to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 17.03.2017

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία έξω από τα H&M για τις συμβάσεις εξαθλίωσης - Καταγγελία και από την ΟΙΥΕ

«Όχι στις συμβάσεις εξαθλίωσης της H&M. Αγωνιζόμαστε για συλλογικές συμβάσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες» - Καταγγελία και από την ΟΙΥΕ για την προσπάθεια της διοίκησης της πολυεθνικής εταιρείας να αλλάξει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα της αλυσίδας H&M στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήσαν το πρωί της Παρασκευής μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού Θεσσαλονίκης. 

Σύνθημα των εργαζομένων το  «Όχι στις συμβάσεις εξαθλίωσης της H&M. Αγωνιζόμαστε για συλλογικές συμβάσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία εργαζόμενης στα «H&M»: Ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας προβλέπει η νέα σύμβαση

Στην κάλεσμα της η Ένωση ανέφερε ότι «η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και αποτελεί για εμάς αγώνα επιβίωσης και πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης με την εργοδοσία που τα σχέδια της έχουν να κάνουν με το ολοκληρωτικό ξεχαρβάλωμα των συμβάσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας».

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Γαρυφαλλιά Καλαμαρά οι νέες συμβάσεις που δόθηκαν προς υπογραφή στους εργαζόμενους της αλυσίδας καταστημάτων H&M είναι κατάπτυστες και έχουν στόχο να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Καλώντας τους υπαλλήλους να μην τις υπογράψουν, σημείωσε ότι οι εμποροϋπάλληλοι συνεχίζουν να διεκδικούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Δείτε τις δηλώσεις της στο dailythess.gr:

* Φωτογραφίες - Βίντεο : dailythess.gr

ΟΙΥΕ: Η «H&M» επιβάλλει την υπερεντατικοποίηση των εργαζομένων

Τη διοίκηση της πολυεθνικής εταιρείας H&M καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία, όπως υποστηρίζει ότι «με εκβιαστικό τρόπο και με αστείες δικαιολογίες, προσπαθεί να αλλάξει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, να καταργήσει δικαιώματα και συμφωνημένες παροχές και να επιβάλει όρους εργασίας, ακόμα και παράνομους».

«Με τις νέες ατομικές συμβάσεις και υπό την απειλή απόλυσης, η H&M επιβάλλει την υπερεντατικοποίηση των εργαζομένων, που θα πρέπει να γίνουν "πολυεργαλεία", τη δυνατότητα να μετακινεί το προσωπικό σε όλη την Ελλάδα είτε περιστασιακά είτε μόνιμα και χωρίς καν στοιχειώδη κάλυψη εξόδων. Μετονομάζει σε "οικειοθελή παροχή" το συμφωνημένο επίδομα που έδινε η εταιρεία σε όλους τους εργαζόμενους έως τώρα, προφανώς για να μπορεί να το περικόψει αργότερα, ενώ βάζει τους εργαζομένους να πληρώνουν για την εκπαίδευση» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Και προσθέτει: «Είναι απορίας άξιον, εάν η κεντρική διοίκηση της εταιρείας στη Σουηδία γνωρίζει αυτήν την εξευτελιστική για τους εργαζόμενους διαδικασία και τούτο, διότι η πολυεθνική Η&Μ έχει ήδη υπογράψει από το 2004 συμφωνία με τη διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο του εμπορίου (UNI Commerce), σύμφωνα με την οποία η H&M δεσμεύεται: "…. να υποστηρίζει και να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος συνδικαλίζεσθαι και του δικαιώματος για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς, επίσης, την κατάργηση της παιδικής εργασίας, την αναγκαστική εργασία και τη διάκριση των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας της εταιρείας". Ακόμη, η Η&Μ δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα».

Η ΟΙΥΕ τονίζει ότι έχει ήδη καταγγείλει την τακτική της ελληνικής H&M στη UNI Commerce και στα ευρωπαϊκά συνδικάτα του κλάδου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους, ενώ έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας τριμερή συνάντηση. «Δεν θα γίνει ανεκτό από μία υπερκερδοφόρα επιχείρηση, όπως είναι η Η&Μ, να επιβάλει την εργασιακή γαλέρα στο προσωπικό της. Απαιτούμε από την εταιρεία να αποσύρει τις τροποποιητικές συμβάσεις και καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, για να τις υπογράψουν και να διεκδικήσουν, μέσα από την οργάνωση των δυνάμεών τους και από κοινού με την ΟΙΥΕ, συλλογική σύμβαση εργασίας» αναφέρει η Ομοσπονδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)