to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 28.09.2021

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Η Χρυσή Αυγή πίσω από τη δολοφονική επίθεση σε φοιτητές

Σήμερα νωρίς το πρωί κουκουλοφόροι χτύπησαν φοιτητές έξω από τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Πληροφορίες για τραυματίες - Ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τους φασίστες κουκουλοφόρους εξέδωσε το αυτοαποκαλούμενο «Μέτωπο Νεολαίας» της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» - «Χρειάζεται αγώνας παντού, σε δρόμους, σχολεία, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ν. Φίλης, τονίζοντας την ανάγκη καταδίκης του φασισμού


Βίαιη επίθεση με πέτρες, λοστούς και πυρσούς δέχθηκαν μέλη Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, από ομάδα ακροδεξιών μαθητών του σχολείου. Η σημερινή επίθεση δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά και τις προηγούμενες εβδομάδες που οι φοιτητές μοίραζαν υλικό για τον Παύλο Φύσσα και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθαν αντιμέτωποι με τους προπηλακισμούς των ακροδεξιών. 

Το “Μέτωπο Νεολαίας” Χρυσής Αυγής εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση σε φοιτητές, τασσόμενη στο πλευρό των κουκουλοφόρων "μαθητών" και επιβεβαιώνοντας ότι στους κόλπους των μαθητών “κρύβονται” ακροδεξιά στοιχεία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το GRTIMES, στην ανακοίνωση “συγχαίρει τους μαθητές για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς“!

Συγχαίρει δηλαδή όλους όσοι επιτέθηκαν με σουγιάδες, καδρόνια και πυρσούς στους φοιτητές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τα ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν δεκάδες άτομα, αλλά και να τραυματιστεί ένα άτομο και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να κινδυνέψουν την ίδια ώρα δεκάδες άτομα.

Ένα ερώτημα που εγείρεται – εκτός όλων των άλλων – είναι πώς η νεολαία ενός κόμματος, τα στελέχη του οποίου έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται έγκλειστα στη φυλακή και την ίδια ώρα το Εφετείο το έχει θέσει εκτός νόμου, προχωρούν σε ανακοινώσεις, επικροτώντας και διαδίδοντας στην ουσία τη βία.

Και όλα αυτά σημειώθηκαν το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να τηρούν … διακριτική παρουσία στο χώρο, σε μικρή απόσταση από τα σχολεία και την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια και χωρίς να παρεμβαίνουν.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους:

“Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς.

Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της «ταξικούς επαναστάτες».”

Υπενθυμίζεται ότι και πριν λίγες μόλις μέρες ακροδεξιοί είχαν επιτεθεί με πέτρες στους συμμετέχοντες της πορείας υπερηφάνειας (pride) στην Θεσσαλονίκη. 

Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη, μετά και την πρόσφατη επίθεση μαθητών και εξωσχολικών σε μέλη φοιτητικών συλλόγων που μοίραζαν κείμενο έξω από το σχολείο. Έτσι και σήμερα δεκάδες άτομα, εφορμώντας από την αυλή του σχολείο προσπάθησαν να τρέψουν ανεπιτυχώς σε φυγή τους φοιτητές. Στο σημείο υπήρξε συμπλοκή και μάχες σώμα με σώμα, ενώ σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ένας από τους επιτιθέμενους κρατούσε και μαχαίρι.

Ο Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας - Πειραιά, από κοινού με την καμπάνια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ, αναφέρει: «Στην Σταυρούπολη φασιστάκια των 18-19 χρόνων που ανήκουν στον Ιερό Λόχο, την ΣΑΡΙΣΑ κα επιτέθηκαν προσχεδιασμένα σε μέλη φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο σημείο όπου είχαν δεχθεί προπηλακισμούς 2 φορές σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο των τραμπούκων σε μια ανακοίνωση του εθνικιστικού στεκιού ΣΑΡΙΣΑ που στεγάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και μοιράστηκε έξω από σχολεία της περιοχής αναφέρει μεταξύ άλλων:

«πετυχαίνεις κνίτες και αναρχικούς και δεν αντέχεις την απλυσιά;
Σιχάθηκες τον καθηγητή που στάζει χολή για έθνος και φυλή;

Συγχαρητήρια! Είσαι και εσύ «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ»». 

Σοκάρει η μαρτυρία 17χρονης μαθήτριας για τα άγρια επεισόδια έξω από σχολείο στη Σταυρούπολη

Όπως είπε η 17χρονη μαθήτρια, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, μαθητές στα ΕΠΑΛ, βγήκαν μέσα από το σχολείο και, φορώντας κράνη-κουκούλες και κρατώντας διάφορα αντικείμενα, επιτέθηκαν με μανία κατά των συγκεντρωμένων φοιτητών που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική διαμαρτυρία, έξω από το σχολείο.

«Οι φοιτητές ήταν από έξω γιατί πριν λίγες ημέρες, ενώ μοίραζαν φυλλάδια, χτυπήθηκαν κάποια άτομα. Παιδιά του σχολείου, φασίστες, πήγαν από πίσω, έβαλαν κουκούλες, βγήκαν έξω και αρχίσαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα. Έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και καιρό από το σχολείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε χτυπήσει πολλά παιδιά από το σχολείο», κατήγγειλε η 17χρονη και ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετοί τραυματίες από τα επεισόδια. «Δύο άτομα συγκεκριμένα είχαν στο κεφάλι τους αίματα από το ξύλο», είπε.

Σύμφωνα με τη μαθήτρια, οι ίδιοι μαθητές έχουν δημιουργήσει και στο παρελθόν προβλήματα.

Μετά την επίθεση οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Σταυρούπολης ενώ τρείς από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

«Καταγγέλλουμε την φασιστική επίθεση που δέχθηκαν μέλη ΦΣ την ίδια ώρα που μοίραζαν τις αποφάσεις των συλλόγων τους έξω από σχολείο. Οι φασίστες μαζεύτηκαν για να ξυλοκοπήσουν τους φοιτητές, να επιτεθούν για μια ακόμα φορά στο οργανωμένο κίνημα και να σπείρουν το φόβο.

Οι φοιτητές και οι μαθητές έχουν δείξει ότι δεν υποχωρούν και δεν τρομοκρατούνται από τέτοια θρασύδειλα χτυπήματα. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι βαθιά ριζωμένη στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ένα χρόνο μετά τη δίκη της ΧΑ, δε θα επιτρέψουμε στους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι στις γειτονιές, τα σχολεία και τις σχολές μας. Οι αντιλήψεις της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού και οι φασιστικές πρακτικές δεν έχουν χώρο πουθενά. Οκτώ χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο αγώνας ενάντια στο φασισμό δίνεται καθημερινά εκεί που οι φασίστες βγαίνουν από τα καβούκια τους και επιτίθενται ξανά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας.

Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάμε! Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει Φασισμός. Σημαίνει μίσος για το διαφορετικό, ξενοφοβία, ρατσισμός, συντήρηση των πιο σκοταδιστικών απόψεων που έχει γεννήσει ανθρωπότητα. Σημαίνει επιθέσεις σε μετανάστες εργαζόμενους όπως οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές, δολοφονίες όπως του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.

Σημαίνει όμως και ολόπλευρη στήριξη των αφεντικών στα σχέδια τους όπως άλλωστε έκαναν οι ναζιστές εγκληματίες της Χ.Α με την οργάνωση δουλεμπορικού γραφείου στη Ναυπιγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος για να βρίσκουν οι εφοπλιστές φθηνό εργατικό δυναμικό, όπως έγινε και με την προσπάθεια καταστολής των δίκαιων απεργιακών κινητοποιήσεων για υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων στη COSCO, όπως κάνουν σε κάθε χώρο δουλειάς αφού είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» της εργοδοσίας.

Στέλνουμε μήνυμα ότι αυτοί και η εγκληματική τους ιδεολογία δεν θα βρουν χώρο στις σχολές μας, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους ψυχαγωγίας της νεολαίας!

Ξέρουμε ότι είναι η οργανωμένη μας δράση και αγώνας που φοβούνται, καλούμε λοιπόν τους φοιτητές και τους μαθητές ακόμη μια φορά σε κοινό αγώνα!» αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι καλώντας σε νεά συγκέντρωση σήμερα στις 18.30 το απόγευμα  στην πλατεία Τερψιθέας».

Ν. Φίλης: Οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι

Τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί στην Σταυρούπολη σχολιάζει ο Ν. Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: 

«Εξοργίζουν και ανησυχούν οι εικόνες φασιστών, πιθανότατα όπως διαβάζω μελών της μαθητικής κοινότητας του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, να επιτίθενται με μαχαίρια και καδρόνια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές προκηρύξεις. Μάλιστα η αρχή είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και πάλι κουκουλοφόροι φασίστες, οι ίδιοι προφανώς, είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις στην επέτειο της δολοφονίας Φύσσα. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια τυχαία επίθεση, αλλά για μια σχεδιασμένη -όπως δείχνει και το μέγεθος- απόπειρα υπενθύμισης ότι η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός έχουν ακόμα ρίζες στην κοινωνία. Και διάλεξαν γι’ αυτό την επέτειο Φύσσα. Την απαρχή της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους;

Ακόμα μια φορά: ο φασισμός έχει πολλά κεφάλια. Η ήττα του δεν είναι ποτέ αυτονόητη και ανέξοδη. Χρειάζεται αγώνας παντού, σε δρόμους, σχολεία, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Χρειάζονται απαντήσεις σε ό,τι τον γεννά σε κάθε συγκυρία, ξεκινώντας σήμερα, όπως το 2012, από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες». 

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Το φασιστικό τέρας χτύπησε πάλι

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της συμμορίας της Χρυσής Αυγής και το φασιστικό τέρας χτύπησε πάλι.

Αυτή τη φορά ακροδεξιές ομάδες επιτέθηκαν με πέτρες και λοστούς σε μέλη μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι διαμαρτύρονταν για επίθεση η οποία είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικές μέρες εναντίον μαθητών και φοιτητών που μοίραζαν προκηρύξεις στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Οι επίθεση των ακροδεξιών έγινε με σκοπό να αποτρέψει τη σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και με προφανή στόχο να χτυπήσουν τους συγκεντρωμένους μαθητές και φοιτητές και κατ’ επέκταση το οργανωμένο αντιφασιστικό, δημοκρατικό κίνημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, καταδικάζει τη φασιστική βία εναντίον των συγκεντρωμένων και εκφράζει τη συμπαράσταση του στα θύματα της επίθεσης. Δηλώνει δε την αλληλεγγύη του, και τη συμπόρευση με το λαϊκό, αντιφασιστικό, δημοκρατικό κίνημα.

Καλεί την κυβέρνηση, αντί για τη δημιουργία της διαβόητης πανεπιστημιακής αστυνομίας να φροντίσει για την περιφρούρηση των δημοκρατικών ελευθεριών σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την προστασία των μαθητών και των φοιτητών από κάθε ακροδεξιά συμμορία. Και φυσικά για την άμεση σύλληψη των δραστών.

Επί πλέον μας, ο γραμματέας της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αμπατζάς, επικοινώνησε το πρωί με τον αναπληρωτή διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμά Μπαχαράκη.  Του εξέφρασε το ενδιαφέρον και την έντονη ανησυχία του για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν και του ζήτησε επίσημη ενημέρωση. Επίσης, δηλώθηκε ρητώς η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση της συνδρομής του κόμματος στην καταπολέμηση και εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για την Δημοκρατία και τα δικαιώματα και καλεί για μια ακόμη φορά σε συσπείρωση όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής.

ΚΚΕ Δυτ. Μακεδονίας: «Δεν χωρά εφησυχασμός!»

Την «φασιστική επίθεση με καδρόνια, κροτίδες και πυρσούς ενάντια σε φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων, που έγινε σήμερα, Τρίτη 28/9/2021, στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης», καταγγέλει με ανακοίνωσή του η οργάνωση Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, που επισημαίνει:

«Πρόκειται για οργανωμένες ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μακριά και απέναντι από τα προβλήματα της νεολαίας και των μαθητών. Δεν το κρύβουν άλλωστε ούτε με τις δηλώσεις τους, ούτε με τις ανακοινώσεις τους όπως αυτή της νεολαίας της Χρυσής Αυγής που χαιρέτισε την επίθεση! Επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το ρόλο τους ως το μακρύ, βρώμικο χέρι του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι δυνάμεις, λίγες μέρες πριν, είχαν χτυπήσει φοιτητές που μοίραζαν έξω από το σχολείο ενημερωτικά φυλλάδια για τις εξελίξεις στην παιδεία και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Δεν χωρά εφησυχασμός!»

«Ο λαός της Θεσσαλονίκης, η νεολαία της περιοχής έχουν απομονώσει ξανά τις ακροδεξιές, εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις και θα κάνουν πάλι όποτε προσπαθήσουν να σηκώσουν κεφάλι», προσθέτει το ΚΚΕ και καλεί «τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργάτες, μαζικά το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι γονέων και μαζικοί φορείς στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)