to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:11 | 25.01.2018

Πολιτική

Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.


Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα.

«Ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά-Γκρούεφσκι εποχή», ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, μεταφέροντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το κλίμα, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», περιγράφοντας έτσι το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει, με την Αθήνα να εμμένει ιδιαίτερα στη θέση πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον». 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας». 

«Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, χαιρετίζοντας αυτή την κίνηση, την οποία και θεωρούν ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα». Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και αφορούν για παράδειγμα στην υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση περίπου δύο ωρών με τον Ζ. Ζάεφ (δυόμιση μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών) ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες. 

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ. 

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.


 

«Ρεαλισμό και σύνθετη ονομασία erga omnes» ζήτησε ο Τσίπρας - Ζάεφ: Θα αλλάξουμε όνομα σε αεροδρόμιο και λεωφόρους

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύον χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, έστειλε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Ζάεφ: Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ και στους αυτοκινητοδρόμους

Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στους αυτοκινητόδρομους ως ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα δείγμα καλής πίστης. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη υπό την καθοδήγηση των Πρωθυπουργών.

Σημείωσε την ανάγκη η τελική λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές, «να φροντίσουμε και τα συμφέροντα των δύο, να λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα των λαών μας» πρόσθεσε.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν φιλικές σχέσεις, «θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ζάεφ.

«Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε λύση στο τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα. Είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών:

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό, το Ζόραν Ζάεφ, για τις σημερινές μας συνομιλίες. Είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά, δυο προοδευτικοί πολιτικοί σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά. Και πιστεύω ότι αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας  ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν.

Βαθειά μου πεποίθηση  είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να προωθήσουμε  μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, να πάει η περιοχή μπροστά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, στην ασφάλεια, στην περιφερειακή σταθερότητα.

Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης, μιας δύναμης σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Και γι΄ αυτό τον λόγο, άλλωστε, προχωρήσαμε και σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων, σε διμερές, τριμερές, αλλά και τετραμερές επίπεδο.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι σήμερα και τους δυο μας,  μας παρακολουθούν  πολλοί και από τις δυο χώρες. Άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό  και άλλοι με ειλικρινή ελπίδα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό, αλλά και με υπευθυνότητα.

Και το λέω αυτό γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον.

Ο Ζόραν, κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης, με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ, από πλευράς μου, του ανακοίνωσα ότι στο πλαίσιο αυτό, είμαι διατεθειμένος, διαδικασίες που είχε αναστείλει και η δική μου κυβέρνηση, να τις προωθήσουμε. Όπως, για παράδειγμα, την υποψηφιότητα της  γείτονος  χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της  Συμφωνίας Σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ από το  ελληνικό  Κοινοβούλιο.

Προκειμένου, όμως, να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Ιδιαίτερα, δε, κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία  με ισχύ έναντι όλων.  Και στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας, τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό, με τον Ζόραν, ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αρχίσαμε, με πρωτοβουλία  της Ελλάδας το 2016, θα εντατικοποιηθούν.  Μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με σημαντικότερο, ίσως, το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, πιστεύω, για την περιοχή.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για τη σημερινή μας ειλικρινή συζήτηση, για τη σημερινή μας συνάντηση και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η σημερινή συνάντηση Πρωθυπουργών, η πρώτη μετά από  σχεδόν επτά χρόνια, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ακολουθεί άτυπη μετάφραση των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ:

ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ: Αξιόλογοι συμπολίτες μου θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω την ευχαρίστηση για την πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.   Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών μας. Όλοι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία σε όλη την περιοχή και είμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα.

Η πλειοψηφία των πολιτών  και στις δύο χώρες θέλουν να έχουν κοντινές και φιλικές σχέσεις με αμοιβαία συνεργασία. Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε και θέλουμε να είμαστε και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών στη δύσκολη εποχή που ζούμε.

Έχουμε καταδείξει στο παρελθόν, όταν και οι δύο χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρές προκλήσεις, ότι μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα.

Εμείς, ως Πρωθυπουργοί, έχουμε το πολιτικό όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε μία λύση σε ένα τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπ΄όψιν της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας. Για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση, η χώρα μου, ανακοινώνω ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και των λεωφόρων Η δράση μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς. Με τον Αλέξη, τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, συζητήσαμε ήδη γι αυτό.

Αξιότιμοι πολίτες, θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία, υπό τον ΟΗΕ και τον κ.Νίμιτς. Αυξάνουμε το επίπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα είναι υπεύθυνοι για την διαδικασία και για όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις υπό τη δική μας επίβλεψη. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να βαδίσουμε σε αυτήν την λεωφόρο φιλίας.

Πριν από τη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ, ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)