to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:34 | 23.12.2014

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για έξι τελωνειακούς

Αντιμέτωποι με κακουργήματα βρίσκονται έξι υπάλληλοι του Β' Τελωνείου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για υπόθεση, συνδεόμενη με λαθρεμπορία, που χρονολογείται το έτος 2007 κι από την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε συνολικά με 651.000 ευρώ.


Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των τελωνειακών, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απιστίας κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στις προηγούμενες πράξεις (για κάποιους οι κατηγορίες συνδέονται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου).

Ακόμη, για ηθική αυτουργία διώκεται 7ο άτομο, που είναι εκτελωνιστής και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας.

Η υπόθεση συνδέεται με την εισαγωγή εμπορευμάτων, προερχόμενων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, για τα οποία δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι δασμοί και φόροι, με σκοπό να επωφεληθεί η συγκεκριμένη εταιρεία.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, από την έρευνα προέκυψε -μεταξύ άλλων- «καταστρατήγηση» του τελωνειακού «καθεστώτος 42» (σ.σ. καθεστώς που χρησιμοποιεί ο εισαγωγέας για να πετύχει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ όταν τα εισαγόμενα αγαθά πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Βουλγαρία), ενώ οι εμπλεκόμενοι τελωνειακοί φέρονται ότι αποδέχθηκαν συνολικά 60 διασαφήσεις εισαγωγής που κατέθεσε ο εκτελωνιστής (σ.σ. πρόκειται για έντυπα) και συνοδεύονταν από εικονικά και ανακριβή παραστατικά).

Αφορμή για τον ποινικό έλεγχο των τελωνειακών αποτέλεσε αναφορά εισαγγελέως του Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου καταδικάστηκαν για λαθρεμπορία ο εκτελωνιστής και η σύζυγός του (η καταδίκη τους κατέστη ήδη αμετάκλητη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)