to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 15.05.2014

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της Κυριακής

Η καμπάνια Soste το νερό συνεχίζει να κάνει έκκληση για συμμετοχή πολιτών ως εθελονων στο δημοψήφισμα έστι ώστε να γίνει εφικτό να στηθούν το δυνατόν περισσότερες κάλπες, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην καλύτερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στην μεταλύτερη εγκυρότητά του


Της Στ. Πουλημένη:

Στην τελική ευθεία μπαίνει η Θεσσαλονίκη για το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Σήμερα το συντονιστικό φορέων και πολιτών “Soste το νερό” απήυθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο δημοψήφισμα στις 18 Μάη για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ενώ παράλληλα έδωσε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία.Nα σημειωθεί ότι περίπου 30 παρατηρητές απ`όλη την Ευρώπη έχουν καταφθάσει ήδη στην Θεσσαλονίκη για να επιβλέπουν την διαδικασία και να μεταφέρουν το μήνυμα της κάλπης στις δικές τους χώρες. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα σήμερα σε ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια της ανακήρυξης της 15 Μάη ως μέρας για το νερό της Θεσσαλονίκης με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων να διοργανώνει μαζική διαδήλωση στο Παρίσι έξω από την ελληνική πρεσβεία.

Να σημειώσουμε ότι οι Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) θα παρέχει τους εκλογικούς καταλόγους στο SOSTE το νερό ενώ οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα στηθούν είτε στους διαδρόμους των εκλογικών κέντρων είτε στον προαύλιο χώρο των σχολείων. Εκεί θα υπάρχουν εθελοντές για το δημοψήφισμα που θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με την διαδικασία. Στο δημοψήφισμα μπορούν να συμμετέχουν και οι ετεροδημότες οι οποίοι θα ψηφίζουν σε αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με την ένδειξη της ταυτότητας τους και ενός λογαριασμού της ΔΕΗ που θα αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας τους.

Στην συνεντευξη τύπου τοποθέτηθηκε ο συνδικαλιστής Juan Antonio Julian από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών και ένας από τους παρατηρητές του δημοψηφίσματος δηλώνοντας την συμπαράσταση των συνδικάτων στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το παρών έδωσε και ο Βερολινέζος ακτιβιστής Klaus Kittsteiner ο οποίος υπενθύμισε την αποκαλυπτική εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Βερολίνο όπου στα συμβόλαια μεταξύ Βερολίνου και ιδιωτών υπήρχαν μυστικές ρήτρες οι οποίες δέσμευαν το κράτος για αποζημιώσεις μαμούθ σε περίπτωση επανακρατικοποίησης αλλά και εγγυημένο κέρδος για τους ιδιώτες.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη η πόλη μας να μην φτάσει στο σημείο ιδιώτες  να συνάψουν παρόμοια συμβόλαια, εξέλιξη που θα έχει  καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα του νερού αλλά και τα τιμολόγια τα οποία σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί επίσης τις επόμενες μέρες και ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Λικ Τουλί, πρώην εργαζόμενος της γαλλικής εταιρείας «Veolia», που μαζί με την «Suez» που διεκδικεί την ΕΥΑΘ εκμεταλλεύονταν επί πολλά χρόνια τη διαχείριση του νερού στο Παρίσι. Ο συγγραφέας εγκαταλείποντας την θέση του στην Suez τάχθηκε στο πλευρό των κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού μεταφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού εξέφρασε η Κατερίνα Αμικούτσι ακτιβιτρια από την Ιταλία και μέλος του ιταλικού και ευρωπαϊκού φόρουμ για το νερο μεταφέροντας την ιταλική εμπειρία με το δημοψήφισμα που έγινε πριν 2 χρόνια και στο οποία συμμετέιχαν 27 εκ. πολίτες.

Η καμπάνια Soste το νερό συνεχίζει να κάνει έκκληση για συμμετοχή πολιτών ως εθελονων στο δημοψήφισμα έστι ώστε να γίνει εφικτό να στηθούν το δυνατόν περισσότερες κάλπες, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην καλύτερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στην μεταλύτερη εγκυρότητά του.

Αύριο στις 20:00 το βράδυ η Θεσσαλονίκη θα τραγουδήσει για το νερό της πόλης σε μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Πύργο. Από τις 19:00 θα βρίσκονται σε εξέλιξη παιδικε δραστηριότητες με θέμα το νερό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)