to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 05.04.2021

Πολιτική

Θεσσαλονίκη: Επανεξέταση της απόφασης για το λιανεμπόριο ζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Σε ειδική συνεδρίαση προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης μαζί με φορείς του εμπορίου προκειμένου να συζητήσουν την επανεξέταση της απόφασης για το λιανεμπόριο


Να επανεξεταστεί η απόφαση και να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ζητήθηκε στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με μοναδικό θέμα συζήτησης την πορεία του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι φορείς του εμπορίου και της οικονομίας της Θεσσαλονίκης που εκλήθησαν στη συνεδρίαση, εξέφρασαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την έντονη διαμαρτυρία τους, αναφορικά με το ότι - όπως είπαν - δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και πληροφορήθηκαν για την απόφαση αναστολής του ανοίγματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις είχαν λάβει πως θα ανεβάσουν ρολά στις 5 Απριλίου μαζί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, είπε πως η αγορά της πόλης «είναι σε μεγάλη αναστάτωση», ο Παντελής Φιλιππίδης, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου, είπε πως δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα κρούσμα μέσα στη διάρκεια του χρόνου σε μικρομάγαζο, ενώ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Μασούτης, υπογράμμισε πως είναι η δεύτερη φορά -μετά την περίοδο της ΔΕΘ- που οι έμποροι και οι επαγγελματίες δεν ενημερώνονται για τις όποιες αποφάσεις της πολιτείας. «Δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά και να μην έχει ζητηθεί η άποψή μας. Θα πρέπει να είμαστε κι΄ εμείς σε αυτή την κουβέντα και να μην μαθαίνουμε τα νέα από τα κανάλια και τα σάιτ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μασούτης.

Απευθυνόμενος προς το Σώμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλος, τόνισε ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει οικονομικά» και υποστήριξε πως ότι δεν έκανε η οικονομική κρίση θα το κάνει η πανδημία, ρίχνοντας «ταφόπλακα στον επιχειρηματικό κόσμο». Για «αιφνιδιασμό, ψεύτικες ελπίδες και σκοτσέζικο ντουζ», έκανε λόγο ο Αναστάσιος Καπνοπώλης πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης ως «ασπιρίνη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οικοδεσπότης της ειδικής συνεδρίασης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, συμφώνησε με τους φορείς πως «προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών - λοιμωξιολόγων και επιστημόνων -, αλλά, διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της» και ζήτησε άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, κάνοντας λόγο για «ελληνική, αλλά επιτυχημένη πατέντα».

Στην ειδική συνεδρίαση παρέστη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανάκληση της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων, υπογραμμίζοντας πως η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να δίνει «μάχες», με τις όποιες δυνατότητες έχει, στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, που εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τους επαγγελματίες και τους εμπόρους, αλλά και οι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους των φορέων πήραν το λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος της 'Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πέτρος Σημάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Κώστας Ιακώβου, ο Ιωάννης Γκλαρνετατζής από το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου, ο Κυριάκος Τσιαούσης από το Συνδικάτο Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Πέτρος Σημάδης από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)