to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:01 | 05.12.2022

Κοινωνία

Οργή για τον πυροβολισμό του 16χρονου: Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα - Με χημικά απάντησε η ΕΛ.ΑΣ.

Πριν καν ξεκινήσει η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τον σοβαρό χθεσινοβραδινό τραυματισμό του 16χρονου αγοριού από πυρά αστυνομικού, τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων


Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Καμάρας στη Θεσσαλονίκη, στο σημείο όπου ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η πορεία συμπαράστασης στον 16χρονο που πυροβολήθηκε τα ξημερώματα από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ.

Με αφορμή μικρής διάρκειας επεισόδια πλησίον της συγκέντρωσης της Καμάρας, η αστυνομία εξαπέλυσε γενικευμένη επίθεση με δακρυγόνα, επιχειρώντας να εμποδίσει την πρόσβαση για τους διαδηλωτές στο σημείο.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε τζαμαρίες βιτρινών καταστημάτων, στην οδό Αγίας Σοφίας.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα στην επιχείρηση των ΜΑΤ να ακυρώσουν την πορεία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ξεμπλοκάρουν τον δρόμο. Στη συνέχεια η πορεά κινήθηκε προς Τσιμικσή, Αριστοτέλους και Μητροπόλεως.

Σε προσαγωγές έξι ατόμων, προχώρησε, μέχρι στιγμής η Αστυνομία, όπως ανακοίνωσε η ίδια. 

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο

Συγγενείς και φίλοι του ανήλικου Ρομά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του Ιπποκράτειου

Στο μεταξύ, συγγενείς και φίλοι του ανήλικου Ρομά που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στην εντατική του νοσοκομείου, συγκεντρώθηκαν για άλλη μία φορά μπροστά από την κεντρική πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη, για τη συγκεκριμένη υπόθεση που χαρακτήρισαν ως ρατσιστικό έγκλημα.

Στο σημείο βρίσκονται περίπου 30 – 40 άτομα όπου κρατούν πανό που αναγράφει «οι ζωές των Ρομά έχουν σημασία» και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη, για την αναίτια σφαίρα που έφαγε στο κέφαλι ο άνθρωπος τους.

Σε δήλωσή του, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του κόμματος, τόνισε ότι «το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν δεχθεί το πλήγμα». Όπως είπε «ένας 16χρονος άοπλος δέχθηκε ευθεία βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ ήταν γνωστή η παράβασή, το ύψος της οικονομικής βλάβης και η ηλικία του».

Υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ δεν θα ανεχθεί καμία συγκάλυψη και καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους κρατική βία και καταστολή, η οποία βασίζεται σε διάκριση απέναντι σε μερίδα ανθρώπων, είτε είναι Ρομά, είτε είναι φτωχοί. «Η κρατική καταστολή να μη σηκώσει ξανά χέρι απέναντι σε αδύναμο, σε βιοπαλαιστή σε νεολαίο», κατέληξε ο Λ. Στολτίδης.

Με σύνθημα «στην βια του συστήματος και την καταστολή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή», η ΚΝΕ, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 5/12 παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμαρτυρόμενη για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στον σταθμό Κατεχάκη του μετρό και πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο.

«Σε κάθε περίπτωση η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, δίκαια εξοργίζει και δίκαια δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται, στο έδαφος της υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και την νεολαία», σημείωσε ο Ιάσωνας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην συγκέντρωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)