to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 22.01.2014

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες

Κινδυνεύουν με απέλαση - Σε 40 μέρες η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών


Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν οι δύο τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, ηλικίας 49 και 51 ετών, που συνελήφθησαν χθες το πρωί από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη διότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν αναζητήσεις της Interpol.

Οι Mehmet Yaman Mustafa και Kadir Kaya οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους- απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσίαση δύο φορές το μήνα (1 και 16) σε αστυνομικό τμήμα και καταβολή εγγύησης 1.000 ευρώ για τον καθένα.

Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισής τους, στον έναν έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι δύο άνδρες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ως μέλη της "Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν".

Το Συμβούλιο Εφετών σε 40 ημέρες αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εκδοθούν ή όχι στην Τουρκία. Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε το πρωί ομάδα ατόμων, που φώναζαν συνθήματα υπέρ των δύο ανδρών. Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Η ανακοίνωση των αλληλέγγυων:

Σε σχετική ανακοίνωση των αλληλέγγυων αναφέρεται ότι «ο Καδίρ Καγια που πήγε στην αστυνομία στο Τμήμα Αλλοδαπών για ανανέωση των χαρτιών του, και ο Mehmet Yaman Mustafa που τον συνόδευε για να το βοηθήσει. Η αστυνομία τους έκανε προσαγωγή με αιτία ότι έχουν «ένταλμα από το Ιντερπόλ». Και οι δυο σύντροφοί μας είναι πάνω από 10 χρόνια στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες. Και οι δυο είναι απόμαχοι απεργίας πείνας, και οι δυο έχουν προβλήματα υγείας. Και οι δύο έχουν χαρτί αναπηρίας από το ελληνικό κράτος.

Η πρώτη κίνηση της Ελλάδας λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας έγινε η σύλληψη των πολιτικών προσφύγων. Το 2013 σχεδόν σε όλους τους συντρόφους μας έγιναν προσαγωγές, συλληθήκαν με λόγο το «ένταλμα Ιντερπόλ», βασανιστήκαν και εκδικαστήκαν. Θυμόμαστε τον σύντροφο Μπουλουτ Γιαϊλά (από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης η σχετική φωτογραφία), που με συνεργασία ΜΙΤ, CIA και ελληνικής μυστικής υπηρεσίας, με παράνομο τρόπο παραδόθηκε στην Τουρκία. Ούτε που πέρασε 2 μήνες μετά τις δίκες εκδόσεων, που οι επαναστάτες από την Τουρκία έκαναν 55 μέρες απεργία πεινάς».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των αγωνιστών πολιτικών προσφύγων, του  Mehmet Yaman Mustafa και του Kadir Kaya, τη λήξη των διώξεων τους και των απελάσεων και εκδόσεών τους. Καλούμε όλα τα κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα και δημοκρατικές μαζικές οργανώσεις να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις και να συμπαρασταθούν στα δικαστήρια για να τους στηρίξουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)