to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 08.06.2019

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Με τη φωτογραφική έκθεση «Φάκελος Λαμπράκη» άνοιξε ο σταθμός «Ευκλείδης» του μετρό

Με τη φωτογραφική έκθεση «Φάκελος Λαμπράκη» και την παρουσία του Γρηγόρη Λαμπράκη του νεότερου, γιου του ανθρώπου- συμβόλου της δημοκρατίας και του φιλειρηνικού κινήματος, άνοιξε σήμερα το απόγευμα για το κοινό ο σταθμός «Ευκλείδης» του μετρό Θεσσαλονίκης.


 

Η έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη, που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό ΑΕ, φέρνει στο φως τα απόρρητα αρχεία της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και διατρέχει την εποχή που υπήρξε μέλος του ΕΑΜ, τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Κίνηση Ειρήνης, την καριέρα του ως πολιτικός, αθλητής και γιατρός και τις διώξεις που υπέστη καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ακόμη και μετά το θάνατό του.

Στην έκθεση παρουσιάζεται όλη η ζωή του Λαμπράκη, από το 1945 έως το 1963, δήλωσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος τόνισε ότι πήρε τον «απόρρητο φάκελο» της Ασφάλειας για τον πατέρα του, πριν από δύο χρόνια από την Ασφάλεια με τη βοήθεια και του πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά και προέδρου του ΟΑΣΘ, Στέλιου Παππά.

Η έκθεση, όπως τόνισε, "πήρε σάρκα και οστά" χάρη στη Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και τον Γιάννη Αυγέρη που επεξεργάστηκε τον "Φάκελο".

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είπε ότι το πιο αγαπημένο του έκθεμα είναι η φωτογραφία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Είναι η φωτογραφία του Λαμπράκη με τον Αμερικανό αθλητή και πρωταγωνιστή των Αγώνων, Τζέσε Όουενς, με τον οποίο είχαν γίνει φίλοι.

Ο σταθμός "Ευκλείδης" άνοιξε και υποδέχεται τον κόσμο με μία παρά πολύ συμβολική έκθεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην πόλη και για εμάς τους παλαιότερους που μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ΄60, το όνομα Λαμπράκης στοίχειωσε την πόλη, συνδέθηκε με την πόλη. Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν εκείνα τα χρόνια ένα γεγονός, το οποίο σημάδεψε τους Θεσσαλονικείς και τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε.

Ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι ο σταθμός του μετρό ανοίγει λίγες μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Λαμπράκη με την παρουσία του γιου του και την έκθεση "Φάκελος Λαμπράκη" μέσα από την οποία μπορεί κανείς να δει την ιστορία της Ελλάδας -όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και του Λαμπράκη- από τον Εμφύλιο μέχρι το 1963, όταν δολοφονήθηκε ο βουλευτής της Αριστεράς.

Στο τέλος του καλοκαιριού τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια του Μετρό

Ένας ακόμη σταθμός είναι έτοιμος και παραδίδεται στο κοινό. Μετά τον σταθμό "Συντριβάνι" που άνοιξε στα τέλη Δεκεμβρίου σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε ολοκληρώσει κατασκευαστικά τον σταθμό "Ευκλείδης" είπε ο κ. Μυλόπουλος.

Έχουμε αποδώσει τους δρόμους, τα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων που είχε καταλάβει το μετρό και ο σταθμός "Ευκλείδης", καιτο εργοτάξιο αναγκαστικά έχει περιοριστεί σε μία πολύ μικρή περιοχή που είναι ακριβώς γύρω από τον σταθμό. ανέφερε.

«Ο σταθμός είναι έτοιμος, το μόνο που λείπει είναι να λειτουργήσουν οι συρμοί και να βγουν τα εισιτήρια. Ο πρώτος συρμός έχει έρθει κι αυτό είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Σημαίνει ότι το αμαξοστάσιο ήταν έτοιμο να τον υποδεχθεί, ότι η επιδομή, οι σιδηροτροχιές ήταν στη θέση τους και ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πρώτες δοκιμές στο αμαξοστάσιο και στο τέλος του καλοκαιριού» δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι οι υπόγειες σήραγγες διατρέχουν την πόλη από το ένα άκρο μέχρι το άλλο, από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία και το Αμαξοστάσιο από τη μία μεριά και από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι και τη Μίκρα της Καλαμαριάς από την άλλη. Επομένως, εφόσον ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της επιδομής μέσα στο καλοκαίρι και εφόσον ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση της τρίτης ηλεκτροφόρου γραμμής (της γραμμής που δίνει ρεύμα στο μετρό), θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το φθινόπωρο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα δοκιμαστικά δρομολόγια, διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. ευχαρίστησε τους ανθρώπους που δουλεύουν για το μετρό, τους αφανείς ήρωες, όπως τους χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι έδωσαν ψυχή στο μετρό και είναι οι άνθρωποι για τους οποίους γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις.

«Να τους αφιερώσουμε τη σημερινή μέρα, να τους πούμε ευχαριστώ και να συνεχίσουν γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Και για το έργο που θα τελειώσει το τέλος 2020, η γραμμή της Θεσσαλονίκης, και για τη γραμμή της Καλαμαριάς που θα τελειώσει μέσα στο 2021 και για τις δυο άλλες γραμμές που θα ξεκινήσουν τότε, και την κυκλική γραμμή 11 χιλιομέτρων για τις δυτικές συνοικίες, αλλά και τη γραμμή της σύνδεσης με το αεροδρόμιο, η οποία θα γίνει υπέργεια και γι αυτό το λόγο δεν θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια η κατασκευής της» ανέφερε.

Ο σταθμός "Ευκλείδης" του μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι ανοιχτός για το κοινό και αύριο (είσοδος από Κωνσταντινουπόλεως) στις ώρες 18.00-20.00 και ανάλογα με την επισκεψιμότητα υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει και παράταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)