to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 28.07.2016

Κοινωνία

Φυλάκιση 4 μηνών σε 6 από τους συλληφθέντες της κατάληψης της Λ. Νίκης - Αναβολή στις δίκες «Ορφανοτροφείου» και «Καρόλου Ντηλ» - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Ένοχοι κρίθηκαν 6 από τους 9 συλληφθέντες της κατάληψης της λεωφόρου Νίκης. Αναβολή πήραν οι δίκες για τους συλληφθέντες της κατάληψης του Ορφανοτροφείου και της Καρόλου Ντηλ.


Ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν  να δικαστούν σήμερα οι συλληφθέντες της αστυνομικής επιχείρησης σε τρία υπό κατάληψη κτίρια που λειτουργούσαν και ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων. Πρόκειται για το κτίριο του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα (το οποίο μετά την εκκένωση γκρεμίζουν μπουλντόζες), τη Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ 34 δίπλα στην πλατεία Άθωνος και το  Μανδαλίδειο κτίριο στην λεωφόρο Νίκης τα οποία εκκενώθηκαν μετά από παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ενώ είχαν προηγηθεί μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες των τριών κτιρίων, δηλαδή από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και από τον ιδιoκτήτη της πολυκατοικίας αντίστοιχα.

Ποινή φυλάκισης 4 μηνών επέβαλε, για κάθε έναν από τους έξι συλληφθέντες στο υπό κατάληψη «Μανδαλίδειο Μέγαρο,» το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη.

Οι συλληφθέντες κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών κινήτρων». Για όλους τους κατηγορούμενους το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινή για 3 χρόνια, εκτός από τον 6ο κατηγορούμενο, για τον οποίο η ποινή μετατράπηκε προς 5 ευρώ, ημερησίως.

Όλοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις απολογίες τους αρνήθηκαν την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζαν ότι η παραμονή τους ήταν παράνομη, ενώ έκαναν λόγο για «κατάληψη στέγης», τονίζοντας ότι εάν τους εζητείτο θα αποχωρούσαν.

Πανεπιστημιακοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες αναφέρθηκαν στα στατικά προβλήματα του κτιρίου - το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΑΠΘ - όπως επίσης στο γεγονός ότι το οίκημα δεν χρησιμοποιείτο για τις διδακτικές ανάγκες του Ιδρύματος. Κατέθεσαν δε, ότι υπήρχε «σιωπηρή ανοχή» από τις προηγούμενες πρυτανικές Αρχές σε ό,τι αφορά την παρουσία των«ενοίκων».

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν τρεις συγκατηγορούμενοί τους, που τελικώς κρίθηκαν αθώοι λόγω έλλειψης δόλου, ανάμεσα στους οποίους δύο νεαροί Ιταλοί που φιλοξενήθηκαν στο κτίριο, κάνοντας στάση στο ταξίδι τους προς τη Σαμοθράκη, κι ένας φοιτητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επίσης δήλωσε φιλοξενούμενος.

Στην αθωωτική πρόταση που έκανε για την περίπτωσή τους ο εισαγγελέας της έδρας, τόνισε ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για δημόσια περιουσία.

Όσον αφορά τους συλληφθέντες των δύο άλλων καταλήψεων, δηλαδή του παλιού Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος» στην Άνω Τούμπα, και του 8όροφηου επί της οδού Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι δίκες τους αναβλήθηκαν για τις 3 και 5 Αυγούστου, αντίστοιχα.

Κατόπιν το Πλημμελειοδικείο αποφάσισε να τους αφήσει όλους ελεύθερους.

Για την κατάληψη στην οδό Καρόλου Ντηλ κατηγορούνται 60 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας, προερχόμενα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία κ.ά.) που συμμετείχαν στο «No Border Camp».

Πέντε κοπέλες, τέσσερις Γερμανίδες και μία Ελληνίδα, διώκονται για την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος», ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τις δίκες, επειδή δεν κατέστη εφικτό να παραστούν διερμηνείς για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Επίσης, στην περίπτωση της «Καρόλου Ντηλ» δεν εμφανίστηκε ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Της αστυνομικής επιχείρησης προηγήθηκαν εγκλήσεις από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων. Ειδικότερα όσον αφορά το «Μανδαλίδειο», όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, είχε σταλεί στις 10 Ιουνίου έγγραφο των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ προς την εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με το οποίο ζητούσαν να εκκενωθεί και να σφραγιστεί το οίκημα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νωρίτερα το πρωί διοργανώθηκε πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, η οποία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ -που συνεχίζουν να είναι υπό κατάληψη από αλληλέγγυους στις καταλήψεις στέγης- και κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο όπου ακούγονται συνθήματα υπέρ των συλληφθέντων.

Από τη σημερινή συγκέντρωση συμπαράστασης | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Οι 74 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν την Τετάρτη ανά ομάδες και ανά καταλήψεις από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στο Δικαστικό Μέγαρο και πέρασαν από τον εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, το απόγευμα από τον εισαγγελέα πέρασαν 14 συλληφθέντες- οι 9 συλληφθέντες από το κτίριο της λεωφόρου Νίκης και οι 5  από την κατάληψη του Ορφανοτροφείου. Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους διώκονται με την κατηγορία της κατάληψης δημόσιας περιουσίας που βασίζεται σε ένα νόμο του 1938 ενώ παραμένουν στα κρατητήρια και στις 12 το μεσημέρι θα περάσουν από τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επίσης, αργά χθες το βράδυ οι 60 συλληφθέντες από την "κοινότητα  Hurriya" πέρασαν  από εισαγγελέα. Τους ασκήθηκε δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης και για διακεκριμένες φθορές. Επίσης στους συλληφθέντες που αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα ασκήθηκε δίωξη και για απείθεια. Και οι 60 συλληφθέντες της κατάληψης στην Καρόλου Ντηλ κρατούνται μέχρι σήμερα οπότε και θα περάσουν μαζί με τους συλληφθέντες  των άλλων δύο καταλήψεων από την αυτόφωρη διαδικασία.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η εκκένωση «από τα ΜΑΤ συνιστά ποιοτική αναβάθμιση μιας πολιτικής που προτάσσει την καταστολή ως μέθοδο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος».

Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη κατέλαβαν αντιεξουσιαστές- Τι ζητούν

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, stokokkino.gr

Το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)