to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 26.09.2022

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση φοιτητών έξω από το δημαρχιακό μέγαρο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Εκπρόσωπος των φοιτητών μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης - Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ και ζήτησε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις


Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πραγματοποίησαν το απόγευμα φοιτητές και φοιτήτριες που διαμαρτύρονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκε ψήφισμα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, από τις παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Η Πόλη Ανάποδα», το οποίο μετά από συζήτηση δεν εγκρίθηκε.

Εκπρόσωπος των φοιτητών στο δημοτικό συμβούλιο: «Να φύγει η αστυνομία από το πανεπιστήμιο»

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Σαμπίνα Κουρίζι, απευθύνοντας έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να βοηθήσει να «αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις καθώς, το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό για τους φοιτητές, ανοιχτό για Αύρα, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ που στρατοπεδεύουν εντός του ΑΠΘ».

Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζήτησαν φοιτητές σε παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μιλώντας από το βήμα του Δ.Σ. η Κουρίζη Σαβίνα μέλος φοιτητικού συλλόγου Ιστορικό - Αρχαιολογικό περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και απεύθυνε έκκληση να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στην πραγματικότητα το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί όλη αυτή την περίοδο σε κάτι άλλο. Σε ένα στρατόπεδο, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν πλέον περισσότερο χώρο απ΄ότι οι φοιτητές».

«Η κατάσταση που βιώνουμε θυμίζει εικόνες πάρα πολύ σκοτεινές. Έχουν διακοπεί ακόμα και μαθήματα από δυνάμεις των ΜΑΤ», τόνισε ο κ. Κουρίζη, σημειώνοντας πως το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό για τους φοιτητές και ανοιχτό για τα ΜΑΤ, την Αύρα και όλες τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Η εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων έκανε αναφορά στα πρόσφατα επεισόδια με συλλήψεις φοιτητών εντός του πανεπιστημιακού χώρου καθώς και στο βράδυ της συναυλίας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Έξω από το δημαρχείο την ώρα της παρέμβασης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές, οι οποίοι κρατούσαν πανό ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Δεν γίνεται τα παιδιά μας να πηγαίνουν να σπουδάσουν και να κινδυνεύουν να σπάσουν τα κόκαλά τους από τα γκλοπ των αστυνομικών δυνάμεων. Οφείλει το Δ.Σ. να πάρει θέση και να ζητήσει την απομάκρυνση έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρούμε λύσεις», τόνισε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» Λουκία Αργυριάδου.

«Το πανεπιστήμιο διέρχεται μια τεράστια κρίση και παρακμή. Η απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κατασταλτικά δια της πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι πολιτικά έκανε τα πράγματα χειρότερα, δεν τα έκανε καλύτερα. Οι συγκρούσεις που εξελίσσονται και πρέπει να καταγγελθούν, ουσιαστικά εντείνει την παρακμή του πανεπιστημίου», σημείωσε ο Γιώργος Ρακκάς.

Για προσπάθεια απαξίωσης της πανεπιστημιακής ζωής και αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο έκανε λόγο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την Οικολογία Αλληλεγγύη.

Από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί» μίλησε για την «αναίτια επίθεση της αστυνομίας σε μια συναυλία όπου ο κόσμος πήγε να ακούσει έναν καλλιτέχνη και στον χώρο έριξαν χημικά. Οφείλουμε αυτό το περιστατικό να το καταδικάσουμε, αυτόν τον τρόπο καταστολής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση».

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι καλή ιδέα, νομιμοποιεί την παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια», σημείωσε ο Σπύρος Βούγιας επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».
Αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση καταστολής, ειδικώς των κρατικών δυνάμεως όταν αυτή είναι απρόκλητη, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης. Πρότεινε να ακουστούν όλες οι πλευρές για το θέμα και των τριών πανεπιστημίων και των υπολοίπων φοιτητικών παρατάξεων.
___________

Με στοιχεία από ΑΠΕ/ΜΠΕ και voria.gr

tags: ΑΠΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)