to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 27.02.2015

πηγή: alterthess

Πολιτική

Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν για την υπόθεση της Proton Bank

Την παραίτησή του υπέβαλλε πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν. Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτηση του έγινε δεκτή από το Γιάννη Μπουτάρη.


Η παραίτηση φαίνεται πως ήρθε μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Proton Bank με την ποινική δίωξη για απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30 χιλιάδων ευρώ σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε σε βάρος μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank, για «θαλασσοδάνεια» που αγγίζουν τα 38 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενέκριναν και στη συνέχεια χάθηκαν και κατά δύο επιχειρηματιών, συνεταίρων και πρώην μετόχων της ΩΜΕΓΑ Bank για ηθική αυτουργία στην απιστία, καθώς η Εισαγγελία θεωρεί πως εισήλθαν στο δ.σ. της Proton Bank μετά την απορρόφηση της τράπεζάς τους από τη δεύτερη κι έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει τα «θαλασσοδάνεια».

"Ο Χασδάι Καπόν χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης μου κι εκεί το κλείνω το θέμα"  δήλωνε τον Νοέμβριο του 2014 ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μετά το αίτημα για παραίτηση του Χασδάι Καπόν που είχαν κάνει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όταν είχε δει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση δανείου ύψους 13 εκατ. ευρώ από την Proton Bank.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως μέχρι την παραίτησή του το όνομά του δεν είχε αναφερθεί στα σχετικά δημοσιεύματα για την υπόθεση από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Ποινική δίωξη κατά 2 επιχειρηματιών για τα «θαλασσοδάνεια» της Proton Bank

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε δεν αφορά την ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ. ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ bank ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

O ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο δ.σ. τόσο της ΩΜΕΓΑ Bank, όσο και της Proton. Παύθηκε από μέλος του δ.σ. της Proton κατ’ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του δ.σ. τη στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.

Παράλληλα, φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλόμενου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ bank, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο δ.σ., τόσο την ΩΜΕΓΑ όσο και στην  Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το  δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

Όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές πηγές και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα, ενώ είχε προηγηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο - Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 και επαναλήφθηκε την 1/7/2011 γραπτώς εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».

Η δίωξη κατά του Χασδάι Καπόν

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Οκτωβρίου, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, μετά από ανώνυμη καταγγελία την οποία «υπογράφει» μία επιτροπή μικρομετόχων/μικροομολογιούχων, διέταξε έρευνα, την οποία σε πρώτη φάση ανέθεσε στο ΣΔΟΕ, για δάνειο, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συνάψει η Proton Bank με τον επιχειρηματία και αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

 

Η έρευνα είναι προκαταρκτική και σύμφωνα με την καταγγελία ο Χασδάι Καπόν έλαβε το δάνειο με συνοπτικές διαδικασίες τον Ιούλιο του 2011, λίγο πριν η τράπεζα καταρρεύσει υπό το βάρος αποκαλύψεων για μετοχοδάνεια- θαλασσοδάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρών, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης να καταβάλει ως ενέχυρο μετοχές σημαντικά χαμηλότερης αξίας.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)