to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 15.04.2013

Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Συν. τύπου της δημ. παράταξης και του τμ. πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

Να αναζητηθεί «η βέλτιστη τεχνική λύση» για «τη συνύπαρξη» των αρχαίων στο εργοτάξιο της οδού Βενιζέλου, με το σταθμό του μετρό και να υπάρξει εκ νέου γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το θέμα, ζήτησαν σε συνέντευξη τύπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Όπως υπογράμμισαν, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στις 15 Ιανουαρίου «χωρίς αυτοψία» και τη σχετική υπουργική απόφαση για μεταφορά των αρχαίων, η διαδικασία επιλογής αναδόχου συνεχίζεται στη βάση της αρχικής εκτίμησης της «Αττικό Μετρό» ότι δεν υπάρχει άλλη τεχνική λύση, παρότι στο μεσοδιάστημα υπήρξαν αντιδράσεις, ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για «αναπομπή» του θέματος στο ΚΑΣ και διαφορετικές γνωμοδοτήσεις από φορείς της πόλης (ΑΠΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ.α.).

Ο βουλευτής Τάσος Κουράκης αποκάλυψε ότι ακόμη και από την πλευρά της «Αττικό Μετρό» σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του υπήρξε προ εικοσαημέρου η παραδοχή ότι «υπάρχει δυνατότητα απόσπασης και επανατοποθέτησης μέρους των αρχαίων, με χαμηλή σχετικά επιβάρυνση».

«Κι όμως, η διαδικασία συνεχίζεται στη βάση του αρχικού σχεδίου μεταφοράς των αρχαιοτήτων. Εμείς, αφού αναδείχθηκαν και εναλλακτικές δυνατότητες, επιθυμούμε να βρεθεί και μέσα από διεθνή διαγωνισμό η καλύτερη τεχνική λύση που θα επιτρέπει τη συνύπαρξη αρχαίων και σταθμού μετρό στο ίδιο σημείο» πρόσθεσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επεσήμανε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κοινοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ΚΑΣ.

Για την ανάγκη να υπάρξει παραμονή των αρχαίων στη θέση τους και νέα γνωμοδότηση από το ΚΑΣ «με αυτοψία για ένα τόσο σοβαρό θέμα» μίλησαν η ιστορικός περιβάλλοντος Βιβιάνα Μεταλληνού και η αρχαιολόγος και εκπρόσωπος του τμήματος πολιτισμού Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Γιούλη Ιεροπετριτάκη.


Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)