to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 27.06.2013

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη στο δημαρχείo για την πώληση της ΕΥΑΘ

Σύσκεψη φορέων για το θέμα της πώλησης της ΕΥΑΘ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του δικτύου πολιτών και φορέων SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Π.Ε.Δ. Κ. Μακεδονίας και Δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Τ.Κ.Μ. Άννα Μίχου, ο Πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ-ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το δίκτυο SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ και η κίνηση 136

Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε η ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των φορέων για την περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου, που υποστηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Επίσης, απαραίτητη κρίθηκε η ενημέρωση όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης και η κινητοποίησή τους για την υπεράσπιση του τελευταίου δημόσιου αγαθού που ενώνει όλους τους πολίτες, με κορύφωση την προετοιμασία σχετικού δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, σημαντική θεωρήθηκε η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πόσιμου νερού μετά τη δημοσιοποίηση των υπογραφών της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Right2Water.

Από τη σύσκεψη αποφασίστηκαν:

Η διοργάνωση συλλαλητηρίου και συναυλίας σήμερα για το θέμα του νερού και της πώλησης της ΕΥΑΘ.

Η παράσταση στη Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ στις 28 Ιουνίου των δημάρχων, του δικτύου SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ, των φορέων και των πολιτών που αντιτίθεται στην πώληση της ΕΥΑΘ.

Η ενημέρωση από την ΠΕΔ Κ.Μ. του νέου Υπουργού Εσωτερικών και η επανάληψη του αιτήματος για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το πλαίσιο διενέργειας δημοψηφίσματος.

Η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου τοπικών δημοψηφισμάτων, που αποτελεί έλλειμμα δημοκρατίας και μέσο έκφρασης και απόφασης των πολιτών της χώρας.

Η παράσταση των δημάρχων και των φορέων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπου θα εκφραστεί η αντίθεση της πόλης στην πώληση της ΕΥΑΘ

Η οργάνωση άμεσης συνάντησης της ΠΕΔ και των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης με τους βουλευτές του νομού και τις Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων

Η ανάπτυξη δράσεων δημοσιότητας από την ΠΕΔ Κ.Μ., τους δήμους και τους φορείς του δικτύου για το θέμα  (ραδιοφωνικά σποτ, γιγαντοαφίσες, πανό) και η σύνδεση – αξιοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού και του φθινοπώρου για το θέμα του νερού

Ο συνδυασμός της φετινής ΔΕΘ με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, η οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων και η αξιοποίηση όλων των εκδηλώσεων για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η συνεργασία και αξιοποίηση του δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης

Η δημιουργία επιστημονικής και νομικής ομάδας υποστήριξης και διενέργειας δημοψηφίσματος

Η διοργάνωση δημοψηφίσματος το φθινόπωρο και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και «γιορτών νερού» στην πορεία προς αυτό

Η αξιοποίηση όλων των πρόσφορων μέσων για την ενημέρωση των πολιτών για το δημοψήφισμα (και μέσω των λογαριασμών της ΕΥΑΘ)

Η δημιουργία ομάδων εργασίας με τους επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και παραγωγικούς φορείς για την ανάδειξη και αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και τη διατύπωση στρατηγικής πρότασης για ένα αποτελεσματικό μοντέλο της ΕΥΑΘ με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο και η διοργάνωση διεθνών συναντήσεων ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Η συγκρότηση ομάδας νομικών συμβούλων προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα νομικών προσφυγών κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: seleo.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)