to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 01.03.2018

πηγή: dailythess.gr

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Προτείνουν να πάρει το όνομα του Μανόλη Αναγνωστάκη ο σταθμός του μετρό στην Αγίας Σοφίας

Να ονομαστεί ο σταθμός του μετρό στην Αγίας Σοφίας «σταθμός Μανόλη Αναγνωστάκη» πρότεινε στην Αττικό Μετρό Α. Ε. η Ένωση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.


Την πρόταση υπέβαλε στη διοίκηση του Αττικό Μετρό ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Ηλίας Κουτσούκος όπως ανέφερε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α. Ε. Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε: «Η ιδέα είναι εξαιρετική και θα την εξετάσουμε με μεγάλη σοβαρότητα και ευαισθησία». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «η ονοματοδοσία των σταθμών του μετρό έχει να κάνει με τη χρηστική αξία και συνήθως παραπέμπει σε γνωστά τοπωνύμια».

«Η πρόθεση μας σε κάθε περίπτωση είναι οι σταθμοί του μετρό να είναι σταθμοί πολιτισμού» είπε ο Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία των έργων τόνισε ότι «σήμερα ο κόσμος εκτιμάει ότι και υπάρχει πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μετρό αλλά  εκτιμάει και ότι γίνεται δουλειά». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι η ΝΔ στεναχωριέται επειδή ένα έργο που βάλτωσε επί των ημερών της βάλτωσε σήμερα προχωράει. Το να κουνάει το δάχτυλο η τοπική ΝΔ σε μας είναι μικρόψυχο και μικροπολιτικό».

Οι βιογραφικοί τόποι του Μ. Αναγνωστάκη

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε σε ένα νοικιασμένο σπίτι στην οδό Βενιζέλου, στις 9 Μαρτίου 1925. Ήταν το δεύτερο παιδί του γιατρού Ανέστη Αναγνωστάκη από το χωριό Ρούστικα και της Ευαγγελίας Κασιμάτη από το Αμάρι Ρεθύμνης. Ήταν φυσικό, το πρώτο αρσενικό παιδί της κρητικής οικογένειας να πάρει το όνομα Μανόλης. Τα άλλα δύο αδέρφια του ήταν κορίτσια, η πρώτη Μαρία και και το στερνοπαίδι η Λούλα. Λίγους μήνες αργότερα, βρέφος ακόμη, οι γονείς του μετακόμισαν στον σπίτι της οδού Μητροπολίτη Γενναδίου και Ιουστινιανού επί της πλατείας Δικαστηρίων (Αρχαίας Αγοράς). Η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει στο σπίτι γράφει ανακριβώς ότι γεννήθηκε σ’ αυτό ο ποιητής. Τέλος πάντων, στο σπίτι της Ιουστινιανού ο Αναγνωστάκης πέρασε την παιδική και την εφηβική περίοδο της ζωής του ως την ηλικία των 17 χρόνων, οπότε η οικογένεια μετακόμισε στην οδό Αγίας Σοφίας 20, απέναντι από τον κινηματογράφο «Διονύσια» .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)