to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θεσσαλονίκη: Η γαλάζια ΕΑΔ προσβάλλει την ιστορική μνήμη

Ζητούνται εξηγήσεις από τον Ζέρβα για την αναθηματική στήλη για τη συμβολή του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας


«Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» λέει ένας Θεσσαλονικιός αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Σπύρος Σακκέτας, και οι εξελίξεις με την αναθηματική στήλη για τη συμβολή του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί έρχονται να τον επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά.

Η νεοδημοκρατική διοίκηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας φαίνεται ότι βρήκε σοβαρά τα επιχειρήματα κάποιων μισαλλόδοξων και ακροδεξιών στοιχείων που θέλουν να την αφανίσουν επειδή μνημονεύει τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και έδωσε την υπόθεση σε επιθεωρητές - ελεγκτές της.

Εκείνοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έστειλαν επιστολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, με την οποία του ζητούν να καταθέσει σειρά εγγράφων για την αναθηματική στήλη, στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες «πολιτών», που δεν τους αρέσουν τα όσα αναγράφει.

Πρόκειται για κάποιους μισαλλόδοξους που, από την πρώτη στιγμή που στήθηκε η αναθηματική στήλη, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, προσπαθούν μαζί με φασιστικές και άλλες ακροδεξιές ομάδες να την ξηλώσουν, μη ανεχόμενοι ότι σ’ αυτή μνημονεύεται ο αγώνας του ΕΛΑΣ και αναγράφεται η λέξη «ναζί».

Στην ομάδα συμμετέχουν και δύο γνωστοί για τις εθνικιστικές τους απόψεις «ομότιμοι» καθηγητές του ΑΠΘ, που την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών πρωταγωνίστησαν στα μισαλλόδοξα συλλαλητήρια. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η αναθηματική στήλη που μνημονεύει τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ δέχθηκε τουλάχιστον τρεις βανδαλισμούς από ακροδεξιά στοιχεία.

Ζητούν έγγραφα, αμφισβητούν τη διαδικασία

Τώρα έρχονται οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και ζητάνε να τους αποσταλεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο φάκελος, ο οποίος αφορά τη διαδικασία ανάθεσης της κατασκευής και της τοποθέτησης της αναθηματικής πλάκας. Επίσης θέλουν να ενημερωθούν για το εάν για την τοποθέτηση και το περιεχόμενο της αναθηματικής πλάκας ελήφθη απόφαση δημοτικού συμβουλίου και, εάν ναι, να αποσταλεί.

Ενημέρωση ζητούν και για το εάν ο δήμος απάντησε σε τρεις επιστολές πολιτών οι οποίες εστάλησαν τον Οκτώβριο του 2017, του 2019 και τον Μάιο του 2021 και, εάν ναι, να σταλούν οι απαντήσεις, όπως και για το εάν ο δήμος απάντησε σε δύο επιστολές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για το ίδιο θέμα, οι οποίες είχαν σταλεί τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2021...

Ευήκοα ώτα σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία

Η ομάδα των μισαλλόδοξων δείχνει να έχει αναγάγει το ξήλωμα της αναθηματικής στήλης για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ σε στόχο ζωής. Με την άνοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται πως βρήκε ευήκοα ώτα σε νεοδημοκρατικά βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, ως φαίνεται και από τις εξελίξεις. Οι πολέμιοι της ιστορικής μνήμης ουσιαστικά ζητούν να ξαναφέρουν την ιστορία της πόλης στα μέτρα τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)