to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 19.01.2021

Κοινωνία

«Θεσσαλονίκη μαζί»: Διπλά φρικτά τα σχόλια της Δ. Αλεξίου για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

«Τέτοιου είδους φρικτές τοποθετήσεις εξισώσουν τον θύτη με το θύμα, είναι αδιανόητες και εγκληματικές. Αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού. Είναι διπλά φρικιαστικό, μάλιστα, όταν τέτοια σχόλια προέρχονται από γυναίκα και ακαδημαϊκό του ΑΠΘ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί».


Σε μία χυδαία τοποθέτηση, βάλλοντας κατά της Σοφίας Μπεκατώρου, προχώρησε η Δήμητρα Αλεξίου, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που δεν δίστασε μάλιστα να ειρωνευτεί το θύμα.

Η Δ. Αλεξίου, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναρωτήθηκε πώς γίνεται γυναίκες που σε επαγγελματικά συνέδρια διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με άνδρες συναδέλφους, να καταλήγουν στο ίδιο δωμάτιο χωρίς τη θέλησή τους.

Μάλιστα στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της στάσης της φτάνοντας να γράψει ότι την ενοχλεί «αφάνταστα που μέρος των γυναικών τους βολεύει αποποιούμενες κάθε ευθύνη τους να επιρρίπτουν βιασμούς και πολλά άλλα για να ανέβουν επαγγελματικά».

«Θεσσαλονίκη Μαζί»: Διπλά φρικτές οι τοποθετήσεις της δημοτικής συμβούλου Δήμητρας Αλεξίου

«Με  αποτροπιασμό και οδύνη διαβάσαμε τα δημόσια σχόλια της κ. Αλεξίου, ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, σχετικά με την έμφυλη βία κατά των γυναικών οι οποίες δημόσια  καταγγέλλουν τα όσα βίωσαν με θάρρος», τονίζει η «Θεσσαλονίκη Μαζί» και επισημαίνει:

«Τέτοιου είδους φρικτές τοποθετήσεις εξισώσουν τον θύτη με το θύμα, είναι αδιανόητες και εγκληματικές. Αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού.

Είναι διπλά φρικιαστικό, μάλιστα, όταν τέτοια σχόλια προέρχονται από γυναίκα και ακαδημαϊκό του ΑΠΘ.

Δυστυχώς, η κ. Αλεξίου έδειξε νωρίς στη δημόσια ζωή της πόλης, την πολιτική της πορεία. Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, πριν ενάμιση χρόνο ζητήσαμε την παραίτησή της από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ως παράταξη με την οποία είχε εκλεγεί, γιατί δεν ακολουθούσε τις θέσεις και τη δημοκρατική λειτουργία μας.
Ελπίζουμε να ζητήσει επιτέλους την παραίτησή της και ο κ. Ζέρβας που την υιοθέτησε.

Εμείς αγωνιζόμαστε με συνέπεια ενάντια στην έμφυλη βία και ανισότητα, ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και την καταπίεση.

Καταγγέλλουμε διαχρονικά τις απόψεις, από όπου και αν προέρχονται, που αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού και στιγματίζουν όσες δυνατές και θαρραλέες γυναίκες σπάνε το φράγμα της σιωπής, του φόβου και της προσωπικής οδύνης και μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν.

Όλες και όλοι στη Θεσσαλονίκη στεκόμαστε αυτονόητα δίπλα σε όσες γυναίκες βίωσαν τον εφιάλτη, όποτε κι αν βρουν το θάρρος να μιλήσουν.

Οφείλουμε να μπούμε στη θέση της κάθε γυναίκας, του κάθε παιδιού, του κάθε ανθρώπου που πέφτει θύμα σε οποιασδήποτε μορφής βίας και βρίσκει το θάρρος και τη δύναμη, με όλο το ψυχικό σθένος, να βγει να μιλήσει δημόσια για όσα βίωσε.

Οφείλουμε να εργαστούμε για την προώθηση πολιτικών ισότητας και προστασίας των γυναικών.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να «σπάσει η σιωπή» και καμία να μην είναι μόνη.

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και όσων ακολούθησαν έδωσε δύναμη, ήρθε σαν φως να διαλύσει το σκοτάδι.

Ευτυχώς υπάρχει η Σοφία και τόσες δυνατές γυναίκες μαζί να σηκώνουν το βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας και παράλληλα να αγωνίζονται και να την αλλάζουν».

«Πόλη Ανάποδα»: Να παραιτηθεί η Σ. Αλεξίου - Να πάρει τώρα θέση απέναντί της η παράταξη Ζέρβα

Έντονη ήταν και η αντίδραση της αυτοδιοικητικής συλλογικότητας «Η πόλη Ανάποδα», που σε ανακοίνωσή της ζητά την παραίτηση της δημοτικής συμβούλου, η παρουσία της οποίας προσβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Απαιτούμε να πάρει τώρα θέση απέναντί της η παράταξη Ζέρβα. Η διοίκηση να στηρίξει να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά τις σχετικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου» τονίζει «Η Πόλη Ανάποδα».

«Η Πόλη Ανάποδα»: #ΜετηΣοφία: Να παραιτηθεί η δημοτική σύμβουλος Δ. Αλεξίου για τις απαράδεκτες δηλώσεις της!
«Μπορεί ολόκληρη η κοινωνία να δείχνει την αλληλεγγύη της στη Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη, δυστυχώς όμως υπάρχει ακόμα μια θλιβερή μειοψηφία ανθρώπων που υποστηρίζει τον βιαστή. Ενίοτε μάλιστα, δεν διστάζει να ειρωνευτεί το θύμα. Σε αυτή τη μειοψηφία ανήκει και ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η Δήμητρα Αλεξίου, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος (είχε εκλεγεί με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί») που στηρίζει τη διοίκηση Ζέρβα.

Όσοι και όσες λοιπόν απορούν «γιατί δεν το κατήγγειλε νωρίτερα», μπορούν να πάρουν την απάντησή τους μέσα από τα ίδια τους τα λόγια: γιατί, εξαιτίας τους, το θύμα θα πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά το τραύμα της υπό την πίεση της ειρωνείας και της χλεύης, ή των θεωριών τύπου «τα ‘θελε και τα ‘παθε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)