to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 15.02.2016

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη έξι πρώην υπάλληλοι του Β' Τελωνείου για υπόθεση που σχετίζεται με λαθρεμπορία

Να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης πρώην υπάλληλοι του Β' Τελωνείου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για υπόθεση συνδεόμενη με λαθρεμπορία, από την οποία εκτιμάται ότι προέκυψε ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 651.000 ευρώ, εισηγείται η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη.


   Η υπόθεση αφορά το 2007 και η εισαγγελική λειτουργός προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε δίκη έξι υπάλληλοι, που υπηρετούσαν τότε στο Β' Τελωνείο του λιμένα Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους κι ο τότε προϊστάμενός του (οι υπόλοιποι ήταν ελεγκτές και επόπτες), κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, απιστία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση και άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις.

   Η εισαγγελέας ζητάει την παραπομπή ενός εκτελωνιστή -που το διάστημα εκείνο ήταν νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας με αντικείμενο την εμπορία, εισαγωγή/εξαγωγή υπολογιστών κινητής τηλεφωνίας, αναλώσιμων, είδη δώρων και μηχανών γραφείου, ενδυμάτων/υποδημάτων κ.ά.- ως ηθικό αυτουργό των παραπάνω πράξεων.

   Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η υπόθεση συνδέεται με την εισαγωγή -από την Κίνα και τις ΗΠΑ- εμπορευμάτων, για τα οποία δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι δασμοί και φόροι, με σκοπό να επωφεληθεί η συγκεκριμένη εταιρεία. Από την έρευνα των διωκτικών Αρχών φαίνεται ότι προέκυψε -μεταξύ άλλων- "καταστρατήγηση" του τελωνειακού "καθεστώτος 42" (σ.σ. καθεστώς που χρησιμοποιεί ο εισαγωγέας για να πετύχει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, όταν τα εισαγόμενα αγαθά πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Βουλγαρία), ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν 60 διασαφήσεις εισαγωγής (έντυπα), που κατέθεσε ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός και συνοδεύονταν από εικονικά και ανακριβή παραστατικά.

   Αφορμή για τον ποινικό έλεγχο των συνταξιούχων -σήμερα- τελωνειακών αποτέλεσε απόφαση του Β' Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο, αφού καταδίκασε τον εκτελωνιστή και τη σύζυγό του (ως νόμιμων εκπροσώπων της συγκεκριμένης εταιρείας) για λαθρεμπορία, διαβίβασε τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για περαιτέρω έρευνα. 

tags: δίκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)