την εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ. Αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι έως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου είναι δυνατή η ολοκλήρωση των τριών προαπαιτουμένων που εκκρεμούν. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά αιτήθηκε στο EuroWorking της περασμένης Πέμπτης πενθήμερη παράταση έως την Τετάρτη 5 του μηνός προκειμένου να ολοκληρώσει και τις τελευταίες τρεις εκκρεμότητες στη λίστα των 15 σημείων που της έχει δοθεί.

Οι εκκρεμότητες, όπως υπενθυμίζει η ΕΡΤ, αφορούν το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θεσμικές αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου, τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, ενώ επίσης αναμένεται και η υποβολή οικονομικών στοιχείων για τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα, όπως είχε προβλεφθεί με την καταβολή της δόσης των 7,5 δισ ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν όλα τα ζητήματα μέχρι την Τετάρτη προκειμένου οι θεσμοί να έχουν χρόνο για την ανάλυση των στοιχείων, με δεδομένο επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον καθώς μετά ακολουθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος το έκτακτο EuroWorking Group της 10ης Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει την πρόοδο ώστε στη συνέχεια να δοθεί η τελική έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης από το Eurogroup που θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ανέφερε μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας θετικές τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ο Γ. Στουρναρας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Ειδικότερα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Deutsche Bank, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Επιπροσθέτως όπως ανέφερε «διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας».

Στο επίκεντρο το χρέος

Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η συζήτηση κινείται γύρω από τις τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω ζήτημα. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά.

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί δείκτες που επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και το ποιο σημαντικό τη μετατροπή της σε θετικό πρόσημο και σημείωσε ότι αν η τάση επιβεβαιωθεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους τότε το 2016 θα κλείσει οριστικά θετικό ενώ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι προβλεπόμενος 2,5%. Ακόμη ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επιτρέπει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)