to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου

Το μεγάλο βήμα για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών στη Θεσσαλονίκη έγινε αργά χθες το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.


Επειτα από συζητήσεις χρόνων, για τις οποίες πολλοί πίστευαν ότι θα είναι ατέρμονες, το αίτημα για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών φαίνεται ότι πήρε τον δρόμο της υλοποίησης.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να «εγκρίνει την αγορά οικοπέδου/γηπέδου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ).

»Η αγορά αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένου του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων να διαθέτουν μετά θάνατον το σώμα τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, κοσμοθεωρητικές και ιδεολογικές τους αντιλήψεις, όπως αυτό απορρέει από το άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας καθώς και από το άρθρο 13 του Συντάγματος για τη θρησκευτική ελευθερία.

Παράλληλα, η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα».

Το συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 400.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, ενώ το ΚΑΝ θα δημιουργηθεί με τη διενέργεια δημοπρασίας.

Δεν ήταν ανέφελη η ψήφιση. Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε με ένταση να αναβληθεί η συζήτηση γιατί δεν ήταν παρών ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και, θέτοντας πολλά ερωτήματα σχετικά με την περιοχή στην οποία θα αγοραστεί το οικόπεδο, είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί βιάζεται τόσο ο δήμαρχος, μη μας πάρει την κρέμα ο Καμίνης;».

Το «πρόσκομμα» είναι βέβαια γεγονός: ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, όταν ανακοινώθηκε ότι στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου βρήκε οικόπεδο ο δήμος, αντέδρασε με σφοδρότητα λέγοντας:

«Και οικόπεδο να αγοράσουν το αποτεφρωτήριο στη Σίνδο δεν θα γίνει. Εάν δεν ρωτηθούμε για πράγματα που αφορούν τον δήμο μας θα αντιδράσουμε. Ας μη δοκιμάσουν».

Μάντης κακών έγινε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής, που είπε ότι φοβάται «ξεσηκωμό στην περιοχή, εξέγερση θα γίνει» και πρότεινε να γίνει το αποτεφρωτήριο στα υφιστάμενα νεκροταφεία του δήμου. Να εγκριθεί ομοφώνως η πρόταση ζήτησε η κ. Ελεάννα Ιωαννίδου και ο κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης τοποθετήθηκε λέγοντας «να γίνει, να είναι δημόσιο και να ισχύει για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα».

Ο πρόεδρος του συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος με λιτότητα έκλεισε το θέμα λέγοντας «ας μην είμαστε υποκριτές, εδώ πηγαίνουν για καύση στη Βουλγαρία, σήμερα θέλουμε αποτεφρωτήριο, έχουμε τα λεφτά, θα το βρούμε και το οικόπεδο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)