to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 28.06.2018

Κοινωνία

Εισαγγελική παρέμβαση για τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος (όλες οι εξελίξεις)

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των δραστών που βεβήλωσαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας


Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των δραστών που βεβήλωσαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Με έγγραφη εντολή προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Δήμητρα Τσιαρδακλή, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητεί από τη Διεύθυνση Ασφαλείας να διεξάγει επείγουσα έρευνα για να διαπιστωθούν αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις, όπως βλάβη επίσημων κοινοποιήσεων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.ά.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι παραπάνω πράξεις είναι σε συνδυασμό με το νόμο για τη ρατσιστική βία, ενώ προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των δραστών ζητείται να αξιοποιηθεί κάθε νομίμως διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο (όπως βίντεο και φωτογραφίες).

Οι φασιστικές αθλιότητες που έλαβαν χώρα χθες, Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη

Μπογιές πέταξαν ακροδεξιοί το βράδυ της Τετάρτης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία για την Μακεδονία πέταξαν μαύρες μπογιές τόσο πάνω στο μνημείο όσο και γύρω από αυτό. Επίσης, κατέστρεψαν και λουλούδια που ήταν τοποθετημένα στο μνημείο.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ακολούθησαν επιθέσεις ακροδεξιών σε αντιεξουσιαστές στη Ροτόντα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα άτομα που επιτέθηκαν ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ καθώς έφεραν διακριτικά της συγκεκριμένης ομάδας. Κατά τις επιθέσεις τραυματίστηκαν δύο άτομα και προκλήθηκαν φθορές σε καταστήματα.

«Να σταματήσει η πολιτική κάλυψη από τη ΝΔ»

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη ΝΔ «Να καταδικάσει άμεσα την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από τους φασίστες»:

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι:

«Η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος αμαυρώνει τη χώρα μας διεθνώς, όπως και τα δημοσιεύματα για επιθέσεις ακροδεξιών διαδηλωτών σε άτομα στη Ροτόντα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή ούτε στις φασιστικές πρακτικές, ούτε στην ακροδεξιά ρητορική που τις καλλιεργεί. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί έστω και σήμερα τις ευθύνες του και να σταματήσει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στο εθνικιστικό μίσος και τη βία».

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε:

"Λυπάμαι πολύ που κάποιοι αυτές τις μέρες επέτρεψαν η αγάπη για την Πατρίδα να λερωθεί με ρατσιστικό μίσος και φθόνο προς τον Συνάνθρωπο, με αποκορύφωμα τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, τις απειλές, και όλες τις υπόλοιπες ακρότητες που είναι φανερό ότι υποθάλπτει η Διαπλοκή για να καλυφθεί. Η προσπάθεια να καλλιεργηθεί η βία και ο φόβος, αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων να διασφαλιστεί η σταθερότητα και το Κράτος Δικαίου, που προστατεύουν όλους τους συμπολίτες μας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προστατεύσουμε τη δημοκρατία, τα εθνικά συμφέροντα και την ιστορική μνήμη, με κάθε κόστος".

Καταδικάζει ο Κ. Καραγκούνης

Με αρκετή καθυστέρηση, η ΝΔ πήρε τελικά θέση, δια στόματος Κ. Καραγκούνη: «Είναι αυτονόητη η καταδίκη στις φασιστικές επιθέσεις», είπε στο «Πρακτορείο FM» ο αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ.

Αναλυτικά:

«Η Πολιτεία πρέπει να είναι και ακόμη πιο αυστηρή στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, στις φασιστικές ή ακραίες εκδηλώσεις πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε απόλυτα απέναντι, ίσως και με ενίσχυση της νομοθεσίας», δήλωσε την Πέμπτη ο Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. «Είναι αυτονόητη η καταδίκη σε επιθέσεις, που δυστυχώς συνεχίζουν και γίνονται και όχι μόνο τώρα στο συγκεκριμένο μνημείο, αλλά και σε άλλα μνημεία και σε εβραϊκά νεκροταφεία. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη ισχυρές αντισημιτικές φωνές, οι οποίες πρέπει να εκλείψουν και είναι αυτονόητη η καταδίκη από τη ΝΔ», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στη ΝΔ περί πολιτικής κάλυψης στο εθνικιστικό μίσος, ο κ. Καραγκούνης απάντησε: «Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Είναι άλλο ζήτημα το Μακεδονικό και το τι γίνεται στο Μακεδονικό και άλλο το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο και καταδικάζουμε. Αυτή η ομάδα (σ.σ. που αποσπάστηκε από τη διαδήλωση και βεβήλωσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος) θα μπορούσε να αποσπαστεί και να πάει να βεβηλώσει μία εκκλησία ή κάτι άλλο, μην τα συνδέουμε [...] Όσοι είχαν προχωρήσει στο παρελθόν σε αντισημιτικές δηλώσεις θυμάστε ότι έφυγαν και από τη ΝΔ, ήταν άμεση η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ και παλαιότερα του Αντώνη Σαμαρά».

«Γενικά», επισήμανε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ, «έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το αίσθημα των πολιτών απέναντι σε αυτή τη συμφωνία, όλοι καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλη πίεση λόγω του Μακεδονικού κι έχω την αίσθηση ότι προκειμένου να αποσυμπιεστεί καταφεύγει σε αόριστες καταγγελίες και σε συκοφαντίες και καταγγελίες γενικά, που σε όλους προκαλούν θυμηδία».

Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες, ζητεί το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

"Να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους νοσταλγούς του σκοταδισμού που επιχειρούν να αμαυρώσουν με τον πλέον χυδαίο τρόπο την εικόνα της πόλης" ζητεί από τις Αρχές το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, εκφράζοντας τη "βαθιά θλίψη, την έντονη ανησυχία και την αγανάκτηση των Ελλήνων Εβραίων για την τρίτη κατά σειρά βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης που έγινε το βράδυ της 27ης Ιουνίου 2018".

Το ΚΙΣΕ, με ανακοίνωσή του, καλεί επίσης "την Πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς να αποδοκιμάσουν κατηγορηματικά τη βεβήλωση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας".

"Η εικόνα του Μνημείου Ολοκαυτώματος καλυμμένου με κόκκινη μπογιά αποτυπώνει περίτρανα τη βούληση των βανδάλων να βάψουν με αίμα, για μια ακόμη φορά τον Εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης από την οποία 50.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στα Γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"Το μνημείο", σημειώνεται, "δεν πρόκειται να χάσει την αξία του: Να θυμίζει στους επισκέπτες του τη βαρβαρότητα που οδήγησε στο θάνατο τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι και να αφυπνίζει την κοινωνία ότι το απόλυτο κακό μπορεί να ξανασυμβεί, εάν δεν θωρακίσουμε τις αρχές της δημοκρατίας μας και του ανθρωπισμού μας".

Η ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία, όπως τονίζει, "οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας.

"Η νέα πράξη προσβολής και απαξίωσης ενός συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα, οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 Η ΙΚΘ σημειώνει πως "η εικόνα του Μνημείου Ολοκαυτώματος καλυμμένου με κόκκινη μπογιά και της καταστροφής των λουλουδιών που ήταν τοποθετημένα σε αυτό, αποτελεί μια ακόμη θλιβερή και ξεκάθαρη ένδειξη για τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία".

Επισημαίνει δε ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, βεβηλώνεται και σημειώνει: "Ως φαίνεται, από την τρίτη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος μέσα σε λίγους μήνες (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018 και Ιούνιος 2018), δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας, παρά τα όσα έχει διδάξει η Ιστορία είναι έτοιμοι να βαδίσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες".

Η Ισραηλιτική Κοινότητα τονίζει ακόμα πως "ο εφησυχασμός, η άγνοια και η ανοχή, απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν δυστυχώς σε αυτούς που σήμερα βάφουν κόκκινο ένα μνημείο που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο βωμό φασιστικών ιδεολογιών, το δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα".

Καταδικάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι απλώς λυπηρό και προσβλητικό, αλλά εξοργιστικό και πρέπει επιτέλους, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από την Πολιτεία".

"Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τη βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται" προσθέτει η Περιφέρεια.

Η ανακοίνωση του Δήμου

Την "αποστροφή και την απερίφραστη καταδίκη της" για τη χθεσινοβραδινή βεβήλωση -για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες- του μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

"Το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της" τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

 "Η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις, που το τελευταίο διάστημα πληγώνουν τη συλλογική καθημερινότητα και διχάζουν τη δημόσια ζωή της πόλης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν" υπογραμμίζεται και σημειώνεται: "Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές λύνονται με ψύχραιμο, νηφάλιο και πολιτισμένο διάλογο και μέσα από θεσμικές διαδικασίες. Όχι με αυτοδικία ούτε με τον νόμο της ζούγκλας. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, που είναι ο σεβασμός στον άλλον και στο δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Μόνον έτσι μπορούμε να προσδοκούμε ότι η κοινωνία μας θα προχωρήσει μπροστά".

Το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε τη χθεσινή βεβήλωση

Το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε τη χθεσινή βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας από την Πολιτεία τη σύλληψη και τιμωρία αυτών που το έπραξαν. 

«Ο χθεσινός βανδαλισμός του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού σε κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας. Καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς "αστερίσκους". Η σύλληψη και η τιμωρία των βανδάλων, ρατσιστών και τρομοκρατών, όπως και η προστασία Μνημείων και πολιτών, είναι υποχρέωση της Πολιτείας» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

 

Καταδικάζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταδικάζει "με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη βεβήλωση του Μνημείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη, που για μία ακόμη φορά έγινε στόχος ανεγκέφαλων αρνητών".

 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ, "ως απόγονοι των 353.000 Γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας και τον αποτροπιασμό μας για τη βέβηλη πράξη", "δηλώνουμε πάντοτε παρόντες στον αγώνα για την εμπέδωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως προαπαιτούμενα του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας" και "καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να δείξουν μηδενική ανοχή στον φασισμό και τους αρνητές των Γενοκτονιών".

Καταδίκη από τον Γερμανό πρόξενο Β. Στέχελ

"Έχοντας επίγνωση της ευθύνης της για το Ολοκαύτωμα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας καταδικάζει κάθε μορφή αντισημιτισμού - οπουδήποτε και οποτεδήποτε" τονίζει σε δήλωσή του για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ.

"Ακούγοντας για την κατ' επανάληψη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, ένοιωσα θλίψη και απέχθεια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία με το Ολοκαύτωμα σχεδόν αφανίστηκε" σημειώνει στη δήλωσή του ο Γερμανός πρόξενος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)