to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θεσσαλονίκη: Οι πολίτες κατεβαίνουν στη Νέα Παραλία ενάντια στα τραπεζοκαθίσματα

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο πέντε περιπτέρων της Νέας Παραλίας. Σήμερα Κυριακή 9 Απριλίου διοργανώνεται διαμαρτυρία με σύνθημα «Υιοθετούμε τη Νέα Παραλία». Για το θέμα μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ένας εκ των αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας.


Στα θέματα της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης τέθηκε προς έγκριση μία τροποποίηση στο θέμα της εκμίσθωσης πέντε περιπτέρων στην Νέα Παραλία. Η αλλαγή αφορούσε τη λίστα των αναψυκτηρίων προς μίσθωση και συγκεκριμένα εκτός από τα περίπτερα στους κήπους των Ρόδων, του Νερού και του Μεσογειακού Κήπου, ανακοινώθηκε πως τίθενται προς μίσθωση τα περίπτερα στους κήπους του Απογευματινού Ήλιου και των Γλυπτών, αντί για αυτά της Άμμου και των Εποχών. Ο λόγος της αλλαγής σχετίζεται με το ότι στα δύο αυτά περίπτερα δεν υπήρχε δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Παρότι η λειτουργία των αναψυκτηρίων στη Νέα Παραλία αποτελεί κοινή πεποίθηση, αυτό που υπάρχει ως βασικός φόβος είναι η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο των περιπτέρων. Και ο φόβος αυτός αποδεικνύεται βάσιμος σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και με βάση την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει συνολικά η πόλη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε, παρά τα όσα διατείνεται η δημοτική αρχή σχετικά με την μάχη που θα δώσει για να μην υπάρξει παραβατικότητα από την πλευρά των καταστηματαρχών σε σχέση με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, η αδυναμία της να ελέγξει τις καφετέριες της πόλης από την κατάληψη του δημόσιου χώρου, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Από την άλλη, αν και η διοίκηση του δήμου επικαλείται την επιθυμία του κόσμου για την ανάπτυξη εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Μάλλον το αντίθετο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι η Νέα Παραλία έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες ως ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος. Επιπλέον, εάν η πρόθεση του δήμου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πάρει σάρκα και οστά, αυτό αυτομάτως θα σημαίνει αλλαγή στη φυσιογνωμία της Νέας Παραλίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στα όσα υποστηρίχθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την πλευρά της διοίκησης για το θέμα, υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από την πλειοψηφούσα παράταξη, με αποτέλεσμα το θέμα να αναβληθεί και θα επανέλθει προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση. Άμεση ήταν όμως και η αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι σήμερα, Κυριακή 9 Απριλίου, διοργανώνουν διαμαρτυρία με σύνθημα «Υιοθετούμε τη Νέα Παραλία».

Πρ. Νικηφορίδης: «Πρέπει να το ξεχάσουν»

Παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να καταθέσει της αντιρρήσεις του ήταν και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ένας εκ των αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας, ο οποίος μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

«Εμείς ως αρχιτέκτονες σχεδιάσαμε τα αναψυκτήρια προφανώς για να λειτουργήσουν. Ως σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» θέλουμε και διεκδικούμε εδώ και χρόνια να γίνει αυτή η ενοικίαση. Άρα εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με αυτό το πράγμα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα ο δήμος είναι μία υπερ-εκμετάλλευση της δικής μας πρότασης».

Απέρριψε δε τον ισχυρισμό ότι στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει πρόβλεψη για την λειτουργία των αναψυκτηρίων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο μνημόνιο όχι μόνο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά και για λειτουργία των αναψυκτηρίων. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν ζητάει από τον δήμο να λειτουργήσει τα αναψυκτήρια. Το ΤΑΙΠΕΔ ζητάει από τον δήμο να του δώσει το 20% των εσόδων που γενικά μπορεί να έχει από την εκμετάλλευση της Νέας Παραλίας. Όσοι λένε κάτι άλλο, λένε ψέματα», σημείωσε.

Σχετικά με την εκτιμώμενη άποψη ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από υποψήφιους ενοικιαστές των αναψυκτήριων, εάν δεν δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Νικηφορίδης υπογράμμισε: «Αυτό δεν ισχύει επίσης, γιατί για να ισχύει, θα πρέπει να το αποδείξει. Θα πρέπει να κάνει μία δημοπρασία και να μην υπάρχει κανένας υποψήφιος ανάδοχος. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πάρα πολλοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζητούμενο είναι ότι αυτά τα αναψυκτήρια σχεδιάστηκαν ως αναψυκτήρια μικρής κλίμακας, όχι ως καφετέριες. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσουν τον κόσμο τον οποίον αυτοί προβλέπουν, γιατί αυτοί προβλέπουν ουσιαστικά ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εσωτερικών και εξωτερικών γύρω στα 300 τμ. Αυτό σημαίνει ότι θέλει μία μεγάλη κουζίνα, ένα μεγάλο παρασκευαστήριο, θέλει πολλές τουαλέτες, θέλει μεγάλο μπαρ. Δεν γίνεται με την υποδομή που υπάρχει». «Πρέπει να το ξεχάσουν και πρέπει να το δουν λίγο πιο σοβαρά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την άποψη του δημάρχου Γ. Μπουτάρη ότι δεν έχει ανταποδοτικό όφελος η Νέα Παραλία, δεν είναι ένα έργο από το οποίο ο δήμος μπορεί να κερδίζει χρήματα ο Πρ. Νικηφορίδης σημείωσε - με αφορμή και τη χθεσινή ομιλία του στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη Νέα Παραλία, τον δημόσιο χώρο και τον εθελοντισμό -, πως «σε όλες αυτές τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πολλές ελληνικές πόλεις και σε πόλεις του εξωτερικού, ποτέ δεν ήταν ο δήμαρχος ή το δημοτικό συμβούλιο ακροατές, ποτέ δεν μας άκουσαν.

Το ότι έχει μία συγκεκριμένη στάση ο σημερινός δήμαρχος απέναντι στο έργο είναι δεδομένο, το ξέρουμε όλοι, προσπαθούμε να την ερμηνεύσουμε κάποιοι από όλους εμάς που το βλέπουμε, δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε δυστυχώς. Ίσως κάποτε να μας πει για ποιο λόγο έχει αυτή τη στάση απέναντι στην ανάπλαση της Νέας Παραλίας». «Το τι είναι αναπτυξιακό έργο, είναι ένα θέμα. Εάν η Νέα Παραλία δεν είναι αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλονίκη, δεν μπορώ να καταλάβω ποιο άλλο έργο είναι αναπτυξιακό από αυτά που ο σημερινός δήμαρχος έχει κάνει», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ερωτηθείς για το εάν πρέπει κατά την άποψή του να παραμείνει το κτίριο του πρώην Maison Crystal στη Νέα Παραλία, σημείωσε πως «Εμείς στον διαγωνισμό που είχαμε κάνει και στη μελέτη που κάναμε, συμπεριλαμβανόταν και δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να γκρεμιστεί. Αν ο δήμος αύριο αποφάσιζε να το γκρεμίσει, εγώ θα ήμουν ο πρώτος που θα χειροκροτούσα». «Ας αποφασίσουν τελικά τι θα κάνουν με το Maison Crystal, δεν γίνεται να παραμένει έτσι», τόνισε σημειώνοντας πως το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης καθώς το συγκεκριμένο κτίριο παραμένει εδώ και 4 χρόνια κλειστό, είναι ρημαγμένο και ο περιβάλλων χώρος είναι σε άθλια κατάσταση.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)